Το νησί της Λέσβου είναι λίγο διαφορετικό από πολλά άλλα νησιά στην χώρα, για έναν απλό λόγο. Μπορεί να σε πείσει ότι δεν είναι νησί, λόγω της πολυμορφικότητάς του. Μια από τις ιδιαιτερότητες είναι τα δεκάδες χωριά γεμάτα χρώμα, πέτρα και παράδοση.

Ένα απ’ αυτά είναι η Αγιάσος, στους πρόποδες του Όλυμπου. Ένα χωριό με 2.500 κατοίκους, χαμηλές θερμοκρασίες και μαγικές εικόνες της φύσης που έχει διατηρήσει φολκλορικό αλλά υπέροχο χαρακτήρα, δίνοντας πραγματική αξία στο παρελθόν του. Τον Δεκαπενταύγουστο όλο το νησί γιορτάζει την Παναγία της και τις αρχές του Νοέμβρη οι Αγιασώτες γιορτάζουν την φύση τους!

Η γιορτή του κάστανου γίνεται παραπάνω από μια δεκαετία και είναι φόρος τιμής στο πεντανόστιμο καρπό που θυμίζει σε όλους ζέστη, φθινόπωρο και τζάκι.

10 7 8 6 2_ST17623 _ST14817

Πρώτα περίπατο στον Καστανιώνα! Μια πολύχρωμη προστατευόμενη δασική περιοχή πάνω από το χωριό και μετά καζάνια στα πλακόστρωτα, κάστανα για όλους, πολύ ούζο και καθαρός αέρας.

Το Σαββατοκύριακο όσοι γιόρτασαν το φθινόπωρο άκουσαν παραδοσιακή μουσική και περίμεναν στην σειρά για να βγει η καινούργια γύρα από τις φουφούδες. Φοιτητές, 5χρονα και ντόπιοι γύρω από τις ίδιες φωτιές.

Είδα πολλά αληθινά χαμόγελα, έφαγα τους πρώτους τηγανιτούς αμανίτες της σεζόν και λάτρεψα-όπως και κάθε φορά- τα αγιασιώτικα (η ντόπια διάλεκτος). Να γιορτάζουμε πιο συχνά για τέτοιους λόγους.

p.s: Όταν πάτε στην Αγιάσο, πιείτε καϊνάρι. Έναν συνδυασμό κανέλας, τριαντάφυλλου και πολλών άλλων βοτάνων που εκτός απ’ το ότι θα σας κερδίσει από τό βαθύ κόκκινο χρώμα του,θα σας πείσει πως είναι υπέροχο ρόφημα. Και φάτε βασιλόπιτα, την τοπική specialite με πολύ ιδιαίτερη γεύση αλμυρογλυκού. Μυζήθρα και κεφαλοτύρι, μπαχάρια, αλεύρι είναι μερικά από τα μυστικά. Μην την δοκιμάσετε μετά από μισή σακούλα κάστανα!

_MG_3672 _MG_3630 _MG_3623 5 3 12 1 _MG_3823 _MG_3718 _MG_3692 IMG_3867 20 19 18 17 16 15 14 9 13 11 _MG_3461_ST14862

Κείμενο: Όλγα Σαλιαμπούκου
Φωτογραφίες: Όλγα Σαλιαμπούκου, Κώστας Σταματέλλης