arnia-12

Την Κυριακή πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα στην κρεαταγορά του Ρέντη γίνεται η μεγαλύτερη παραλαβή αρνιών του χρόνου. Η αγορά εκείνη την μέρα είναι ανοιχτή όλη την νύχτα για τους καταναλωτές, τους έμπορους και τους κρεοπώλες και οι αφίξεις αρνιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας δεν σταματάνε ούτε στιγμή. Πήγαμε στην κρεαταγορά το βράδυ της Κυριακής, εντυπωσιαστήκαμε από την ποσότητα των αρνιών, μιλήσαμε με κρεοπώλες και μάθαμε τα πάντα για το πασχαλινό αρνί.

Τα αρνιά στην Αθήνα έρχονται από όλη την Ελλάδα: περιοχές της Πελοποννήσου [Αρκαδία, Κορινθία, Καλαμάτα, Τρίπολη], της Θεσσαλίας [Λάρισα, Γιάννενα, Αστακό] – και της Μακεδονίας. Τα καλύτερα αρνιά θεωρούνται αυτά που προέρχονται από την Κόρινθο και την Αργολίδα. Το κλίμα εκεί είναι ιδανικό, τα αρνιά βόσκουν ελεύθερα και τρέφονται με χόρτα και θάμνους εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από το πλήθος εγχώριων αρνιών που κατακλύζουν τις αγορές αυτές τις μέρες, έρχονται και εισαγόμενα αρνιά από την Ρουμανία και την ΠΓΔΜ. Όποιος προτιμάει τα εγχώρια αρνιά θα πρέπει να προσέξει τις χαρακτηριστικές σφραγίδες που έχει το ζώο. Τα εισαγόμενα αρνιά έχουν μία ευδιάκριτη κόκκινη σφραγίδα και τα ντόπια έχουν άλλες σφραγίδες, είναι ο κωδικός του εκάστοτε σφαγείου για να μπορεί να το αναγνωρίσει ο έμπορος και ο κρεοπώλης. Κάποιοι κρεοπώλες πουλάνε τα εισαγόμενα αρνιά για ντόπια μας ενημέρωσαν οι υπάλληλοι στην κρεαταγορά και για να είναι κάποιος σίγουρος θα πρέπει απλά να είναι προσεκτικός. Η τιμή του εγχώριου αρνιού κυμαίνεται από 8-10 ευρώ και του εισαγόμενου από 7,5-9,5.

arnia-07arnia-02 arnia-3 arnia-4 arnia-05 arnia-06arnia-08 arnia-09 arnia-10 arnia-11

Γιατί τρώμε σουβλιστό αρνί το Πάσχα;

Το σουβλιστό αρνί ή αλλιώς οβελίας είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα για την Κυριακή του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα. Προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και στην ιουδαϊκή θρησκεία, ο αμνός συμβολίζει το εξιλαστήριο θύμα. Στον χριστιανισμό ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού, που θυσιάστηκε για τη σωτηρία του ανθρώπου, ως τον «αμνό θεού» που θα πληρώσει το τίμημα για τις αμαρτίες του κόσμου. Στην Ελλάδα, το σούβλισμα είναι μια πολύ παλιά μέθοδος ψησίματος την οποία εφάρμοζαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Το πρόβατο μαζί με το κατσίκι θεωρούνται από τα αρχαιότερα ζώα στην ιστορία της εξημέρωσής τους από τον άνθρωπο. Τα πρώτα τεκμήρια για την εξημέρωση των προβάτων εντοπίζονται το 9.000 π.Χ. στην περιοχή του Ιράκ. Από τότε έχουν συνδεθεί με πολιτισμούς, όπως αυτούς γύρω από τη Μεσόγειο και τη Βρετανία. Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους τα συναντούμε με διάφορα ονόματα: τα αρνιά, είναι τα πολύ μικρά ζώα μέχρι 2 μηνών, τα ζυγούρια μέχρι ενός έτους, τα κριάρια είναι τα ώριμα αρσενικά ζώα και οι προβατίνες που είναι τα θηλυκά ζώα μεγαλύτερης ηλικίας. Το αρνί έχει πιο μαλακό κρέας και πιο ελαφριά μυρωδιά, σε αντίθεση με το ζυγούρι και την προβατίνα που έχουν πιο σκληρό κρέας και έντονη μυρωδιά, κυρίως λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχονται στο κρέας τους.

Το αρνί είναι μία τροφή που, όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και να προμηθεύσει τον οργανισμό με ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Το σουβλιστό αρνί έχει 210 θερμίδες ανά 100 γρ. και περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

arnia-13 arnia-14 arnia-15 arnia-16 arnia-17 arnia-18 arnia-19 arnia-20 arnia-21 arnia-22

Προσοχή στην υπερκατανάλωση.

Καλό Πάσχα!