Η οδός Χαλκοκονδύλη κάποτε ήταν ένας εμπορικός δρόμος στο κέντρο της πόλης που έσφυζε από ζωή. Σήμερα ο δρόμος πίσω από την Ομόνοια είναι μαραζωμένος και η περιοχή είναι από τις πιο υποβαθμισμένες της Αθήνας. Έτσι, όταν κάποιος τολμάει να μετατρέψει ένα υπόγειο πίσω από την ερημωμένη Ομόνοια σε χώρο τέχνης σού φαίνεται το λιγότερο θαρραλέο. Και αποτελεί από μόνο του είδηση. Τρεις φίλοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί -η Βάσω Καμαράτου, ο Κώστας Κουτσολέλος και ο Βασίλης Νούλας- δημιούργησαν έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο στο υπόγειο της οδού Χαλκοκονδύλη, στο νούμερο 35, με σκοπό να φιλοξενήσουν παραστατικές τέχνες, ανοιχτό στον πειραματισμό, την τόλμη και την καλλιτεχνική ελευθερία.

Το όνομά του «Μπαγκλαντές». Στην περιοχή υπάρχουν κάθε είδους μαγαζιά Μπαγκλαντεσιανών και Πακιστανών και στον συγκεκριμένο χώρο μαζεύονταν γα καιρό μέλη της μπαγκλαντεσιανής κοινότητας της Αθήνας και οργάνωναν εκδηλώσεις. Έπαιζαν μουσική και τραγούδια από τον τόπο τους, ήταν ένας πολιτιστικός χώρος. Στον χώρο υπάρχουν ακόμη αφίσες, διάφορες ανακοινώσεις και φωτογραφίες από ανθρώπους της μπαγκλαντεσιανής κοινότητας που έμειναν άθικτες για να θυμίζουν την πρόσφατη ιστορία του. Το «Μπαγκλαντές» θα ανοίξει την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 με την περφόρμανς «Ωδές στον πρίγκιπα», από την ομάδα NovaMelancholia. Λίγο πριν το ξεκίνημα, συναντήσαμε τους τρεις φίλους και δημιουργούς και μας είπαν δυο λόγια για το εγχείρημά τους.

Mpaglantes 12 Mpaglantes 11 Mpaglantes 13

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο χώρο;
Πάντα μας γοήτευε και μας γοητεύει το κέντρο, το κέντρο της Ομόνοιας, εκεί όπου όλες οι φυλές του κόσμου ανταμώνουν, εκεί όπου όλες οι «μοναξιές» ανταμώνουν, εκεί οπού «κανονικοί» και «όχι» ανταμώνουν, εκεί όπου κάτι σε «τραβάει» θες-δεν θες. Εκεί λοιπόν επιλέξαμε να ανταμώσουμε και εμείς για αυτούς και όχι μόνο, λόγους.

Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;
Ο χώρος είναι το Μπαγκλαντές το ίδιο, εκεί μέσα έχουν μείνει ακόμη τα απομεινάρια από τις μουσικές του Μπαγκλαντές, από τις μυρωδιές του Μπαγκλαντές, από τα χρώματα του Μπαγκλαντές, από τις φορεσιές του Μπαγκλαντές, από τα πρόσωπα τους. Όλα είναι εκεί, αφού εκεί μέσα αντάμωναν εκείνοι, οι Μπαγκλαντεσιανοί, και γιόρταζαν κάθε τι δικό τους. οπότε πώς αλλιώς να το ονομάζαμε!

Η πειραματική σκηνή στην Ελλάδα πως είναι αυτόν τον καιρό; Έχει ανάγκη από τέτοιους χώρους;
Πείραμα είναι όλη μας η ζωή, πειράματα νομίζω κάνουμε όλοι, σε όλες τις μορφές της τέχνης, σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, αυτό νομίζω εγώ. Εμείς είχαμε την ανάγκη να ανταμώσουμε, να κάνουμε αυτόν τον χώρο και να κάνουμε ό,τι έχουμε ανάγκη να κάνουμε. Ας κάνουμε λοιπόν ότι έχουμε ανάγκη, γιατί πολύ χρόνο δεν έχουμε!

Ποιες ομάδες (στην πειραματική σκηνή) ξεχωρίζεις αυτόν τον καιρό;
Δεν ξεχωρίζω κάποιον ή κάτι συγκεκριμένο, όλοι είμαστε ξεχωριστοί, όλοι έχουμε να βγάλουμε κάτι από την ψυχούλα μας, ας το βγάλουμε λοιπόν προτού να είναι αργά.

Πώς μπορεί μία ομάδα να έρθει και να παρουσιάσει δουλειά της στο Μπαγκλαντές;
Εύκολα. Αρκεί να μας πάρει ένα τηλέφωνο να έρθει να γνωριστούμε και να γνωρίσει το Μπαγκλαντές. Εάν όλα αυτά και εμείς δηλαδή, το Μπαγκλαντές, του πούνε κάτι, πετάγεται μέχρι το Μπαγκλαντές και το κάνει!

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε μέχρι τώρα;
Καμία δυσκολία, μόνο τεράστιο ενδιαφέρον και παρατήρηση έχει όλη αυτή η προετοιμασία του Μπαγκλαντές…

Τι περιμένετε από το Μπαγκλαντές;
Αυτό που μας δείχνει καθημερινά και αυτό που θα μας δείχνει κάθε ημέρα και κάθε στιγμή, αυτό περιμένουμε από το Μπαγκλαντές…

Τι ετοιμάζετε;
Στις 19 Οκτώβρη έχουμε πρεμιέρα με την περφόρμανς «Ωδές στον Πρίγκιπα» από τον Βασίλη Νούλα και την ομάδα του Nova Melancholia, βασισμένη στην ποιητική συλλογή του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου. Κυριακή – Δευτέρα – Τρίτη στις 21.00 19/10 με 11/11 του 2014. Έπειτα θα συνεχίσει η Βάσω Καμαράτου με μια περφόρμανς εμπνευσμένη από ένα εσταντανέ από μια ομιλία του Κορνήλιου Καστοριάδη.

Mpaglantes 01 Mpaglantes 02 Mpaglantes 03 Mpaglantes 04 Mpaglantes 05 Mpaglantes 09 Mpaglantes 08 Mpaglantes 07
Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος