Έχεις μία ιδέα που πιστεύεις ότι λείπει από την αγορά και ότι θα λύσει προβλήματα που υπάρχουν; Τότε το Orange Grove είναι αυτό που χρειάζεσαι. To Orange Grove είναι ένας χώρος που βοηθάει ουσιαστικά νέους ανθρώπους που έχουν μία δυνατή και ενδιαφέρουσα ιδέα και δεν έχουν τα μέσα να την κάνουν πραγματικότητα. Ήταν μία πρωτοβουλία του Ολλανδού πρέσβη στην Αθήνα και υλοποιήθηκε με την βοήθεια των συνεργατών του, ολλανδικών πανεπιστημίων και ελληνικών εταιρειών. Στεγάζεται στο ισόγειο της Ολλανδικής Πρεσβείας και ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από ένα χρόνο.

Στον χώρο μας υποδέχτηκε ο ίδιος ο πρέσβης, ο κύριος Jan Versteeg, και μας μίλησε για όσα προσπαθούν να πετύχουν με το Orange Grove. «Όταν ξεκίνησα την θητεία μου στην πρεσβεία πριν από δύο χρόνια ήθελα να ασχοληθώ με κάτι ουσιώδες. Η Ελλάδα είχε υψηλή ανεργία και όταν είδα τα νούμερα σοκαρίστηκα. Όλοι ακούγαμε ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έφευγαν στο εξωτερικό και αυτό σήμαινε ότι η Ελλάδα έχανε την νέα γενιά και τα ταλέντα της. Παρατηρήσαμε επίσης ότι τα πράγματα είχαν αρχίσει να γίνονται αρνητικά μεταξύ των χωρών της βόρειας και της νότιας Ευρώπης, έως και επιθετικά. Ψάχναμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε κάτι θετικό. Να είναι εφικτό και να είναι πραγματικά σημαντικό. Συζητήσαμε την ιδέα μας με νέους ανθρώπους και τη θεώρησαν πολύ καλή. Για να υλοποιηθεί χρειαζόμασταν και χορηγούς. Πήγαμε σε εταιρείες όπως η αθηναϊκή ζυθοποιία και η Ιντεραμέρικαν και έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον. Πλήρωσαν τους λογαριασμούς και εμείς, σε συνεργασία με ολλανδικά πανεπιστήμια και Έλληνες επαγγελματίες, στήσαμε το Orange Grove μέσα σε δύο μήνες».

Τον ρωτάω γιατί το έκανε. «Βρίσκω το κλίμα μεταξύ νέων ανθρώπων με νέες ιδέες συναρπαστικό. Είναι ένας τρόπος σκέψης που μου αρέσει πολύ, θέλω να τον υποστηρίζω και επίσης είναι πολύ ευχάριστό να δουλεύεις ανάμεσα σε τέτοιους ανθρώπους. Το να σκεφτείς μία λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει και να κάνεις επιχείρηση από αυτό είναι δύσκολο αλλά συναρπαστικό. Μπορεί να μην είναι τόσο καλά τα πράγματα οικονομικά τώρα στην Ελλάδα, αλλά το start up της Orange Grove είναι μια καλή λύση για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Ξέρω πολύ κόσμο που ή δημιούργησε μία επιτυχημένη επιχείρηση ή που κέρδισε γνώσεις και εμπειρία συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι ανταποδοτικό και για μας σαν πρεσβεία γιατί οι άνθρωποι που έρχονται παίρνουν πραγματική βοήθεια. Καταφέραμε να αλλάξουμε τελείως τον κύκλο επαφών μας, παλιά ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 64 χρόνια και τώρα είναι 32». Μετά τη σύντομη κουβέντα μας, ο πρέσβης με παρακίνησε να γνωρίσω τα παιδιά που δουλεύουν αυτόν τον καιρό στο Orange Grove και να μου μιλήσουν οι ίδιοι για την ιδέα τους, την εμπειρία τους και για το πως βγάζουν ή σκοπεύουν να βγάλουν χρήματα από αυτό.

orange_6

Η Ρωξάνη Κουτσολουκά, 28 χρονών σχεδίασε και ίδρυσε το Join Cargo. Είναι Ελληνό-Ολλανδή και σπούδασε logistics στην Ολλανδία. Πριν από τρία χρόνια ήρθε στην Ελλάδα για να βρει τις ρίζες της, όπως λέει. Δούλεψε δύο χρόνια σε ένα εργοστάσιο στο τμήμα μεταφορών και παρατήρησε ότι η διαδικασία για να γίνουν οι μεταφορές ήταν πολύ χρονοβόρα, έτσι σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι γι’ αυτό. «Είχα την ιδέα αλλά δεν ήξερα πως να ξεκινήσω, γιατί δεν είχα επαφές και δεν μιλάω καλά την γλώσσα», λέει. Έκανα αίτηση στο Orange Grove, ξεκίνησα με έρευνα για να σιγουρευτώ ότι υπάρχει η ανάγκη στην αγορά και τελικά δημιούργησα μία πλατφόρμα για μεταφορές. Ο φορτηγατζής μπορεί να δηλώσει την διαθεσιμότητα και την τοποθεσία του και οι εταιρείες να το δούνε εύκολα και γρήγορα και να προχωρήσουν σε συνεργασία. Κάναμε πρώτα δοκιμές και είχε αμέσως ανταπόκριση, επειδή είναι πολύ εύκολο στην χρήση. Στο μέλλον θα έχει και υπηρεσία ασφάλειας του εμπορεύματος. Ο τρόπος που βγάζω χρήματα από αυτό είναι κυρίως με προμήθεια από την κάθε συναλλαγή».

orange_5

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, 36 χρονών, σχεδίασε και έφτιαξε το Cool Radar. Είναι μία εφαρμογή στο κινητό που κάνει προτάσεις για φαγητό ή ποτό στην πόλη με βάση το πού βρίσκεσαι, τι ώρα είναι, με ποιον είσαι – αν είσαι με την κοπέλα/αγόρι σου, με την οικογένειά σου ή με συναδέλφους και τι θέλεις – μεσημεριανό, πρωινό, χορό κτλ. «Σκεφτόμουν έναν τρόπο για να βοηθήσω τον κόσμο να βρει αυτό που θέλει χωρίς να αναγκάζεται να ψάχνει σε τεράστιες και χαοτικές λίστες», λέει. «Είναι πολύ γρήγορη και εύκολη στη χρήση και σου προτείνει λίγα και καλά. Ξεκίνησα πριν από λίγο και περιμένω να δω πώς θα πάει. Σκοπός μου είναι να πάρω όσα περισσότερα μπορώ από το Orange Grove και να ξεκινήσω να βγάζω χρήματα από έμμεση διαφήμιση».

orange_11

Ο Παναγιώτης Χρονόπουλος 27 χρονών, ο Γιώργος Κόλλιας 39 και ο Σεραφείμ Παπαγεωργίου 27 σχεδίασαν και δημιούργησαν το Gigalise. Πρόκειται για μία πλατφόρμα στην οποία μπορεί να μπει ο χρήστης και να δημιουργήσει μία καμπάνια για να φέρει στην πόλη του έναν αγαπημένο του μουσικό και όλα αυτά πολύ γρήγορα και απλά, μέσω εργαλείων που παρέχει η πλατφόρμα. «Παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν πολλά κενά στην μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα», λένε. Συνήθως μία συναυλία ξεκινάει από τον παραγωγό και η πλευρά των fans δεν εξετάζεται. Παλιά οι πωλήσεις των δίσκων έδιναν την εικόνα για το τι ακούει ο κόσμος. Τώρα οι παραγωγοί φέρνουν καλλιτέχνες σύμφωνα με το προσωπικό τους γούστο ή σύμφωνα με προηγούμενες συναυλίες που πήγαν καλά. Σκεφτήκαμε ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν 5-10 άτομα. Με το Gigalize κάθε χρήστης, από μόνος του μπορεί να φέρει μία μπάντα που μπορεί να μην ξέρει πολύς κόσμος και να μην παίζει στα ραδιόφωνα αλλά να έχει κοινό. Δεν προτείνουμε, οι προτάσεις είναι καθαρά των χρηστών. Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε τη ζήτηση του κοινού και δεσμευόμαστε να το μάθει πρώτα ο ίδιος ο καλλιτέχνης και μετά οι παραγωγοί. Σε πρώτη φάση θέλουμε να βγάλουμε χρήματα από τα εισιτήρια και συνεργαζόμαστε με διάφορες εταιρείες πώλησης. Στο μέλλον σκοπεύουμε να κάνουμε καμπάνιες σε συνεργασία με εταιρείες και να πουλάμε στατιστικά στοιχεία σε παραγωγούς. Μέσα σε τρεις μήνες λειτουργίας έχουμε πάνω από 40.000 εγγεγραμμένους χρήστες και την πρώτη μας συναυλία».

orange_9

Ο Παναγιώτης Σιώζος, 37 χρονών, διδάκτορας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην ερευνητής, σε συνεργασία με συναδέλφους του σχεδίασε και ίδρυσε το Learn Worlds. Είναι μία πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς και εταιρείες να ανοίξουν το δικό τους online σχολείο. «Μέσω του Learn Words μπορούν να πουλήσουν μαθήματα σε χρήστες ή να οργανώσουν σεμινάρια για πελάτες και υπαλλήλους. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μία διαφορετική εμπειρία μάθησης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ολόκληρη κοινότητα για να μπορούν να επικοινωνούν οι καθηγητές με τους μαθητές τους άμεσα», λέει. Δίνουμε την πλατφόρμα σε ειδικούς για να φτιάξουν το δικό τους εκπαιδευτικό τμήμα. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουμε από μαθήματα φωτογραφίας και μαγειρικής, μέχρι μαθήματα επιχειρηματικότητας και χειρουργικής. Μας πήρε δύο χρόνια για να το στήσουμε και τώρα έχουμε αρχίσει να κάνουμε έσοδα. Η υπηρεσία είναι δωρεάν για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και για καθηγητές που δεν χρεώνουν το μάθημα τους. Αν το μάθημα απαιτεί πληρωμή, τότε παίρνουμε προμήθεια πέντε ευρώ». Η υπηρεσία διατίθεται στα αγγλικά και στα ελληνικά και στο μέλλον και στα γερμανικά και είναι βραβευμένη σε παγκόσμιο διαγωνισμό.

orange_12

Η Ανδρονίκη Παυλίδου, 35 χρονών, σχεδίασε και δημιούργησε -σε συνεργασία με άλλους νέους επαγγελματίες- το Fansinator. Είναι μία εφαρμογή για κινητό που απευθύνεται σε φιλάθλους. «Δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που πηγαίνουν στο γήπεδο να μοιραστούν την εμπειρία τους με φωτογραφίες και να την σχολιάσουν με κείμενο», λέει. «Σε αυτή τη φάση καλύπτει μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά έχουμε σκοπό να την επεκτείνουμε και σε άλλα αθλήματα. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μία κοινότητα που θα μοιράζεται την αγάπη του για τα αθλήματα, θα ενημερώνεται και θα διασκεδάζει. Ο τρόπος που αυτό θα μας αποφέρει κέρδος είναι μέσω κατάλληλης διαφήμισης -όχι εκνευριστικά μπάνερ- και χορηγίες από εταιρείες».

orange_7 orange_8 orange_10 orange_3 orange_4 orange_2 orange_1 orange

Στο Orange Grove γνωρίσαμε νέα παιδιά που δεν κολλάνε σε δυσκολίες και προβλήματα και δεν τους ενδιαφέρει αν θα λέγονται entrepreneurs ή startupers. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δουλέψουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και το Orange Grove είναι εκεί για να τους στηρίξει.

To Orange Grove συμμετέχει και στηρίζει το Startup Safary (www.athens.startupsafary.com) ένα διήμερο open doors για startups και χώρους στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Στα πλαίσια του startup safary τα γραφεία του Orange Grove θα είναι ανοικτά για το κοινό το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 12.00-14.00. Οι Brian Karey, ιδρυτής των Simply Burgers, ο Απόστολος Αποστολάκης ιδρυτής του e-shop.gr, e-food.gr, doctoranytime και ο Δημήτρης Μελαχροινός ιδρυτής του Spitogatos θα διηγηθούν τις επιχειρηματικές τους ιστορίες επιτυχίας αλλά και το πώς έφτασαν μέχρι εκεί.

Δες τα υπόλοιπα event του διημέρου εδώ www.athens.startupsafary.com

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag