Το Ριφιφί άνοιξε στα Εξάρχεια τον Σεπτέμβριο του 2006 και έχει γίνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια της περιοχής. Έχει αποκτήσει φήμη και ο κόσμος το έχει αγαπήσει και καταλαβαίνεις το γιατί από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στο μαγαζί. Σε υποδέχονται στην πόρτα με χαμόγελο και διάθεση να σε εξυπηρετήσουν πραγματικά και όχι επιτηδευμένα. «Δουλεύουμε μέχρι σήμερα όπως ακριβώς και όταν ανοίξαμε, αρχικά για να τρώμε εμείς οι ίδιοι καλά. Η επιτυχία μας οφείλεται στο ότι δεν λειτουργούμε και τόσο επιχειρηματικά. Αυτό που λέω και στα παιδιά στο μαγαζί είναι να το βλέπουμε σαν το σπίτι μας και όχι σαν δουλειά και τους πελάτες μας σαν επισκέπτες μας», λέει ο Τάσος Γερακίνης ιδιοκτήτης του Ριφιφί.

rififi-01 rififi-02 rififi-03 rififi-04

Πριν ανοίξει το Ριφιφί, ο Τάσος δεν είχε καμία σχέση με εστιατόρια και φαγητό. «Δούλευα στην περιοχή ως αρχιτέκτονας, είχα ένα τεχνικό γραφείο και έτρωγα καθημερινά στην περιοχή» λέει. «Δεν υπήρχε κάτι αξιόλογο, τουλάχιστον εγώ ό,τι έτρωγα δεν μου άρεσε. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα εστιατόριο με την τότε γυναίκα μου. Από την αρχή προσέξαμε τις πρώτες ύλες και αποφύγαμε το στερεότυπο του επαγγελματία που κοιτάει αυστηρά την τιμή και το κέρδος. Έχουμε επικεντρωθεί στο δημιουργικό κομμάτι και όχι στο επιχειρηματικό. Αυτό βέβαια είναι και καλό και κακό, αλλά έχει περάσει στον κόσμο και το έχει εκτιμήσει», λέει.

Στο Ριφιφί σερβίρουν πιάτα μεσογειακής, ελληνικής κουζίνας τα οποία κατά καιρούς αλλάζουν και πάντα θα έχουν κάτι ενδιαφέρον να σου προσφέρουν. «Ανέκαθεν συνεργαζόμαστε με έναν σεφ που φέρνει τη δημιουργική του πρόταση. Αλλά όλοι έχουν λόγο στις συνταγές και εγώ και τα άλλα παιδιά που δουλεύουν εδώ γενικά λειτουργούμε πολύ συλλογικά και συνεργατικά. Είναι συχνό να φας ένα πιάτο στο Ριφιφί και μετά από δύο εβδομάδες να το βρεις αλλαγμένο», εξηγεί ο Τάσος.

Ο Στέλιος Αποστόλου είναι ο σεφ στο Ριφιφί αυτόν τον καιρό και έχει δημιουργήσει κάποια πολύ ιδιαίτερα πιάτα. Σαλάτα με σταμναγκάθι σε βινεγκρέτ από εσπεριδοειδή και ιπποφαές, κατίκι Δομοκού, σπιτικό σύγκλινο από την Μάνη και σουμάκι. Παπαρδέλες με κιμά από ποικιλία φρέσκων μανιταριών, καρύδι και λάδι μαύρης τρούφας. Μπουκιές χοιρινής πανσέτας στη σχάρα, σε σάλτσα από μελάσα, μπαλσάμικο και φρέσκο κόλιανδρο, είναι μόνο κάποια από αυτά. Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα πιάτα που μαγειρεύονται για 24 ώρες σε κενό αέρος. «Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;» ρωτάω τον ιδιοκτήτη. «Η τεχνική αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και το αποτέλεσμα πραγματικά αξίζει. Το κρέας μπαίνει σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο, θερμοανθεκτικό σακουλάκι και σιγομαγειρεύεται χωρίς άλλα υλικά, για 24 ώρες, σε μία ειδική συσκευή που κρατάει την θερμοκρασία σταθερή. Είναι σπουδαία τεχνική και καιρό παλεύαμε να την εφαρμόσουμε, είναι πολύ υγιεινή, κρατάει όλες τις ουσίες του κρέατος και βοηθάει πολύ στην συντήρησή του. Έχει μόνο πλεονεκτήματα, απλά είναι δύσκολο να την υλοποιήσεις», εξηγεί. «Το λουκάνικο που έχουμε βγάλει τώρα με τον Στέλιο είναι μαγειρεμένο έτσι. Χρόνια το προσπαθούσαμε και έχουμε κάνει πολλές δοκιμές. Από την αρχή στο Ριφιφί επενδύσανε στην ελληνική πρώτη ύλη και με προτίμηση στους μικρούς παραγωγούς. Τώρα τελευταία έχουν αποφασίσει να το εξελίξουν και αυτό και να φτιάξουν δικά τους προϊόντα. «Τώρα φτιάχνουμε μόνοι μας τα ζυμαρικά και το λουκάνικο. Κάνουμε δικές μας μαρμελάδες και παγωτά. Στο μέλλον θέλουμε να φτιάξουμε και δικά μας τυροκομικά. Όλα εδώ, στο κουζινάκι μας. Θέλουμε όσο γίνεται να ανεξαρτητοποιηθούμε από την βιομηχανική παραγωγή για να μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα των πιάτων μας αλλά και το κόστος», λέει.

rififi-05 rififi-06 rififi-07 rififi-09 rififi-10 rififi-11rififi-12 rififi-13

«Πώς νιώθεις που βλέπεις τους κόπους σου να ανταμείβονται;», ρωτάω τον Τάσο. «Τα πρώτα δύο χρόνια δούλευα παράλληλα και στο τεχνικό γραφείο και στο Ριφιφί γιατί δεν φανταζόμουν ότι θα πήγαινε τόσο καλά. Υπάρχουν κάποια πράγματα που με έχουν κουράσει, αλλά έχει κυριαρχήσει το δημιουργικό στοιχείο και αυτό το απολαμβάνω. Έχω καταλάβει ότι αν θέλεις μπορείς συνέχεια να εξελίσσεις τη δουλειά σου και να ασχολείσαι με καινούρια πράγματα. Το βλέπω και στην πράξη, το πόσο διαφορετικό ήταν το Ριφιφί στην αρχή σε σχέση με τώρα. Εγώ εκτός από αρχιτέκτονας είμαι και σκηνοθέτης κινηματογράφου και το μαγαζί με βοηθάει να βγάζω το δημιουργικό κομμάτι της φύσης μου και το χαίρομαι», λέει.

Στο Ριφιφί δεν έχει μόνο καλό φαγητό. Αυτόν τον καιρό παίζεται ένα ιδιαίτερο θεατρικό «Ο Κόκορας» το οποίο έχουν γράψει και σκηνοθετήσει ο Τάσος Γερακίνης και η Κατερίνα Παπαναστασάτου και το ονομάζουν θεατρικό σήριαλ. Εκεί που κάθεσαι και τρως, σε ένα τραπέζι στο βάθος η καθημερινή ομιλία ενός ζευγαριού μετατρέπεται σε θεατρικό και εσύ μένεις να τους ακούς ή να τους κρυφακούς. Το θεατρικό προκαλεί γέλιο με την υπερβολή και ταυτόχρονα την αυθεντικότητα των χαρακτήρων και είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα στην βραδιά. «Έχει πάει καλά και αρέσει στον κόσμο», λέει ο Τάσος. «Μας τρώει πολύ χρόνο αλλά μας αρέσει είναι κάτι δημιουργικό. Αν αγαπάς κάτι τα προλαβαίνεις όλα, τα προγραμματίζεις και κόβεις και από τον ύπνο».

Ο «Κόκορας» το πρώτο θεατρικό σήριαλ, παίζεται στο Ριφιφί κάθε Τετάρτη & Πέμπτη, στις 22:00. Διάρκεια παράστασης: 40’

Ριφιφί, Εμμανουήλ Μπενάκη 69 & Βαλτετσίου, Εξάρχεια.

http://rififi-restaurant.gr/

rififi-14 rififi-15 rififi-16 rififi-17 rififi-18 rififi-19 rififi-20 rififi-21

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit