Το Syd Records επιλέγει το δίσκο που άκουσε περισσότερο την εβδομάδα που πέρασε και μας γράφει γι’ αυτό.

Ο King Dude θα μπορούσε να λέγεται και King Cool. Ο πρώτος μουσικός που φιλοξενήσαμε στα Syd Sessions όταν το δισκάδικο άνοιξε το 2016 είναι και ένας από τους αγαπημένους μας, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε παρουσίαση της μουσικής του να μην είναι εντελώς αντικειμενική.

ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΣΚΑΡΑ Στο όγδοο και πιο πρόσφατο album του ο King Dude φαίνεται πως σοβαρεύεται. Όχι πως στα προηγούμενα επτά δεν ήταν σοβαρός, ίσα ίσα, ο τύπος φαίνεται πως έχει να γελάσει από το 1993. Η μουσική του όμως μέχρι και το «Sex» του 2016 είχε ένα DIY στοιχείο που δεν περνούσε απαρατήρητο. Οι ακουστικές κιθάρες, οι εναλλαγές στην ένταση και το βάρος των φωνητικών, οι ξερές ηλεκτρικές κιθάρες και η απόμακρη παραγωγή ήταν μέχρι τώρα τα βασικά στοιχεία που χαρακτήριζαν τον ήχο του. Ακόμα και οι live εμφανίσεις του ήταν (είναι;) γυμνές, από τις 3 ή 4 φορές που έχει παίξει στην Αθήνα μόνο η μία ήταν με full band.

Στο Music To Make War To όλα φαίνονται πιο γυαλισμένα. Η επιθετικότητα που έβγαινε παλαιότερα στα τραγούδια του έχει δώσει τη θέση της στην αφήγηση, με αρκετά από αυτά να διηγούνται ιστορίες (της ίδιας πάντα σκοτεινής θεματολογίας), υπάρχουν περισσότερα όργανα και μια παραγωγή που τα φέρνει πιο κοντά δημιουργώντας έναν πιο στιβαρό και καθαρό ήχο. Ακόμα και τα δύο video clip με τραγούδια από το album φαίνονται πιο επαγγελματικά. Δεν γνωρίζω αν η εταιρία του πίστεψε περισσότερο σε αυτόν, αν ο ίδιος έσωσε χιλιάδες δολάρια ελαττώνοντας το bourbon ή αν απέκτησε μεγαλύτερο κοινό, ό,τι και να συμβαίνει πάντως βλέπουμε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις καλλιτεχνών που οι καλύτερες κυκλοφορίες τους είναι κάθε φορά και οι πιο πρόσφατες.

Syd Records
Protogenous 13, Athens
www.sydrecords.com