Το στόρι ακούγεται πολύ ενδιαφέρον: Μία ελληνική πλατφόρμα στο ίντερνετ [στην ουσία, η μοναδική ελληνική] που σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις δικά σου mixtape, να τα ανεβάσεις και να τα μοιραστείς με τους φίλους σου, χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από σημαντικές διεθνείς εταιρίες της μουσικής βιομηχανίας για να φτιάξουν mixtape και να προωθήσουν τη μουσική τους. Και από χιλιάδες φίλους της μουσικής. Το tape.ly είναι μια ιδέα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη που κατόρθωσε να την κάνει πράξη και μέσα σε ενάμιση χρόνο η διαδικτυακή πλατφόρμα που έστησε από το μηδέν έχει πάνω από 13 χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες και περισσότερες από 16 χιλιάδες θεματικές συλλογές διαθέσιμες για ακρόαση. Ο Αλέξανδρος παραιτήθηκε από την προηγούμενη δουλειά του σε συμβουλευτική εταιρία και αφοσιώθηκε στο πρότζεκτ του. Και τα κατάφερε. Χωρίς να έχει γνώσεις προγραμματισμού έφτιαξε κάτι που σε λίγο καιρό θα μπορεί να σταθεί δίπλα σ ανάλογους κολοσσούς του κόσμου. Τα 200 χιλιάδες ευρώ που πήρε ως χρηματοδότηση είναι μία καλή απόδειξη ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

tape.ly 61. tape.ly frontpage_sq

Tι ακριβώς είναι to tape.ly;
Στo tape.ly οι μουσικόφιλοι μπορούν να δημιουργήσουν καλαίσθητες και προσωπικές μουσικές συλλογές mixtapes, και να τις μοιραστούν με φίλους. Το tape.ly έρχεται να προσθέσει το συναίσθημα που χάθηκε κατά την μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό. Βασίζεται σε μια απλή ιδέα, ότι η μουσική πρέπει να επιλέγεται από ανθρώπους και να συνοδεύεται από εικαστικά. Οι χρήστες προσθέτουν τραγούδια από διάφορες πηγές όπως YouTube και Soundcloud, διαλέγουν μία φωτογραφία για φόντο, χρώματα και ειδικές γραμματοσειρές και έτσι δημιουργούν ιδιαίτερα καλαίσθητες και προσωπικές συλλογές τραγουδιών. Δείτε αυτή τη συλλογή για παράδειγμα, ή ίσως αυτή, ακόμη κι αυτή εδώ.

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Πριν από περίπου δύο χρόνια συνειδητοποίησα ότι μοιραζόμαστε μουσική online με άχαρο τρόπο που καταστρέφει την εμπειρία της ακρόασης. Το spotify για παράδειγμα, είναι μία απρόσωπη πλατφόρμα, ακούς και βλέπεις διαφημίσεις και δεν σου επιτρέπεται να γράψεις ούτε μία πρόταση να συνοδεύει τις επιλογές σου. Η τεχνολογία έφερε καινοτομία στην διανομή και την ευκολία εύρεσης μουσικής, περιόρισε όμως την εμπειρία που τη συνοδεύει. Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια τραγούδια διαθέσιμα σε μερικά κλικ. Ωστόσο μία μπάρα αναζήτησης δεν μπορεί να δημιουργήσει συναίσθημα και ένας αλγόριθμος γίνεται εύκολα προβλέψιμος στις προτάσεις του. Η σχέση του ακροατή με την μουσική έχει γίνει απρόσωπη και έτσι έχει χάσει τη γοητεία της. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση δίνοντας στον μουσικόφιλο ακροατή την ελευθερία να εκφραστεί με τον δικό του ιδιαίτερο και προσωπικό τρόπο.

Έχεις ασχοληθεί με κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν;
Το tape.ly το ξεκίνησα ως weekend project ενώ δούλευα σε μια συμβουλευτική εταιρία με ιδιαίτερα απαιτητικά ωράρια. Το αντικείμενο μου δεν ήταν η πληροφορική και χρειάστηκε να μάθω πρώτα προγραμματισμό, γι’ αυτό στην αρχή η ανάπτυξη του project πήγαινε αρκετά αργά. Τότε κατάλαβα ότι για να μπορέσω να το υποστηρίξω έπρεπε να αφιερωθώ full-time. Παραιτήθηκα από την δουλειά μου και δούλεψα για παραπάνω από δέκα μήνες για να το αναπτύξω περαιτέρω.

Πώς πάει; Από ποιες χώρες έχετε επισκέπτες;
Πάει εξαιρετικά καλά. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία αριθμεί 13.000 φανατικούς εγγεγραμμένους χρήστες και περισσότερες από 16.000 θεματικές συλλογές διαθέσιμες για ακρόαση. Το 95% των επισκεπτών είναι εκτός Ελλάδας. Το 55% των επισκεπτών είναι από Αμερική και ακολουθούν διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

tape.ly 4 tape.ly 3

Είστε οι μόνοι στην Ελλάδα που κάνουν κάτι τέτοιο;
Δεν το σκέφτομαι έτσι αλλά ναι. Είμαστε η μόνη πλατφόρμα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει δικό του περιεχόμενο και να το μοιραστεί με φίλους εύκολα.

Έχετε συνεργαστεί με άλλες εταιρείες;
Ναι, εκτός από τους χιλιάδες μουσικόφιλους την ιδέα την έχουν βρει χρήσιμη και πολλές σημαντικές εταιρίες, οργανισμοί από την μουσική βιομηχανία ή και εκτός. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η Creation Records, η Joyful Noise Records και η Very Gun Records που έχουν κάνει mixtapes στο tape.ly για να προωθήσουν συγκροτήματα του ρόστερ τους ή να συνοδεύσουν εκδόσεις τους (zines). Το teenage περιοδικό Birdee Mag στην Νέα Υόρκη ανεβάζει εβδομαδιαία mixtapes με νεοεμφανιζόμενες μπάντες. Το κέντρο τέχνης YBCA στο San Francisco διαφημίζει μουσικά events φτιάχνοντας branded συλλογές στο tape.ly.

Πώς βγάζετε τα έξοδά σας;
Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία είναι δωρεάν οπότε δεν έχουμε έσοδα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της εταιρίας αναζήτησα κεφάλαιο από χρηματοδότες. Η εταιρία, η οποία πλέον απασχολεί μία ταλαντούχα ομάδα τεσσάρων ατόμων, έχει λάβει επένδυση ύψους διακοσίων χιλιάδων ευρώ από το Jeremie Openfund II.

tape.ly 5

Πώς μπορεί να γίνει κερδοφόρα μία επιχείρηση σαν τη δική σας;
Ο χώρος της online μουσικής είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα αυτό το καιρό και κυριαρχούν εταιρίες-κολοσσοί με πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια. Για να πετύχει το φιλόδοξο εγχείρημα μας λοιπόν πρέπει να αποκτήσουμε και εμείς μέγεθος και να προσελκύσουμε μια δεμένη, δραστήρια κοινότητα χρηστών που δημιουργούν αλλά και ακούνε mixtapes με τον διαφορετικό τρόπο που προτείνουμε. Στο μέλλον θα προσφέρουμε συνδρομητικά πλάνα σε power users που θέλουν επιπλέον υπηρεσίες ή σε εταιρίες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για προώθηση προϊόντων.

Σας έχει κάνει κάποιος γνωστός mixtape;
Ο πολύ μεγάλος μη κερδοσκοπικός οργανισμός Public Broadcast Service (PBS) στην Αμερική έκανε ένα αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της εμφάνισης της hip-hop μουσικής και επέλεξε το tape.ly για να το συνοδεύσει με ένα σχετικό mixtape. Έδωσαν συνεντεύξεις πρωτοπόροι μουσικοί της hip-hop, A Tribe Called Quest, Kurtis Blow ο καθένας τους επέλεξε ένα κομμάτι και το mixtape που προέκυψε φιλοξενήθηκε στο tape.ly και διαφημίστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του PBS. Ο συγγραφέας Sean Michaels συνόδεψε την κυκλοφορία του βιβλίου του “Us Conductors” με ένα mixtape στο tape.ly που αποδίδει την ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος.

tape.ly 1tape.ly 7

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές mixtape;
Από τα πιο δημοφιλή mixtapes είναι το Thoughts In the Void. Το έχει φτιάξει ο PatChuby, ένας φανατικός χρήστης, Γάλλος φοιτητής και ερασιτέχνης DJ, που μέχρι στιγμής έχει ανεβάσει 57 αριστουργηματικά mixtapes με Electro – EDM μουσική.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag