Το ντοκιμαντέρ «Η τέχνη του δρόμου στα Εξάρχεια», έγινε στο πλαίσιο του inExarchia.gr, ένα site για την περιοχή των Εξαρχείων. Στόχος του Γιώργου Φιοράκη και της ομάδας που συμμετείχε στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξουν την πραγματική εικόνα των Εξαρχείων, καταγράφοντας αυτό που συμβαίνει στο δρόμο. «Γυρίσαμε τα στενά, αποτυπώσαμε εικόνες από την περιοχή, τις σκέψεις των κατοίκων και των γκραφιτάδων και όλα αυτά τα βάλαμε στο ντοκιμαντέρ», λέει ο Γιώργος. «Έχω δει και έχω μάθει πολλά από τους δρόμους και τους τοίχους στα Εξάρχεια. Περισσότερα από όσα έχω δει σε χώρους τέχνης και γκαλερί. Το να εκφράζεσαι στο δρόμο είναι ότι πιο άμεσο, ωμό άρα και αληθινό».

Εκτός από το να γυρίζει ντοκιμαντέρ ο Γιώργος έχει το e-shop www.applestozebras.eu, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με επιλεγμένα αντικείμενα, από locals, designers και καλλιτέχνες, μακριά από την λογική της μαζικής παραγωγής. Συμμετέχει στο inExarchia.gr, ένα site που μοιράζεται με τον κόσμο ό,τι συμβαίνει στην γειτονιά, live στα υπόγεια, φεστιβάλ, θέατρα και συζητήσεις. «Αγαπώ την καλοσύνη των ξένων και τις γάτες μου -αν και θέλω και ένα σκύλο-, αγαπώ τις φωτογραφίες-αναμνήσεις -καλές ή κακές- και τις καταχρήσεις -ευτυχώς ή δυστυχώς. Και καταχρήσεις δεν εννοώ αναγκαστικά τα ναρκωτικά, αλλά την εμμονή ή καλύτερα υπερβολή σε κάτι που μου αρέσει», λέει.

2(kai gia print)

Πόσο καιρό σου πήρε να γυρίσεις το ντοκιμαντέρ;
Αρχίσαμε να τραβάμε πλάνα αρκετό καιρό πριν, μετά σταματήσαμε για κάποιο καιρό, πριν ξεκινήσουμε πάλι. Θέλαμε να φανεί, μέσα από την εικόνα, η αλλαγή στους τοίχους. Πως διαμορφώνονται δηλαδή, σύμφωνα με την επικαιρότητα.

Αντιμετώπισες δυσκολίες;
Το μόνο δύσκολο ήταν ότι δεν είχαμε τα τεχνικά μέσα. Η φάση έγινε τελείως DIY. Δεν θέλαμε χορηγούς, γιατί είναι και αυτό το θέμα. Τα παιδιά κάνουν έργα στους δρόμους με τα ελάχιστα και το μοιράζονται με όλους. Αυτό θέλαμε να κάνουμε και εμείς. Χωρίς φώτα και γερανούς θέλαμε απλά να επικεντρωθούμε στο δυνατό περιεχόμενο. Σίγουρα δεν θα γινόταν χωρίς τα παιδιά που βοήθησαν και ειδικά τον Αλέξανδρο Χαριτάκη που έκανε το μοντάζ.

Street art;
To street art ξεκίνησε σαν απλή λαϊκή τέχνη αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα. Για μένα όμως η Τέχνη του Δρόμου είναι από εκεί που ξεκίνησε, είναι οι ρίζες της. Είναι ό,τι αποτυπώνεται και μοιράζεται απλόχερα στο ευρύ κοινό, χωρίς αντίτιμο. Μπορεί να είναι από ένα γκραφίτι, ένα σύνθημα, τα βαμμένα αγάλματα. Καλή ή κακή, είναι τέχνη του δρόμου.

Στα Εξάρχεια και γενικά στην Αθήνα γίνεται χαμός από έργα street art, γιατί νομίζεις ότι έγινε αυτό;
Χαίρομαι πολύ για αυτό και παράλληλα στεναχωριέμαι γιατί δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει. Αν συνεχιστεί αυτή η συντηρητική πολιτική, σε λίγο ούτε διαφορετικά στυλό, δεν θα έχουμε ο ένας με τον άλλο. Στην Αθήνα ο κόσμος εκφράζεται και δημιουργεί γιατί έχει να πει πολλά με όλα αυτά που συμβαίνουν και αγωνίζεται για να το μοιραστεί, με οποιονδήποτε τρόπο.

4(oxi gia print)

Σου αρέσει η Αθήνα; Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο;
Ναι, μου αρέσει η Αθήνα μου αρέσει που είναι μέρος της καλλιτεχνικής Ευρώπης, αλλά ποτέ δεν μου άρεσε η αντιγραφή. Αυτό που λένε ότι »στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές πόλεις, αυτό, δεν θα γινόταν έτσι», γιατί ποιος είπε ότι θέλουμε να γίνουμε μια φτηνή ρέπλικα μιας υπερκαταναλωτικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας; Στην Αθήνα ζούμε έντονα ακόμη. Μου αρέσει η ανομοιομορφία και η ανεκτικότητα της. Φυσικά η ανεκτικότητα φέρνει και άσχημα αλλά λύση ποτέ δεν είναι η όποια απαγόρευση.

Τι θα ήθελες να αλλάξει στην Αθήνα (και γενικά στην Ελλάδα) το κόμμα που θα βγει στις εκλογές;
Η δύναμη της όποιας αλλαγής είναι στα χέρια του κόσμου και σε κανένα κόμμα. Εμείς να αλλάξουμε τα κόμματα, μέσα από την καθημερινότητα μας, ατομικά και συλλογικά. Αν όμως θέλετε να πω κάτι απλό, που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση την πρώτη κιόλας μέρα είναι να στείλει τα ΜΑΤ σπίτι τους. Και ελπίζω το σπίτι τους να είναι μακριά από εμάς.

6 (kai gia print)

Τι νομίζεις ότι δεν θα αλλάξει ποτέ;
Τα πάντα αλλάζουν.

Τι ονειρεύεσαι για σένα προσωπικά;
Τα όνειρα μου καθημερινά αλλάζουν. Σίγουρα όμως, θέλω να καταφέρω να συνεχίσω να ονειρεύομαι, να ζω ελεύθερος, να κάνω πράγματα που μου αρέσουν (ώστε να τα κάνω και καλά) και να ζω από αυτό.

www.facebook.com/inexarchia
http://www.inexarchia.gr/