parkour-03

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Ninja Team Experience, μια -αν μη τι άλλο- πρωτότυπη ιδέα του Athens Parkour Academy για όσους ασχολούνται ή θα ήθελαν να ασχοληθούν με το parkour. Η συνάντηση θα γίνει στο χώρο των προπονήσεων της ομάδας και η περιπέτεια θα συνεχιστεί στους δρόμους της πόλης. Οι επίδοξοι νίντζα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα (μικρό σακίδιο, νερό, σνακ, αστέρια). Το Athens Parkour Academy σκοπεύει να μετατρέψει το συγκεκριμένο σεμινάριο σε θεσμό. Όποιος δεν πρόλαβε λοιπόν να δηλώσει συμμετοχή σε αυτό, θα έχει την ευκαιρία να δηλώσει στο επόμενο.

parkour-02parkour-04 parkour-05 parkour-06

Τι πρέπει να έχει υπόψιν του κάποιος πριν αρχίσει να ασχολείται με το παρκούρ;
Ότι το parkour είναι ένα άθλημα σαν όλα τα άλλα, ίσως μόνο πιο διασκεδαστικό από τα υπόλοιπα. Χρειάζεται προσοχή, σωστή προπόνηση και υπομονή. Το parkour μπορεί να είναι εξίσου εύκολο ή δύσκολο ανάλογα με τον τρόπο που θα αποφασίσουμε να εξασκηθούμε σε αυτό.

Πού προπονείστε συνήθως;
Οι προπονήσεις μας πλέον μοιράζονται στο νέο μας χώρο, ο οποίος βρίσκεται στον Νέο Κόσμο, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπως πλατείες, πάρκα κ.τ.λ. Όσον αφορά τις εξωτερικές προπονήσεις, προσπαθούμε να επισκεπτόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές ώστε να έχουμε ποικιλία στο πρόγραμμα μας, αλλά και να εξυπηρετούμε όσο περισσότερους από τους αθλητές μας, οι οποίοι έρχονται από όλη την Αττική.

Στο σπίτι προπονείστε καθόλου; Και αν ναι, πώς πάμε από ζημιές;
Στο σπίτι κάποιες φορές μπορεί να κάνουμε γυμναστική και προπόνηση ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης, όπως κάμψεις, έλξεις ή ακόμα και κατακόρυφα και άλλες ασκήσεις που δεν απαιτούν πολύ χώρο. Βέβαια, έχω ακούσει από γονείς και για περιπτώσεις πιτσιρικάδων που δοκιμάζουν διάφορα στους καναπέδες και τα κρεβάτια του σπιτιού τους… Γι’ αυτό προτιμάνε να τους φέρνουν σ’ εμάς και να αποφεύγουν τις συχνές αλλαγές στα έπιπλα.

parkour-07 parkour-08

Για πείτε μου λίγα πράγματα για το επερχόμενο Ninja Team Experience.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε το συγκεκριμένο event. Σκοπός μας είναι να το καθιερώσουμε κάθε τρεις μήνες. Πρόκειται για μια ολονύχτια προπόνηση με σκοπό να μας βγάλει έξω από τα νερά μας και να δούμε τις αντοχές μας. Η μόνη διαφορά σε σχέση με τις κλασικές προπονήσεις μας, είναι οι πολλές ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και το ότι θα πρέπει να κινηθούμε μέσα στη πόλη καταλήγοντας κάπου αλλού από εκεί που θα ξεκινήσουμε (συνήθως οι προπονήσεις μας γίνονται σε συγκεκριμένα σταθερά σημεία). Το parkour εκτός της προπόνησης μέσω της κίνησης του σώματος, έχει σαν σκοπό και την εξάσκηση του μυαλού και του πνεύματος, μέσα από διάφορες δυσκολίες και προκλήσεις. Εκείνη τη νύχτα θα προσπαθήσουμε ο καθένας από εμάς να ξεπεράσει τα όρια του με ασφάλεια πάντα και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τις ικανότητες του. Όλοι μας είμαστε πολύ δυνατότεροι από όσο φανταζόμαστε, ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος για να το καταλάβουμε.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το παρκούρ στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί και καλοί αθλητές, υψηλού επιπέδου, οι οποίοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτούς του εξωτερικού. Η διαφορά μας βρίσκεται στο πως ο υπόλοιπος κόσμος και η πολιτεία το αντιμετωπίζουν. Το ευρύ κοινό στη χώρα μας δεν έχει ακόμα κατανοήσει πως το Parkour είναι ένα κανονικό άθλημα, στο οποίο γίνεται μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Στο εξωτερικό οι δήμοι και οι κοινότητες δημιουργούν χώρους εξάσκησης για τους αθλούμενους, πράγμα που ίσως λόγω και της κρίσης να είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εδώ.

parkour-09 parkour-10 parkour-11

Τα κορίτσια; Δοκιμάζουν καθόλου τις δυνατότητές τους στο άθλημα;
Φυσικά! Το parkour πέρα της δύναμης, η οποία και αυτή έρχεται μέσα από την καθημερινή προπόνηση, βασίζεται πολύ στην τεχνική και στο πως το μυαλό και το μάτι τις κατανοεί. Σε αυτό το κομμάτι οι κοπέλες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αγόρια. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κοριτσιών που έμαθαν ασκήσεις και τεχνικές πολύ γρηγορότερα και ευκολότερα από ο,τι κάποια αγόρια.

Τι θα θέλατε να αλλάξει σε σχέση με το παρκούρ στην Ελλάδα (βλ. εγκαταστάσεις που μπορεί κάποιος να προπονηθεί κ.τ.λ.);
Το parkour είναι ένα σχετικά νέο άθλημα το οποίο σιγά σιγά βρίσκει το δρόμο του και στη χώρα μας. Είμαστε σίγουροι πως βρίσκεται σε καλό στάδιο. Ολοι οι αθλητές πρέπει να το πρεσβεύουν και να το προωθούν σωστά, ώστε ο αριθμός των ασκούμενων να μεγαλώσει με τον καιρό. Γενικά ο Έλληνας και ειδικά οι νέοι πρέπει αρχικά να καταλάβουν την αναγκαιότητα της άθλησης για την υγεία μας. Το parkour είναι ένας διασκεδαστικός και συγχρόνως πρακτικός τρόπος εκγύμνασης και αυτό είναι που πρέπει να μάθει ο κόσμος.

Τι περιλαμβάνει η προθέρμανση και τι πρέπει να προσέξει-χει κάποιος ιδιαίτερα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης;
Η προθέρμανση μοιάζει με την προθέρμανση οποιουδήποτε άλλου αθλήματος. Βέβαια με τον καιρό προσαρμόζουμε το ζέσταμα μας στις ανάγκες της προπόνησης μας, μέσα από ασκήσεις που βοηθάνε τις τεχνικές που δουλεύουμε κάθε φορά. Εκτός της καλής προθέρμανσης η οποία είναι αναγκαία πριν από κάθε προπόνηση, ο ασκούμενος πρέπει να πρώτα από όλα να γνωρίζει καλά τον τρόπο που πρέπει να εξασκεί κάθε νέα τεχνική και δεύτερον να γνωρίζει καλά τις δυνατότητες του ώστε να μη θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο τραυματισμών.

parkour-12 parkour-13 parkour-14

Οι επόμενοι στόχοι της ομάδας;
Στόχος μας είναι πάντα η προώθηση του αθλήματος στη χώρα μας και η ασφαλής προπόνηση των νέων. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε πάντα να διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν σαν στόχο εκτός από τα παραπάνω και την κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και την υιοθέτηση ενός γενικά καλού και υγιεινού τρόπου ζωής. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από το Ninja Team Experience και τις καλοκαιρινές μας διακοπές, επανερχόμαστε με τη συμμετοχή μας και φέτος στο Legion Run και αργότερα προς το τέλος της χρονιάς ακολουθεί η διοργάνωση του Winter Camp μας.

Κατά βάθος θα θέλατε να είστε νίντζα, σωστά;
Μα είμαστε!

parkour-15 parkour-16

https://www.facebook.com/events/890943007645344/?fref=ts