Το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας του grekamag για το σεξ μέσω των social apps σήμερα.

Ο ξενιτεμένος 1 [Γιώργος, 24, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο]

 

12

Το site που κυρίως χρησιμοποιώ είναι το gayromeo, πρόσφατα έφτιαξα προφίλ και στα scruff και grindr. Μέχρι πριν από δύο χρόνια περίπου ζούσα ακόμα στην Ελλάδα, στην επαρχία, και παραλίες, δασάκια κτλ τα δοκίμασα αλλά δεν μου άρεσαν. Ακόμα δεν μου αρέσουν. Έτσι το romeo ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να επικοινωνώ με άλλους γκέι. Το scruff και το grindr δεν μου αρέσει επίσης να τα χρησιμοποιώ γιατί η κατάσταση είναι άμεση συνάντηση με σκοπό το σεξ. Επίσης το γεγονός ότι είμαι παχουλός (όχι χοντρός αλλά όχι και αδύνατος) δεν βοηθάει στις συγκεκριμένες εφαρμογές που, στο Βερολίνο τουλάχιστον, απαρτίζονται από τεράστια μπράτσα και κοιλιακούς. Στα προφίλ μου παρόλα αυτέ έχω φωτογραφίες προσώπου, σώματος και σε πριβέ άλμπουμ γυμνές. Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει, μιας και όποιος με αναγνωρίσει από κει θα είναι και αυτός γκέι, οπότε δεν με νοιάζει.
Στο περίπου έχω πάει με 70 με 80 άτομα. Καθημερινά χρησιμοποιώ το ρόμεο, όχι τόσο για σεξ, όσο για ραντεβού και μπίρι μπίρι με διάφορους που ή θα έχω ήδη συναντήσει ή σκοπεύω να συναντήσω και σίγουρα όχι για να κάνω κατευθείαν σεξ με κάποιον άγνωστο. Στις τρελές καύλες θα μπω και θα κάνω κάτι στα γρήγορα, αλλά σπάνια. Γενικότερα προτιμώ να κάνω σεξ με άτομα που θα ξέρω ότι θα κρατήσουμε επαφές και θα γίνουμε fuckbuddies.
Περίεργη ή επικίνδυνη κατάσταση δεν έχω συναντήσει ή έστω κάτι που να θεωρώ ότι είναι άξιο αναφοράς. Γενικότερα ζητάω bareback και μου αρέσει, αλλά αν ακούσω όχι το δέχομαι και είναι οκ. Κάνω τακτικά εξετάσεις για το hiv και ως τώρα είναι αρνητικές, επίσης σαν κυρίως ενεργητικός έχω μικρότερο κίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζω ότι παραμένει επικίνδυνο.
Από «φετίχ» τα έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα, αλλά δεν μου άρεσε κάτι ιδιαίτερα. Σκατά, πολύ ξύλο ή αίματα δεν τα γουστάρω και ούτε θέλω να δοκιμάσω. Μου αρέσουν πολύ τα poppers και είμαι γενικότερα θετικός στα ναρκωτικά, αλλά χωρίς να αγοράζω ποτά και όσο μένει η κατάσταση σε έλεγχο. Να παθαίνει ο άλλος παράνοιες από την πολλή κόκα για παράδειγμα, δεν μου αρέσει η να μην ξέρει τι του γίνεται.
Το φλερτ μου αρέσει και κάνω. Φίλοι μου λένε ότι είμαι προσιτός και αν μου αρέσει κάποιος δεν θα φοβηθώ να του μιλήσω. Όταν ήμουν όμως στην Ελλάδα έκανα κινήσεις πιο διστακτικά. Εδώ την πέφτω και σε στρέιτ και μου λένε απλώς «όχι φίλε, είμαι παντρεμένος» ή κάτι άλλο.
Η τελευταία μου σχέση που κράτησε δυο χρόνια ξεκίνησε από γνωριμία στο romeo και ήταν και ο κύριος λόγος που μετακόμισα στο Βερολίνο. Έχω γνωρίσει και φίλους από το romeo και σε μερικούς από αυτούς έχω το θάρρος να πω να πάμε για μπίρα ή καφέ και μου το λένε και εκείνοι αντίστοιχα.
Το σεξ το αντιλαμβάνομαι σαν διασκέδαση και επικοινωνία. Χωρίς να θέλω να φανώ ηθικολόγος -μιας και έχω κάνει σεξ με αγνώστους και όργια και πολλά ακόμα- μετά όμως ένιωθα λίγο σαν «κρέας» και δεν είναι σίγουρα αυτό που θέλω. Τώρα το «κάτι πιο σοβαρό» που το είχα μέχρι πρόσφατα είναι κάτι λίγο-πολύ συντηρητικό και ας πούμε μικροαστικό. Σπίτι με τον σύντροφό μου και να νιώθω ότι έχω φτιάξει αυτό που λένε μια οικογένεια και πάνω από όλα μονογαμία. Ξέρεις, όπως η Σάρλοτ από το sex and the city. Θα έλεγα ότι είμαι χαζορομαντικός που περιμένει όχι-και-τόσο-υπομονετικά τον πρίγκιπα και θα γαμήσει κάμποσο κόσμο μέχρι να τον βρει.

Ο ξενιτεμένος 2 (Θεόδωρος, 25)

08


«Έχω κάνει αρκετές φορές σεξ μέσω εφαρμογών,
κυρίως όσο ζούσα Ελλάδα. Υπήρξαν περίοδοι που συναντήθηκα περισσότερες από μια φορές με κάποιον την ίδια μέρα. Ο αριθμός των ατόμων με τα οποία βρέθηκα πάνω από μια φορά είναι πολύ μικρός. Με όσους έχω πετύχει τυχαία είμαι πάντα χαμογελαστός και φιλικός. Όσο για τις εφαρμογές, έχω σχεδόν τα πάντα στο κινητό μου. Κυρίως χρησιμοποιώ Facebook και Instagram, αλλά αυτά όχι για κάποιο σεξουαλικό σκοπό.
Μετακόμισα στο Λονδίνο πριν δύο χρόνια. Όταν λοιπόν πρωτοήρθα εδώ συνέχισα να έχω τις ίδιες συνήθειες που είχα και στην Αθήνα. Να τσεκάρω τουλάχιστον 3-4 φορές τη μέρα τα apps μου, κάθε φορά σε καινούρια περιοχή να ξανακάνω log in για να δω τι υπάρχει γύρω μου ή όταν έβλεπα κάποιο ωραίο τυπάκι να ανοίγω τα apps (όπως συνήθως έκανα και στην Ελλάδα) για να ελέγξω και να στείλω μήνυμα. Ήταν πολύ περίεργο στην αρχή μια και τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, δεν θα έβρισκες το τυπάκι που είδες στην άλλη γωνία του μπαρ και σου γυάλισε το μάτι! Όπως επίσης μου έκανε τρομερή εντύπωση τότε ότι δεν έπαιρνα πολλά μηνύματα κι όταν λάμβανα κάτι ήταν καθαρά για σεξ.
Η διαφορά Αγγλίας – Ελλάδας θα έλεγα πως είναι δραματική. Εδώ δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εφαρμογές και σελίδες γιατί απλά ζουν έξω, στον πραγματικό κόσμο. Άντρες, γυναίκες, σε γουστάρουν; Θα σε φλερτάρουν ή θα στο πουν στεγνά. Το φλερτ στην Αγγλία υπάρχει παντού και καθημερινά, χωρίς ντροπές και κόμπλεξ. Όσο ζούσα στην Αθήνα το φλερτ έξω ήταν μηδαμινό. Όσο για το νησί στο οποίο μεγάλωσα δεν μπορώ να πω και πολλά γιατί μετακόμισα στα 17 στην Αθήνα, ήμουν μικρός κι από όσο θυμάμαι τα πράγματα ήταν πολύ περιορισμένα. Το αίσθημα της ελευθερίας που έχω κι εγώ πλέον, το να εκφραστείς σε κάποιον που μόλις έχεις απλά αντικρύσει για λίγα δευτερόλεπτα είναι φανταστικό. Θεωρώ πια ότι αυτές οι εφαρμογές εξαφανίζουν την προοπτική για μια σχέση και μας έχουν κάνει να νοιαζόμαστε μόνο για σεξ. Τι πιο εύκολο στις μέρες μας από ένα “one hour stand” (συμπεριλαμβανομένου και του τσιγάρου στο τέλος, εάν είστε και οι δυο καπνιστές, διαφορετικά στον δρόμο). Λέω “one hour” επειδή κανείς δεν θα ξοδέψει ολόκληρο βράδυ με ένα άτομο όταν ξέρει πως έχει άλλες 50 καλύτερες επιλογές στη συνέχεια. Ωστόσο δεν αρνούμαι πως από εδώ μέσα πριν από μερικά χρόνια γνώρισα την τελευταία μου σχέση, η οποία κράτησε σχεδόν 3 χρόνια.
Ένα από τα πιο περίεργα και τρομακτικά περιστατικά που μου έχουν συμβεί έγινε πέρσι τον χειμώνα. Μιλούσα με ένα τυπάκι για καμιά εβδομάδα online και κάποια στιγμή αποφασίζουμε να συναντηθούμε. Δίνουμε λοιπόν ραντεβού, τηλεφωνιόμαστε πριν φύγω από το σπίτι για να το επιβεβαιώσουμε και ξεκινάω προς το meeting point. Βγαίνω λοιπόν από το μετρό, τσεκάρω τους Google maps μου για να βεβαιωθώ ότι έχω πάρει τη σωστή κατεύθυνση και συνεχίζω να προχωράω. Έχουν μείνει 100 μέτρα για το σημείο συνάντησης κι απλά παίρνω τηλέφωνο για να πω ότι κοντεύω και για να δω πού βρίσκεται. Ο τύπος λοιπόν μόλις του λέω πως σε λιγότερο από 2 λεπτά θα είμαι εκεί, ξεκινά να ουρλιάζει και να μου λέει με τρομερά κτητικό τρόπο ότι με έπαιρνε και το κινητό μου, ήταν κλειστό κι ότι μου άφησε μήνυμα να τον πάρω μόλις βγω από το τρένο. Πριν προλάβω να απαντήσω κατάλληλα, οι δρόμοι μας συναντήθηκαν στο επόμενο σταυροδρόμι όπου απλά τον είδα κατακόκκινο από την οργή του. Του λέω “γεια κι από κοντά” και ξεκίνησε να με βρίζει επειδή δεν έλαβα το μήνυμά του και δεν τον πήρα μόλις βγήκα από το μετρό. Ήταν η συντομότερη συνάντηση που είχα ποτέ, μια και η δεύτερη κουβέντα που είπα ήταν “bye”!
Από φετίχ δεν θα έλεγα πως έχω κάτι ιδιαίτερο, αν και κάποια στιγμή στο παρελθόν έβγαινα με ένα γειτονάκι λίγο πριν φύγω από Ελλάδα και μου είχε δημιουργηθεί ένα περίεργο θέμα με τα γυαλιά του. Όσο για τους άλλους, δεν ρωτάω πολλά πέρα από τα βασικά, εκτός και αν είμαι σε συγκεκριμένη διάθεση.
Γενικά το σεξ μέσω apps είναι πιο ωμό και απρόσωπο. Δεν ξέρεις αυτόν που έχεις απέναντί σου κι όλο αυτό γίνεται καθαρά για τη σωματική σου ικανοποίηση. Είναι λίγο πιο «ηθικό» για εσένα όταν γίνεται σε σχέση. Αλλά στη σχέση πάλι μπορεί να προκύψει πολύ ωμό. Το ιδανικό βρίσκεται κάπου στη μέση. Η λέξη “σοβαρό” είναι βαριά. Υπάρχει ακόμη το “σοβαρό”; Τα βασικά συστατικά για εμένα είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη, σεβασμός και δέσμευση και από τους δύο για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Πρέπει και οι δύο να είναι στην ίδια σελίδα του βιβλίου! Και φυσικά, “σοβαρό” σημαίνει no apps no sites».

 

Ο ειλικρινής (Πελοπίδας, 27)

09

 

«Το προφίλ μου στο Facebook το χρησιμοποιώ καθημερινά κι έχω τα τυχερά μου. Μέχρι πριν λίγο καιρό είχα και Gayromeo για να ψάχνομαι. Είχα δικές μου φωτογραφίες, και σώματος και προσώπου. Πάνε πολλά χρόνια που χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για αυτό τον σκοπό, οπότε δεν μπορώ να προσδιορίσω με πόσους έχω πάει έτσι. Καλώς ή κακώς, το 90% των εμπειριών μου ξεκίνησαν από εκεί. Έμπαινα κάθε μέρα ή τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Έτσι έχω γνωρίσει πολύ κόσμο και διατηρώ επαφές ακόμη με αρκετούς.
Για καλή μου τύχη, δεν έχει συμβεί κάτι περίεργο σε μένα προσωπικά. Αλλά έχω δύο φίλους που τους έχουν ληστέψει με αυτό τον τρόπο. Φυσικά κι έχει τύχει να κάνω bareback, είμαστε η πιο αμελής γενιά όσον αφορά το safe sex παρόλη την πληροφόρηση. Κι από την εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει ότι το bareback έχει δυστυχώς πέραση. Σπάνια θα το προτείνεις σε κάποιον και θα σου αρνηθεί. Δεν μπορώ να πω πως έχω κάποιο ιδιαίτερο φετίχ, κανένα μπινελίκι, καμιά σφαλιάρα τα θέλω αλλά και ποιος δεν τα θέλει; Διάφορα μου έχουν ζητηθεί αλλά δεν λέω πάντα ναι, εξαρτάται από τον παρτενέρ και τι θα μου βγάλει. Ουσίες δεν χρησιμοποιώ, έχω δοκιμάσει poppers αλλά μέχρι εκεί.
Να σου πω την αλήθεια προτιμώ το real φλερτ. Ωραία η τεχνολογία και τα σχετικά, και η αλήθεια είναι ότι λόγω σεξουαλικότητας και γενιάς κι εγώ έτσι μεγάλωσα, αλλά άλλη χάρη έχει το αυθόρμητο. Είναι πιο ρομαντικό, χωρίς να έχει σημασία το που θα καταλήξει. Οι περισσότερες σχέσεις που είχα προέκυψαν από τα apps. Φίλους να πω την αλήθεια δεν νομίζω ότι έχω αποκτήσει έτσι, αλλά πιστεύω ότι απλά έτυχε γιατί έχω γνωρίσει πολύ αξιόλογα άτομα από το διαδίκτυο. Το παιδί με το οποίο βγαίνω τώρα βέβαια το γνώρισα σε μπαρ κι εκεί πάει το ρομαντικό που ανέφερα πριν».

 

Ο επικοινωνιακός (Νίκος, 24)

10

 

Έχω σεξουαλικές εμπειρίες από τα 14 μου. Μία φορά κάθε χρόνο μέχρι τα 17 ή 18. Έκτοτε έχω έντονη σεξουαλική ζωή. Προτιμώ τον παθητικό ρόλο. Πρέπει να έχω πάει με 150-160 άτομα μέχρι σήμερα.
Χρησιμοποιώ εφαρμογές από το 2008. Σήμερα είμαι ενεργός σεRomeo, Grindr, Zoo, Facebook, Instagram και Badoo. Τα περισσότερα sex dates γίνονται από το Romeo. Από το Grindr ελάχιστα ενώ από Facebook και Zoo σπανιότερα. Τα μέγιστα νούμερα που έχω χτυπήσει είναι 5 φορές την εβδομάδα περίπου, ενώ το ελάχιστο μια φορά το δεκαήμερο. Δεν συνηθίζω να πηγαίνω με τα ίδια άτομα πολλές φορές. Βασικά, βρισκόμαστε μόνο μια φορά κι αυτό είναι από κοινού απόφαση. Άμα γουστάρω συνήθως θα γουστάρει κι ο άλλος για να βρεθούμε ξανά. Και οι φίλοι μου αυτό κάνουν, όλοι.
Μεγάλωσα σε μικρή κοινωνία. Εκεί πολύ δύσκολα βρίσκεις κάποιον μέσω εφαρμογών αλλά επειδή πρόκειται για τουριστικό μέρος, το καλοκαίρι έχεις πιο πολλές επιλογές τις οποίες δεν τις αξιοποιώ γιατί δεν μου αρέσουν αυτοί οι ασπρουλιάρηδες με τα γαλάζια μάτια. Προτιμώ το μεσογειακό στιλ.
Μέσω εφαρμογής έχει τύχει να κανονίσω καφέ με κάποιον και προέκυψε σχέση 3 ετών.  Φίλους δεν έχω κάνει, αλλά από sex dates έχω βρει κάποιους fuck buddies. Τα βρίσκουμε τόσο καλά στο σεξ και γουστάρουμε τόσο πολύ οπότε γιατί να ψαχνόμαστε με άκυρους από εδώ και από εκεί; Αυτή την περίοδο είναι δύο οι στάνταρ fuck buddies μου, 37 και 27 ετών. Τον έναν τον έχω ένα χρόνο και κάτι μήνες και τον άλλον τον έχω εννέα μήνες. Η φάση γίνεται μία φορά το μήνα με τον καθένα. Με τον έναν, μάλιστα, κάνουμε και role play. Μικρό ξαδερφάκι με μεγάλο ξάδερφο και τέτοια.
Γενικότερα, δεν υπήρχε ποτέ φλερτ. Τώρα τελευταία όμως βλέπω ότι κάτι γίνεται. Τον τελευταίο χρόνο με φλερτάρουν. Παλαιότερα με στενοχωρούσε το ότι δεν με φλέρταραν ποτέ. Μάλλον έχει να κάνει με την ηλικία. Όταν οι άλλοι βλέπουν πιτσιρίκια δεν ασχολούνται. Στα γκέι μπαρ και κλαμπ συνήθως φλερτάρουν οι μεθυσμένοι. Οι νηφάλιοι σνομπάρουν πολύ. Κι αυτοί που το κάνουν θέλουν απλά να φασωθούν εκείνη την ώρα μέσα στο μαγαζί, θα ανταλλάξουν αριθμούς και μετά δεν θα τα πουν ποτέ ξανά. Ζήτημα να έχω κάνει κάτι ποτέ με άτομο που γνώρισα σεκλαμπ. Στα πάρκα δεν πηγαίνω, φοβάμαι. Σε παραλίες γυμνιστών πάω πιο συχνά. Έχω καμιά 25αριά εμπειρίες από εκεί.
Αναφορικά με τα φετίχ, παλαιότερα μου είχε βγει μια προδιάθεση με το κατούρημα και είχα ζητήσει από τον γκόμενό μου να με κατουρήσει, το είχαμε κάνει τρεις φορές. Άρεσε και σε εκείνον. Τις δύο φορές γούσταρα αλλά την τρίτη όχι. Απλά δεν το απόλαυσα και μετά δεν με ενδιέφερε πια. Ο γκόμενός μου δεν είχε φετίχ αλλά προέκυπταν διάφορα. Για παράδειγμα είχε ένα κόλλημα με τις άσχημες μυρωδιές κι εμένα δεν μου άρεσε αυτό. Προσπαθούσε να με μυρίσει σε φάσεις που δεν έπρεπε, πριν μπω για μπάνιο με παρακαλούσε να με μυρίσει λίγο ακόμα. Μου έχουν ζητήσει ποδολαγνεία, μαστίγια, να μου κάνουν fisting και διάφορα άλλα. Το fisting δεν μου άρεσε καθόλου σαν ιδέα αλλά τον τελευταίο καιρό μου λέει ένας φίλος μου που το έκανε ότι είναι τέλειο και το σκέφτομαι. Όχι να το κάνω σύντομα αλλά τουλάχιστον δεν το βλέπω τόσο φρικαρισμένος όσο παλαιότερα. Ίσως να δοκίμαζα ξανά ουρολαγνεία αλλά μόνο πάνω στην καύλα κι επειδή θα μου το βγάλει πολύ ο άλλος.
Bareback έχω κάνει το 2009 σε ραντεβού από εφαρμογή. Τότε, βέβαια, ήμουν 19 ετών και τα μυαλά μου δεν ήταν και τόσο καλά. Είχαμε προφυλακτικά αλλά προέκυψε επάνω στο τρίψιμο κι έτσι έγινε. Ο λόγος που το έκανα ήταν ότι ο άλλος είχε μαζί του καπότες οπότε σκέφτηκα ότι κι αυτός πρόσεχε άρα θα ήταν υγιής. Δεν το μετάνιωσα διότι δεν έπαθα κάτι, ειδικά αφού το απόλαυσα κιόλας! Έχω κανονίσει να πάω σε παρτούζα μέσα από εφαρμογές. Τύπου σε σπίτι με 15 άτομα όπου ο κόσμος ανανεώνεται συνέχεια. Εκεί δεν έκανα σεξ, μόνο παιχνίδια με πέντε, το έπαιξα δύσκολος. Παρτούζα το θεωρώ πάνω από τέσσερα άτομα. Τρίο έχω κάνει καμιά δεκαριά φορές. Γαμήθηκα και με τους δύο. Με τέσσερα άτομα ποτέ. Και άλλη μια φορά σε μια παρτούζα με 7 άτομα.
Μου έχει συμβεί κάτι πολύ επικίνδυνο σε sex date μέσω εφαρμογής. Τότε ήμουν 19. Κανονίσαμε μέσω Romeo. Αυτός δεν είχε φωτογραφία αλλά είχε ωραία χαρακτηριστικά στην περιγραφή του. Εγώ ήμουν πάρα πολύ καυλωμένος εκείνη την ώρα οπότε του είπα να έρθει στο σπίτι μου. Με είχε πάρει με απόκρυψη, δεν είχα καν τον αριθμό του. Ανέβηκε από τις σκάλες, προφανώς για να τσεκάρει την πολυκατοικία και προφασίστηκε ότι το ασανσέρ ήταν χαλασμένο. Αλλά εμένα δεν μου πέρασε κάτι από το μυαλό. Μου είπε ότι είχε ένα βίτσιο, ότι ήθελε ο άλλος να είναι φρεσκομπανιαρισμένος για να τον νιώθει βρεγμένο. Μπήκα για ντους και κατευθείαν ήρθε κι έκλεισε την πόρτα, τάχα για να μη νιώθει άβολα. Εγώ εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι κάτι τρέχει, σκουπίστηκα γρήγορα και βγήκα έξω. Είχα μια τεράστια στοίβα από ρούχα στο κρεβάτι και τον είδα να τα πετάει στον καναπέ, δήθεν για να ξαπλώσουμε. Έψαχνε αντικείμενα αξίας, λάπτοπ συγκεκριμένα που δεν είχα καν εκείνη την περίοδο. Καθίσαμε για να ξεκινήσουμε και με ρώτησε αν θα του έδινα τα χρήματα εκείνη την ώρα ή αργότερα. Εγώ εκείνη τη στιγμή φόρεσα το εσώρουχο μου για να μπορέσω να βγω εκτός σπιτιού σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι. Του ζήτησα να το αφήσουμε και να φύγει. Επειδή κατευθυνόμουν προς την πόρτα ερχόταν προς το μέρος μου γιατί, λογικά, είχε φοβηθεί να μην τον κλείσω μέσα ή κάτι τέτοιο. Αφού συνέχισε να επιμένει για χρήματα του είπα να πάρει τα ψιλά που είχα στο τραπεζάκι και να φύγει γιατί αλλιώς θα άρχιζα να φωνάζω. Πήρε τα χρήματα κι έφυγε τρέχοντας. Τρόμαξα τόσο πολύ. Από τότε πάντα έπαιρνα τον αριθμό του άλλου, φωτογραφίες του κ.λπ. Οι άντρες έτσι λειτουργούμε, θέλουμε το τσακ μπαμ κι επειδή τα βρίσκουμε μέσω των εφαρμογών, το κάνουμε και ξεμπερδεύουμε. Ξεκαυλώνουμε κι έπειτα ο καθένας επιστρέφει στη δουλειά του και στη ζωή του. Δεν θεωρώ ότι χάνονται ευκαιρίες για κάτι πιο σοβαρό έτσι, γιατί από τη στιγμή που και ο άλλος εξαφανίζεται δεν θα υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει κάτι. Η σχέση, από την άλλη, πρέπει να είναι μονογαμική, με κατανόηση και ελευθερία».

 

Ο διανοούμενος (Γιάννης, 41)

11

 

«Χρησιμοποιώ πού και πού το Facebook και το Instagram.  Η σχέση μου με τα υπόλοιπα μέσα τύπου Gaydar, Grindr, Scruff κ.λπ. υπήρξε σύντομη κι όχι ιδιαίτερα καλή. Όσο όμως παρέμεινα σ’ αυτά, όπως και τώρα στο Facebook, χρησιμοποίησα τα πραγματικά μου στοιχεία και φωτογραφίες προσώπου. Το θεωρώ αστείο, ίσως κι ανέντιμο να δίνεις ψεύτικες πληροφορίες. Με τον τρόπο αυτό αφενός αναπαράγεις ομοφόβικες συμπεριφορές κι αφετέρου μένεις πολύ μακριά από το ζητούμενο σου που στην περίπτωση των εφαρμογών είναι η άμεση σεξουαλική συνεύρεση. Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού οι χρήστες είναι εντελώς ακομπλεξάριστοι και σε διευκολύνουν γράφοντας τα αληθινά τους στοιχεία. Εδώ το πράγμα φέρει το κόμπλεξ που κουβαλάει η Eλληνίδα αδελφή: μην με δουν, μην με καταλάβουν, να πω ψέματα για να γίνω αρεστός ή για να μην με απορρίψουν. Και για τον λόγο αυτό τελικά πολύς κόσμος περιορίζεται στο sexting, το οποίο σε κάποιες φάσεις της ζωής μου βρήκα άκρως διασκεδαστικό.
Καύλες παίζουν συνέχεια κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εάν ένας άνδρας δεν έχει καύλες στα 41 του, θεωρώ ότι θα πρέπει να το κοιτάξει. Στα μέσα αυτά δεν καταφεύγω πλέον γιατί έχω σχέση αλλά και παλαιότερα δεν ένιωθα την ανάγκη να το κάνω. Προτιμώ την προσωπική επαφή και το άμεσο φλερτ. Φλερτάρω και μάλιστα πολύ συχνά. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν νιώθω την ανάγκη να χρησιμοποιήσω τις διάφορες εφαρμογές. Ζω στη Θεσσαλονίκη, η οποία λόγω μεγέθους κι όπως κάθε επαρχιακή πόλη θεωρείται «κλειστή» σε σχέση με την Αθήνα. Ωστόσο αντιλαμβάνομαι αυτόματα και με σχετικά μεγάλη συχνότητα το ενδιαφέρον των άλλων και ποτέ δεν ένιωσα άβολα να φλερτάρω κάποιον άνδρα σε διάφορους χώρους, από μπαρ και καφέ μέχρι λεωφορεία και εμπορικά καταστήματα. Οι όποιοι fuck buddies είχα στο παρελθόν προέκυψαν μέσα από αυτή την διαδικασία. Το βρίσκω πιο άμεσο, πιο ειλικρινές, πιο δίκαιο και κυρίως, σαφώς πιο ερεθιστικό. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να ανταλλάσσεις -ας πούμε- με τον άλλον βρόμικες ματιές σε ένα γεμάτο λεωφορείο παρά να ανταλλάσσεις ερωτήσεις τύπου “age?” “top or bottom?” και τα σχετικά. Φυσικά έχω γνωρίσει κάποιους άνδρες μέσω διαδικτύου με τους οποίους καυλαντίσαμε, περάσαμε ωραία κι έχουμε κρατήσει τυπικές επαφές αλλά είναι πολύ λίγοι αναλογικά με τη χρήση και την εύκολη επικοινωνία που θεωρητικά μου παρέχουν οι εφαρμογές.
Βareback δεν έχω κάνει ποτέ σε sex dates κι ας μου το ζήτησαν – σε πολλές περιπτώσεις επίμονα. Αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο ή περίεργο σε ένα τέτοιο ραντεβού. Πριν χρόνια γνώρισα έναν νεαρό σε ένα μπαρ στην Αθήνα. Όταν πήγαμε στο σπίτι του πέσαμε κατευθείαν στο κρεβάτι. Κι ενώ τα δίναμε όλα, έρχεται στο δωμάτιο ένας άνδρας κοντά στα 50-55, ο ποίος προφανώς ήταν σε κάποιον άλλο χώρο μέσα στο σπίτι όταν φτάσαμε. Ζήτησε να συμμετέχει. Το αγόρι με ρώτησε εάν θα είχα πρόβλημα να μπει στο παιχνίδι κι ο πατέρας του. Επίσης στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχα μια εφαρμογή γνωριμιών στο κινητό, ένας τύπος που χρησιμοποιούσε ένα faceless profile και με τον οποίο δεν είχα ανταλλάξει ούτε ένα γεια, μου έστελνε συχνά πυκνά μηνύματα στα οποία μου έλεγε πως έβλεπε σε πιο καφέ καθόμουν, με ποια παρέα, τι έκανα κ.λπ. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω εάν με παρακολουθούσε ή εάν με έβλεπε τυχαία,όμως σίγουρα αυτή η εμπειρία ήταν τουλάχιστον ενοχλητική.
Τα φετίχ μου δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να τα κοινοποιήσω σε ένα υποψήφιο sex date. Ειλικρινά πιστεύω πως κάποια πράγματα απλά προκύπτουν. Επίσης νομίζω πως δύσκολα θα ζητούσα από έναν άγνωστο να ικανοποιήσει σεξουαλικές ανάγκες τις οποίες εγώ ο ίδιος αντιλαμβάνομαι ως βαθύτερες και που για να ικανοποιηθούν χρειάζεται ένα διαφορετικό σχεσιακό πλαίσιο. Παρόλα αυτά, όταν κάποιος είχε ένα ιδιαίτερο φετίχ και ήταν αποφασισμένος να το φέρει στο κρεβάτι, εκτιμούσα όταν μου το έλεγε εκ των προτέρων είτε στο πλαίσιο του chat είτε -κάτι που ισχύει πολύ περισσότερο στη δική μου περίπτωση- κατά την διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συζήτησης. Μια φορά, ένας τύπος μόλις με είδε να φορώ στρατιωτικές αρβύλες μου ζήτησε να τις γλύψει. Ήμουν ΟΚ με αυτό. Από εκεί και πέρα όμως για να φτιαχτεί, οι αρβύλες ήταν σταθερά το τρίτο στοιχείο στο σεξ κάτι που εγώ βρήκα εξαιρετικά βαρετό. Αν το είχαμε κουβεντιάσει θα είχαμε αποφύγει ένα παροιμιακά κακό πήδημα.
Το αγόρι μου το είδα για πρώτη φορά πριν χρόνια. Μου είχε αρέσει πολύ αλλά τότε είχαμε και οι δύο σχέση. Με τον καιρό χαθήκαμε, αλλάξαμε πόλεις. Χρόνια μετά, όταν επέστρεψε, είδα την face pic του σε μια εφαρμογή στο κινητό του κολλητού μου, οπότε μπήκα κι εγώ για να του μιλήσω. Το προφίλ μου έμεινε ανοιχτό λιγότερο από εβδομάδα. Το δικό του κάτι παραπάνω. Η σχέση κλείνει σε λίγο έναν ωραίο χρόνο. Για να είμαι ειλικρινής νομίζω πως δεν έχει σημασία πώς ξεκίνησε, γιατί εξ’ αρχής η προσέγγιση ήταν πολύ διαφορετική. Η επαφή μας θα είχε την ίδια πορεία εάν δεν τον ξανασυναντούσα στην εφαρμογή αλλά κάπου αλλού.
Το “κάτι πιο σοβαρό” δεν αναιρεί το σεξ και το αντίστροφο. Τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν και το σεξ μπορεί να είναι ποιοτικό στο πλαίσιο μιας σταθερής σχέσης. Ίσως το σεξ να έχει συνδεθεί στην συνείδηση λίγο πολύ όλων μας με μια συναισθηματική αποστασιοποίηση η οποία πιστεύεις πως σου δίνει το δικαίωμα να λειτουργήσεις εγωιστικά. Να κάνεις ότι γουστάρεις, να γαμήσεις όπως ο πορνοσταρ στις τσόντες που βλέπεις, να σκυλογαμηθείς χωρίς να φοβάσαι για το πώς θα σε χαρακτηρίσει ο άλλος. Τον βλέπεις, σου αρέσει (αλλά και να μην σου αρέσει εκείνη την στιγμή φτιάχνεσαι), το κάνεις μαζί του, τελειώνεις κι επί της ουσίας δεν σε ενδιαφέρει εάν μετά από εσένα θα πάει με άλλον ή θα τον πατήσει αμάξι μόλις βγει από την πόρτα του σπιτιού σου. Χρησιμοποιώ την υπερβολή γιατί νομίζω πως τελικά έτσι λειτουργεί. Το “μόνο σεξ” είναι απλά 4 λέξεις “εγώ κι εσύ τώρα”. Το “κάτι πιο σοβαρό” το νιώθεις όταν θέλεις να ξαναδείς τον άλλον και το θέλει και αυτός. Απλά τα πράγματα. Του το δείχνεις και σου το δείχνει. Όταν η επικοινωνία είναι άμεση, ζεστή, δεν περιορίζεται στο σεξουαλικό κομμάτι, όταν η επαφή και η γνωριμία εξελίσσονται, γίνονται δρόμος κι έχουν κατεύθυνση. Το “κάτι πιο σοβαρό” είναι 6 λέξεις “εγώ κι εσύ τώρα και μετά”».

 

Ο bisexual (Νικόλας, 41)

extra16

 

«Τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιώ ίντερνετ κι εφαρμογές για να κάνω σεξ. Αυτό είναι σε μια κατάσταση on-off, ανάλογα με το αν είμαι ή όχι σε σχέση. Προσπαθώ να επαναλαμβάνονται τα άτομα γιατί δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις. Και πάλι όμως αυτό είναι δύσκολο. Όλοι προτιμούν τη μια βραδιά. Έχω πάει με λιγότερα από 100 αλλά σίγουρα πάνω από 50 άτομα στη ζωή μου. Χρησιμοποιώ το Grindr, το Romeo, το Tinder και λίγο το Instagram αν μου μιλήσει κάποιος. Πριν την εμφάνιση όλων αυτών των μέσων δεν υπήρχε κινητικότητα, λίγες οι ελπίδες για σεξ ειδικά για εμένα που είμαι ιδιαίτερη  περίπτωση. Ήμουν bi και παντρεμένος αλλά μετά χώρισα γιατί είδα ότι δεν μου αρέσει αυτό. Έχω πολύ καλές σχέσεις με την πρώην γυναίκα μου. Είμαστε φίλοι. Έχουμε και δύο παιδιά 16 και 13 χρόνων. Αν θα μάθουν ποτέ για εμένα; Ναι, κάποια στιγμή. Γιατί όχι;
Δεν ξέρεις ποιος σου μιλά εκεί μέσα. Και είναι και δύσκολο να το αξιολογήσεις και να το διασταυρώσεις. Έχει τύχει να μπω και σε σπίτια που με φρίκαραν τελείως. Μέσα στη βρόμα – ειδικά αυτό δεν αντέχεται. Ο κόσμος δεν έχει τακτ πλέον.
Εγώ φετίχ δεν έχω αλλά παρατηρώ τα τελευταία χρόνια ότι αυτοί που έχουν είναι όλο και περισσότεροι. Το γιατί δεν μπορώ να το ξέρω. Σε κάποια συμμετέχω, σε άλλα όχι. Μου έχει ζητηθεί μια φορά να πάρω μέρος σε ένα όργιο με σκατά, κάτουρο και χύσια και φυσικά είπα αμέσως όχι γιατί μου ήρθε εμετός. Ευτυχώς, συνήθως μου ξεκαθαρίζουν από την αρχή αν έχουν φετίχ. Bareback κάνει πάρα πολύς κόσμος σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι έχω μπει στον πειρασμό γιατί είναι μια απόλαυση, κακά τα ψέματα, αλλά φοβάμαι. Σκέφτομαι ότι όσοι το κάνουν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι οροθετικοί. Προτιμώ την ασφαλή οδό. Και ανάλογα με την καύλα μου προτιμώ ψιλοάγρια κατάσταση.
Από κοντά έχει τύχει να φλερτάρω μόνο γυναίκες. Άνδρες σχεδόν ποτέ γιατί πολύ απλά δεν συχνάζω σε μέρη όπου υπάρχει η πολυτέλεια του φλερτ. Μου έχουν προκύψει 4 σχέσεις. Δύο των 5 ετών, μία των 2 ετών και μία 3 μηνών. Φιλίες και άλλες επαφές (οι σεξουαλικές εξαιρούνται) δεν υπάρχουν. Δεν μπαίνω εκεί μέσα για να βρω φίλους, άσε που ο κόσμος σήμερα έχει τρελαθεί.
Μετά από τόσα χρόνια έχω μάθει να διαχωρίζω το σεξ από τον έρωτα και τη σχέση. Το σεξ είναι ξεκαύλωμα. Είναι να βγάλεις τα γούστα σου. Ξέρω ότι δεν είναι ωραίο να βλέπεις τον άλλον σαν ένα κομμάτι κρέας και προσπαθώ να μην το κάνω. Ο έρωτας και η σχέση είναι συντροφικότητα, αλληλοσεβασμός κι άλλα τέτοια πράγματα που μόνο δύο άνθρωποι που νιώθουν κάτι ο ένας για τον άλλον μπορούν να τα μοιραστούν μεταξύ τους».

 

Διάβασε το πρώτο μέρος εδώ. Αν θέλεις να μοιραστείς τη δικιά σου εμπειρία, καλή ή κακή, στείλ ‘τη με μέιλ στο info@greka.lifo.gr.

Κείμενα: Φίλιππος Γαβριηλίδης & Αλέξανδρος Διακοσάββας