To Thessaloniki Hip Hop Festival είναι ένα από τα μακροβιότερα και πιο αγαπημένα φεστιβάλ μουσικής στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 2003 για να στηρίξει και να διαδώσει την εγχώρια hip hop σκηνή. Ξεκίνησε και καταφέρνει να συνεχίζει ως ανεξάρτητη κίνηση. Φέτος το φεστιβάλ θα είναι πιο δυναμικό από πότε, με θέμα «Σεβασμός (#Respect)». Μιλήσαμε με τον Αλέξανδρο από το THHF, εμπνευστή του φεστιβάλ και μας είπε για την εξέλιξή του, τη Hip Hop σκηνή στην Ελλάδα και τα καθιερωμένα πλέον battles που γίνονται κάθε χρόνο.

thhf 12

Το Thessaloniki Hip Hop Festival φέτος γίνεται 11 χρόνων, πώς ξεκίνησε;
Η ιδέα για το πρώτο Thessaloniki Hip Hop Festival άρχισε να παίρνει μορφή το 2003, όταν η Hip Hop σκηνή περνούσε μια γενικότερη περίοδο ξηρασίας. Τα παλαιότερα συγκροτήματα είχαν φτάσει σε ένα σχετικό τέλμα τότε. Οι δισκογραφικές εταιρείες που είχαν βοηθήσει αρχικά, αλλά παρασιτικά για την εξάπλωση του είδους, είχαν αποτραβηχτεί σταδιακά. Τα δικά μου βιώματα ήταν από την αγνή εποχή του ’95-’97 στην Αθήνα, οπότε κάπως έτσι το φεστιβάλ ξεκίνησε σαν μια αναβίωση της χρυσής εποχής στα νέα όμως δεδομένα. Ο σκοπός ήταν από τη μία να δοθεί το μήνυμα στους fans ότι η ελληνική σκηνή είναι εδώ – παρελθόν και μέλλον μαζί, και στο ευρύτερο κοινό ότι το καλό που σας θέλουμε είναι να πάρετε τη σκηνή μας στα σοβαρά – το ελληνικό Hip Hop δεν είναι μόνο η τριπλέτα Active Member,  Ημισκούμπρια και Going through. Αυτό ήταν το αρχικό όραμα του THHF. Αυτό που γνωρίζαμε από την αρχή ήταν ότι για να το φέρουμε εις πέρας θα έπρεπε να υπάρξει μόνο μια προσέγγιση: η ανεξάρτητη. Έπρεπε να στηριχτούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις και προσπάθειες και ευτυχώς δεν ψάξαμε ποτέ να βρούμε σωτήρες. Οι προκλήσεις ήταν πολλές, δεδομένου ότι ήμασταν μόλις των 20 ετών όταν ξεκινούσαμε. Έτσι με αυτά στο μυαλό μας, το πρώτο φεστιβάλ έγινε το Δεκέμβριο του 2003 στο Ξυλουργείο του Μύλου, μια ιστορική βραδιά με τους FF.C στη σκηνή, και πάνω από 300 άτομα να έχουν μείνει έξω στην παγωνιά, έχοντας έρθει από όλες τις άκρες της Βορείου Ελλάδας. Ανοίξαμε έτσι τα παράθυρα για να ακούνε και αυτοί. Απίστευτα σκηνικά, που θα μας μείνουν αξέχαστα. Από τότε, κάθε χρονιά βάζουμε όλο και περισσότερη ενέργεια και εμπειρία στο φεστιβάλ, με σκοπό μέχρι την 20η επέτειο να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς Hip Hop πυρήνες στον πλανήτη. Κάθε επόμενη επέτειος θέλουμε να έχει πάντα κάτι παραπάνω, δίνοντας βάση περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα, μόνο και μόνο για να μην ξεχάσουμε από πού προερχόμαστε.

thhf 11

Πες μου για το φετινό φεστιβάλ, τι ετοιμάζετε;
Το φετινό φεστιβάλ θα είναι ξεκάθαρα μια γιορτή της Hip Hop κουλτούρας, αφού και τα πέντε στοιχεία θα δώσουν το παρόν. Το μεγαλύτερο κομμάτι βέβαια θα έχει το ραπ. με συναυλίες από άνω από 20 καλλιτέχνες, από τον βρετανό MC Life των κορυφαίων Phi-Life Cypher και τον Anser, μέχρι τους Χατζηφραγκέτα και το Νέγρο του Μοριά. Δεν θα λείψουν το DJing, το Graffiti, το Breakdance και το Beatbox σε ένα ολοήμερο πρόγραμμα με συναυλίες, battles, διαγωνισμούς με πολλή μουσική, χορό και φυσικά εκπλήξεις. Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο www.thhf.gr. Το θέμα του THHF 2014 είναι ο Σεβασμός (#Respect), πάνω από όλα προς τον εαυτό μας ο καθένας και κατ’ επέκταση προς τους συνανθρώπους του και φυσικά προς την Hip Hop Κουλτούρα. Έχουμε επιλέξει να προστατεύουμε μια κληρονομιά από την οποία διδαχτήκαμε πολλά, αλλά τείνουμε να τα ξεχάσουμε στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι είμαστε όλοι αδέρφια, και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αφού πλέον μετράμε και απώλειες ως σκηνή σε αυτόν τον πόλεμο με το άγνωστο.

Γιατί πιστεύεις ότι το φεστιβάλ έχει αγαπηθεί από τον κόσμο;
Το THHF έχει πράγματι ανοδική πορεία από τη γέννηση του και ένα πιστό ακροατήριο με το οποίο αλληλεπιδρά και το στηρίζει κάθε χρονιά. Πλέον μετράμε 12 χρόνια παρουσίας στα συναυλιακά δρώμενα της χώρας. Το THHF είναι ένα από τα μακροβιότερα μουσικά φεστιβάλ στη χώρα. Η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε τηρήσει την αρχική υπόσχεση που δώσαμε στον κόσμο και για αυτό παίρνουμε πίσω μόνο αγάπη. Η διοργάνωση είναι ακόμα ανεξάρτητη και το μήνυμα παραμένει αυθεντικό. Και όταν κάτι είναι αυθεντικό, δεν μένει παρά να γίνει διαχρονικό. Γενικά είμαστε διαθέσιμοι, είτε από κοντά είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά το www.thhf.gr που είναι ο βασικός κόμβος ενημέρωσης αφού λειτουργεί ως πλατφόρμα για όλα τα παράλληλα events και διαγωνισμούς που τρέχουν. Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στο τι έχει να προτείνει ο κόσμος, οι καλλιτέχνες και το πού θέλουμε εμείς να φτάσουμε το θεσμό. Η ανταμοιβή είναι μεγάλη όταν θα ακούσουμε μια καλή κουβέντα από ένα 15χρονο που θα έρθει για πρώτη φορά και θα του μείνουν ένα-δυο πράγματα αλλά και φυσικά όταν βετεράνοι της σκηνής σαν τον Ευθύμη, τον Νικήτα Κλιντ, τον Sifu VERSUS ή τους Razastarr είναι θετικοί απέναντι στα καλέσματά μας. Γενικά, έχουμε ανάγκη την θετική ενέργεια του κόσμου, αυτό είναι που μας γεμίζει τις μπαταρίες.

thhf 10 thhf 9 thhf 8

Πες μου για τα battles, τι είναι και πως λειτουργούν;
Για να εμπλουτίσουμε την όλη εμπειρία του THHF νιώσαμε την ανάγκη να πάρει πρωτεύοντα ρόλο το στοιχείο της αλληλεπίδρασης με τον κόσμο. Το να πάρει κάποιος μέρος στο φεστιβάλ είναι σίγουρα απαιτητικό, αφού ο πήχης έχει ανέβει αρκετά, αλλά έχει να κάνει και με τη χημεία μερικές φορές. Οπότε, μέσω διαδραστικών διαγωνισμών, κοινώς battles, δίνουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά από όλη την Ελλάδα να προβάλλουν την αξία και τη δημιουργικότητά τους. Στο MCing μέσω του THHF MC Battle, στο Beatmaking μέσω του Remix Contest, του Graffiti μέσω του Blackbook sessions και φέτος για πρώτη φορά στο Beatbox μέσω της φιλοξενίας του διαγωνισμού Greek Beatbox Championship όπου θα δοθεί η ευκαιρία σε νέους beatboxers να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό που θα γίνει στο Βερολίνο.

Πώς είναι η Hip-Hop σκηνή στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό.
Πρώτη φορά μετά από 20 σχεδόν χρόνια μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για σκηνή και όχι για σκόρπια συγκροτήματα. Το εγχώριο Hip Hop περνάει μια περίοδο ακραίας δημιουργικότητας κατά την άποψή μου, μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις έχει βρει ο καθένας τον εαυτό του και ακολουθεί το δρόμο του. Υπάρχει πολύ φρέσκο υλικό, αλλά θα πρέπει να ψάξεις για να το βρεις. Στο φετινό THHF κάναμε μια προσπάθεια να μαζέψουμε κάποιες από τις νέες φωνές ώστε ο επισκέπτης να πάρει ένα ερέθισμα για να ψαχτεί και όχι για να έχει συνολική εικόνα. Δεν ξεχωρίζω κάποιον συγκεκριμένο, πιστεύω ότι οι φωνές των παιδιών της κρίσης έχουν πολλά να μας διδάξουν, με προϋπόθεση ότι θα σταματήσουμε να νομίζουμε ότι οι άλλοι είναι λιγότερο καλοί ή λιγότερο άνθρωποι από ό,τι εμείς: είμαστε όλοι ακριβώς το ίδιο, με τα ίδια ελαττώματα και τα ίδια χαρίσματα, απλά μας κυβερνούν κάποιοι που μας θεωρούν ηλίθιους ιθαγενείς. Δεν έχουμε ανάγκη νέους ηγέτες, έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε να ακούμε. Οπότε, βρες μας στο ίντερνετ και αν τα καταφέρεις έλα στο THHF 2014 στις 20 Δεκεμβρίου στο Principal Club Theater ώστε να βγάλεις συμπεράσματα «ιδίοις όμμασι» (ω ναι!). PEACE.

http://www.thhf.gr/

thhf 7 thhf 6 thhf 5 thhf 4 thhf 3 thhf 2 thhf 1

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου