IMG_0508

Ο όρος επιστήμη δήλωνε στην αρχαιότητα το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης. Σήμερα, η επιστήμη μαζί με την τεχνολογία υπάρχουν στην καθημερινότητά μας συνειδητά και ασυνείδητα. Το κακό είναι ότι δεν γνωρίζουμε όλα αυτά τα ωραία που κρύβονται πίσω από την πτήση με ένα αεροπλάνο, πίσω από την εξιχνίαση εγκλημάτων και πίσω από τις ταινίες που βλέπουμε στο σινεμά. Για όλους αυτούς τους λόγους, το φεστιβάλ επιστημών και καινοτομίας Θεσσαλονίκης διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος. Η ομάδα του Φεστιβάλ αποτελείται από διακόσια περίπου άτομα που κατάφεραν με πολύ κέφι και αγάπη να στήσουν μια γιορτή με στόχο να ανακαλύψουμε την επιστήμη στην καθημερινότητά μας.

Τι θα δούμε φέτος στο φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ περιέχει ποικίλες εκδηλώσεις, από Café Scientifiques, workshops, ομιλίες, εργαστήρια για παιδιά, εντυπωσιακά πειράματα, ενδιαφέροντα εκθέματα, επιστημονικό θέατρο μέχρι και έκθεση για την επιστήμη και την τέχνη. Φέτος στο φεστιβάλ θα επιβιβαστούμε στις Physics Airlines και θα ανακαλύψουμε τη μαγεία που κρύβεται στα φτερά των αεροπλάνων και τα κάνει να πετάνε, θα μπούμε μέσα στο Robotixlab Zone και θα μάθουμε πολλά παίζοντας με ρομπότ και συμμετέχοντας σε δημιουργικά εργαστήρια ηλεκτρονικής. Θα μάθουμε για τη Φυσική μέσα από τα Σπορ και θα περιηγηθούμε μέσα σε ψηφιακά μουσεία. Θα εξιχνιάσουμε εγκλήματα στο CSI Lab και θα δοκιμάσουμε το NeMo, ένα μηχανοκίνητο όχημα, με καύσιμο τη σκέψη. Θα κάνουμε βόλτες σε πλανητάρια και θα δούμε το νυχτερινό ουρανό μέσα από τηλεσκόπια. Παράλληλα θα καταλάβουμε τη σχέση μαθηματικών και κινηματογράφου, θα εκπλαγούμε με όσα μάθουμε για την επιστήμη των φυτών και θα διερωτηθούμε πώς ο αρχαίος ελληνικός μηχανισμός των Αντικυθήρων μπορούσε να προβλέψει εκλείψεις. Επιπλέον, θα διαπιστώσουμε αν τελικά είμαστε όλοι αστερόσκονη. Θα μάθουμε να αξιοποιούμε τις εφαρμογές της τεχνολογίας προς όφελός μας. Θα μυηθούμε στα μυστικά της «θεωρίας παιγνίων» και θα συζητήσουμε αν τελικά η ελληνική start up σκηνή είναι φούσκα ή παράθυρο στο μέλλον.

IMG_0548 IMG_0539

Γιατί να έρθουμε στο φεστιβάλ;
Γιατί η επιστήμη είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας και σας καλούμε να την ανακαλύψετε μαζί μας. 

Γιατί φοβάται ο κόσμος τη φυσική, τα μαθηματικά και τη χημεία;
Οι επιστήμες αυτές παραδοσιακά διδάσκονταν με αρκετά απλοϊκό τρόπο χρησιμοποιώντας ξύλινο λόγο και μεθόδους αποστήθισης. Με τον τρόπο αυτό αφαιρούσαν όλη τη γοητεία που κρύβεται σε αυτές τις επιστήμες και τα παιδιά πολύ γρήγορα έχαναν το ενδιαφέρον τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται από αρκετά σχολεία και ιδίως με πρωτοβουλία καθηγητών και δασκάλων η χρήση διαδραστικών μεθόδων για την επεξήγηση και κατανόηση των θετικών επιστημών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Thessaloniki Science Festival στο οποίο παρουσιάζονται εντυπωσιακά, διαδραστικά πειράματα ικανά να συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 14/05 και την Παρασκευή, 15/05 από τις 09.00 ως τις 14.00 ενώ το Σαββατοκύριακο από τις 11.00 ως τις 16.00, στο Περίπτερο 8 της ΔΕΘ και στον Πολυχώρο WE.

Η τεχνολογία σίγουρα ενδιαφέρει τους νέους. Πώς προτείνετε τη χρήση της ώστε να μην είναι επικίνδυνη;
Η σωστή εκπαίδευση, η συνεχής αλλά διακριτική επίβλεψη των γονέων καθώς και η ενημέρωση των παιδιών από το σχολείο είναι παράγοντες καθοριστικοί για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας. Σαν νέοι , οφείλουμε να παρακολουθούμε και να υιοθετούμε τα νέα δεδομένα, πάντα όμως προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας. Περισσότερα για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση της τεχνολογίας, του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε να μάθετε το Σάββατο, 16/05/15 και ώρα 14.00 στο Café Scientifique της κας Νυκτοπούλου Μαρίας, εντός του Πολυχώρου WE στην Γ’ Σεπτεμβρίου.

Τι έχει η γνώση της επιστήμης και της τεχνολογίας να προσφέρει πέρα από πρακτικά πράγματα; Σε τι βοηθάει την ψυχή μας;
Η επιστήμη και η τεχνολογία πέρα από τα χιλιάδες πρακτικά ζητήματα που επιλύουν καθημερινά στη ζωή μας, συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζουμε τα όρια μας, τους κινδύνους που καθημερινά ελλοχεύουν καθώς και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Με τον τρόπο αυτό οχυρώνουμε τους εαυτούς μας πνευματικά και ψυχικά.

IMG_0531IMG_0524 IMG_0527

Οι Έλληνες είμαστε καλοί αλλά υποτιμημένοι στην τεχνολογία πιστεύετε; Αν ναι, γιατί;
Όσον αφορά το γνωστικό επίπεδο, οι Έλληνες δεν υστερούν σε κάτι. Αυτό το οποίο απαιτείται όμως είναι η βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών, η εξάλειψη χρόνιων γραφειοκρατικών ζητημάτων, η επένδυση κεφαλαίων και η προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων. Για να χαρακτηριστούν υποτιμημένοι, θα πρέπει να τους συγκρίνουμε με κάποιο άλλο λαό και να οριοθετήσουμε τα μέτρα σύγκρισης. Αυτό το οποίο θα έλεγα, ωστόσο, είναι πως κάπου διαφαίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός ευέλικτου -ίσως-μοντέλου τεχνολογικής ανάπτυξης σε συνάρτηση με τη χώρα, τη γεωγραφική της θέση, την οικονομία και το νομικό καθεστώς, παρόλα αυτά είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο σύλληψης, συντονισμού και σίγουρα εφαρμογής.

Ποιος είναι ο στόχος του Φεστιβάλ;
Ο στόχος του Φεστιβάλ είναι να καταστεί θεσμός και να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ετήσιας πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ατζέντας της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε το φεστιβάλ να αγκαλιάσει όλους τους φορείς και να επικοινωνεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της καινοτομίας σε όλες τις ηλικίες. Επίσης, φιλοδοξούμε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκής-ερευνητικής κοινότητας και βιομηχανίας της ευρύτερης περιοχής. Εννοείται ότι θέλουμε το φεστιβάλ να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών για την πόλη μας.

IMG_0518

Τι ονειρεύεστε για την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα;
Ονειρευόμαστε να αναπτυχθούν και να συνδεθούν μεταξύ τους ώστε να κρατήσουν τους νέους στη χώρα.

http://www.thessalonikisciencefestival.gr/
https://www.facebook.com/pages/Thessaloniki-Science-Festival/1069150716435395?fref=ts