Λίγο πριν την παγκόσμια ημέρα κατά του bullying βγήκαμε στον δρόμο και ζητήσαμε από νέα παιδιά να θυμηθούν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

bullying-01
Κυριάκος, 23
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Μπορεί να έχω υπάρξει αλλά δεν θυμάμαι. Τώρα τελευταία είμαι θύμα. Με κοροϊδεύουν επειδή έχω πάρει κάποια κιλά αλλά το αποδέχομαι, κάνω και αυτοκριτική.

Γιώργος, 32
Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι θα εξαλειφθεί το bullying;
Το bullying εξαρτάται μάλλον από την κουλτούρα της οικογένειας. Πολλές φορές γίνεσαι θύμα αλλά είτε δεν το βλέπεις είτε δεν σε ενδιαφέρει. Αν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, δεν σε νοιάζει. Πάντως αν είχαμε βρει την λύση εμείς, θα την είχαν βρει κι άλλοι. Μάλλον η λύση βρίσκεται στην παιδεία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

bullying-02
Χάρης, 21
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Δεν έχω υπάρξει ούτε θύμα ούτε θύτης από όσο θυμάμαι. Θυμάμαι όμως περιστατικά. Έχω δει σκηνικά σε πλατείες. Συνήθως ο κόσμος παρεμβαίνει και χωρίζει το θύμα από τον θύτη. Έχω βρεθεί και εγώ σε αυτή την θέση και έχω βοηθήσει.

Αλεξάνδρα, 18
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Έχω υπάρξει θύμα. Έχω δεχτεί περισσότερο λεκτική βία, κυρίως στο σχολείο. Δεν ήταν και η πιο ευχάριστη κατάσταση, ήταν πολύ δύσκολο. Συγκεκριμένα, θυμάμαι πως το γυμνάσιο ήταν η χειρότερη περίοδος. Υπήρχαν παιδάκια -γιατί για παιδάκια μιλάμε- που με κορόιδευαν. Κάναμε ένα project στην πληροφορική. Συμμετείχα και εγώ και φεύγοντας, είχα ξεχάσει τον κωδικό ενός φόρουμ του οποίου ήμουν μέλος. Κάποια παιδιά βρήκαν τον κωδικό. Γενικά δεν τα πήγαινα καλά με κανένα παιδί στο σχολείο. Αυτά τα παιδιά έγραψαν στο φόρουμ πολύ βαρύγδουπα πράγματα τα οποία οδήγησαν την καθηγήτριά μου στο να ειδοποιήσει την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Τότε ήρθε σπίτι μου η αστυνομία. Νόμιζαν ότι εγώ τα είχα γράψει και με έτρεχαν σε ψυχολόγους γιατί αυτά τα παιδιά είχαν γράψει ότι θα αυτοκτονούσα. Το περιστατικό συγκλόνισε και τους γονείς μου. Ήμουν στην δευτέρα γυμνασίου και δεν ήξερα καν για τι πράγμα πρόκειται. Ήταν πολύ δύσκολο.

bullying-03
Χρήστος, 16
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Δεν έχω υπάρξει ούτε θύμα ούτε θύτης. Μεγάλωσα στο Αίγιο και δεν υπήρχαν τέτοια σκηνικά εκεί. Είναι λίγα τα παιδιά και ήσυχα.

Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι θα εξαλειφθεί το bullying;
Η λύση θα έρθει αν βοηθήσουν οι καθηγητές και αν οι μαθητές αποκτήσουν σεβασμό προς τους άλλους.

bullying-04
Άννα, 19
Θυμάσαι κάποιο περιστατικό bullying στο οποίο ήσουν παρούσα;
Δεν έχω υπάρξει ούτε θύμα ούτε θύτης. Έχω δει περιστατικά. Στο λύκειο υπήρχε ένα παιδί που επειδή ήταν πολύ μικρόσωμο, τον πείραζαν πολύ. Δεν θυμάμαι κάτι άλλο. Ήμασταν γενικά ήσυχοι σαν σχολείο.

bullying-05
Μανώλης, 26
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Έχω υπάρξει και θύμα και θύτης, περισσότερο στο σχολείο. Τα παιδάκια που θεωρούσαμε κατώτερα ή λιγότερο έξυπνα τα κοροϊδεύαμε. Ντρέπομαι και νιώθω άσχημα για αυτό. Με ένα παιδί που τότε κορόιδευα, έτυχε αργότερα να κάνουμε παρέα και μου είπε «ξέρεις στο σχολείο περνούσα τέλεια. Αν δεν μου κάνατε κι αυτά που μου κάνατε θα ήταν όλα σούπερ». Ως θύμα, έχω ξυλοφορτωθεί δυο φορές, μια στο σχολείο και μια στο δεύτερο έτος στο πανεπιστήμιο. Όλο αυτό επειδή απλά κάποιος είχε την τρέλα του. Υπάρχουν ακόμα περίοδοι που δεν μπορώ να βγω από το σπίτι. Άλλες φορές είμαι μια χαρά. Υπάρχουν όμως περίοδοι που πιστεύω πως θα μου ξανασυμβεί.

bullying-06
Γιώργος, 26
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Έχω υπάρξει και τα δυο. Σε παιδική ηλικία, στο δημοτικό, είχα χτυπήσει μια συμμαθήτριά μου και της είχα βάλει ένα καλαπόδι. Είχε χτυπήσει και είχα νιώσει πολύ άσχημα. Ήμασταν σε αυτή την ηλικία που υπήρχε βία στο περιβάλλον του σχολείου και φυσικά δεν είχαμε συνείδηση του τι κάναμε. Μετά που το σκέφτηκα εννοείται ότι συνειδητοποίησα ότι ήταν κάτι κακό. Σίγουρα νιώθω άσχημα για αυτό το συμβάν.

bullying-08
Νίκος, 22
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Έχω υπάρξει θύμα, στο δημοτικό. Ήμουν λίγο μικροκαμωμένος και τα πιο μεγάλα παιδάκια μου έκλεβαν το φαγητό. Στο γυμνάσιο έγινα θύτης αλλά τώρα ηρέμησα, έχω γίνει τζέντλεμαν.

bullying-09
Γιώργος, 20
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Δεν έχω υπάρξει τίποτα από τα δύο. Όταν ήμουν στο λύκειο, είχα έναν φίλο που είχε πρόβλημα με την ομιλία του και του έστελνε μια κοπέλα μηνύματα στο facebook και τον κορόιδευε. Δεν είπα τίποτα στο παιδί γιατί δεν ήθελα να το στεναχωρήσω. Απλά από μέσα μου την έβριζα.

bullying-10
Ιωάννα, 22
Θυμάσαι κάποιο περιστατικό bullying στο οποίο ήσουν παρούσα;
Θυμάμαι στο δημοτικό ένα παιδί που ήταν από την Αλβανία και όλο του την έλεγαν και τον χτυπούσαν. Μετά ερχόταν η μητέρα του και έβαζε τις φωνές. Με το δίκιο της η γυναίκα.

bullying-11
Βασίλης, 26
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Δεν έχω υπάρξει ούτε θύτης ούτε θύμα. Στο γυμνάσιο όμως είχα δει ένα περιστατικό όπου ένα παιδί υπήρξε θύμα από άλλα παιδιά. Υπήρξε λεκτική βία. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω κάτι δυστυχώς. Ζητήσαμε όμως βοήθεια από τους καθηγητές.

bullying-13
Δικαίος, 21
Σου είχε τύχει ποτέ κάποιο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού;
Υπήρξα θύμα bullying μικρός. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα χειμωνιάτικο απόγευμα. Ήμουν δεκατεσσάρων ετών και είχαν έρθει κάποια παιδιά, είχαμε μια μικρή παρεξήγηση και έπεσε ξύλο. Το ξεπεράσαμε μετά. Ό,τι έγινε, έγινε. Θύτης δεν έγινα όμως ούτε θα γίνω ποτέ. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, σπουδασμένοι, όλα λύνονται με τον διάλογο.

Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι θα εξαλειφθεί το bullying;
Θα γίνω γραφικός αλλά αν διορθώσουμε την παιδεία θα λυθεί το ζήτημα. Όλα είναι θέμα οικογένειας.

bullying-14
Παντελής, 22
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Δεν υπήρξα θύμα ποτέ. Έχω δει όμως περιστατικά, ειδικά στο δημοτικό. Αν δεν είναι όμως φίλος σου ο άλλος, δεν μπορείς να βοηθήσεις. Δηλαδή, βλέπω ότι δεν φταίει μόνο η έλλειψη παιδείας αλλά και η αδιαφορία. Στο δημοτικό και στο γυμνάσιο δεν κάναμε τίποτα, δεν ασχολούμασταν να βοηθήσουμε αν δεν ήταν φίλος μας το θύμα. Έχω μετανιώσει για αυτό. Η ομάδα και η παρέα σε επηρεάζουν σε αυτές τις καταστάσεις. Οι καθηγητές αναλάμβαναν όμως.

bullying-15
Βενθεσικύμη, 25
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Έχω υπάρξει θύμα. Στο δημοτικό, στην τετάρτη και στην πέμπτη δημοτικού υπήρξαν διάφορα περιστατικά από κορίτσια, και σαν παρέες ομαδικά αλλά και ατομικά. Αν εσύ δεν το νιώσεις και δεν το πάρεις μέσα σου όμως, δεν υπάρχει αποκλεισμός. Αυτή η περίοδος πάντα δεν ήταν τόσο ωραία. Τα μεσημέρια που γυρνούσα, δεν ήμουν καλά. Δεν μου άφησε όμως τραύμα αυτός ο εκφοβισμός γιατί πιστεύω ότι ήμουν αρκετά γεμάτη από την οικογένειά μου. Δεν υπήρχε κενό να μπει η επίθεση, να βρει χώρο και να δημιουργήσει θυμό. Περισσότερο στενοχωριόμουν για την ίδια τους την αντίδραση και το πόσο μειονεκτικά ένιωθα για αυτούς.