Ο Amaru 9 χιλιοστά ραπάρει φουλ. Είναι μόλις 21, γεννήθηκε στην Αλβανία, μεγάλωσε στην Ελλάδα και τώρα μένει μόνιμα στην Ισπανία.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;
Με το rap ξεκίνησα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεν έχω ακούσει καμία άλλη μουσική που να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον ώστε να κάθομαι και να προσέχω τι λένε, πώς πάει η μελωδία τους. Από πιτσιρικάς άκουγα rap και μόνο rap. Ξεκίνησα να γράφω γύρω στα 12-13, κάπου εκεί. Μην φανταστείς κάτι τρελό. Γελάω όταν τα ακούω, αλλά είμαι εγώ και κάθε χρόνο τα ακούω όλα αυτά τα παλιά μου κομμάτια.

Γιατί 9 χιλιοστά;
Το 9 χιλιοστά είναι το όνομα ενός όπλου. Είναι ένα πιστόλι δηλαδή. Το λέω συχνά μέσα στα κομμάτια μου. Λέω ότι είμαι εγώ αυτό το όπλο στους στίχους και στις ρίμες μου. Με λένε 9 ή Amaru 9. Έτσι, επειδή το έλεγα συνέχεια, αποφασίσαμε μαζί με έναν φίλο μου και κάποια άλλα παιδιά να φτιάξουμε ένα team που λεγόμαστε 9 χιλιοστά.

10314471_752600991437357_4592386435136693718_n

Τραγουδάς και ελληνικά και αλβανικά;
Ε ναι, χώνω και στις δύο γλώσσες, δεν έχω πρόβλημα. Ξέρεις, πιο εύκολα μου είναι τα αλβανικά, εννοείται, αλλά με λίγη βοήθεια από τα αγόρια που ξέρω τα καταφέρνω και στα ελληνικά.

Εσύ γράφεις και την μουσική και τους στίχους;
Κοίτα, όσοι ασχολούμαστε με αυτή την μουσική πρέπει ο καθένας μας να γράφει τους στίχους του για τον εαυτό του. Εγώ έτσι το βλέπω. Αυτός που δεν το κάνει αυτό είναι απλά ερμηνευτής. Όσο για την μουσική, γράφω πού και πού αλλά ξέρεις, κλασικά κάνα beat 90’s τίποτα παραπάνω (γελάει).

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Tus που κοροϊδεύει τους Αλβανούς;
Ο Tus δεν μου άρεσε ποτέ γιατί η μουσική που κάνει είναι μόνο αντιγραφή, τίποτα δεν είναι δικό του. Σαν τραγουδιστής δεν μου άρεσε ποτέ. Έχει τύχει κάνα δυο φορές να βρεθούμε, αλλά χωρίς πολλά πολλά. Δεν ξέρω τι φάση είναι σαν άτομο, και αν κράζει είναι δικό του θέμα. Αν αυτός νιώθει ωραία με αυτό που κάνει, ας το κάνει. Αν όμως έρθει να μου τα πει όλα αυτά μπροστά μου, απλά του σπάω το κεφάλι στον τοίχο.

576021_388336504530476_189757150_n

Πώς σου έρχονται οι ρίμες; Τι σε εμπνέει;
Οι ρίμες μου έρχονται από στιγμή σε στιγμή ανάλογα το πώς είμαι και έτσι βγαίνει το κομμάτι. Το πολύ που θα μου πάρει είναι μισή ώρα. Άμα δεν το γράψω εκείνη την στιγμή, το αφήνω και δεν το γράφω ποτέ. Κάνω και «free» όποτε μου είναι εύκολο.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag