amaxia-14

Tα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με πολύ ενδιαφέρον το φαινόμενο της αναβίωσης της αμερικάνικης κουλτούρας του ’50 και ’60 στην Ελλάδα, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες. Από τις ομάδες που χορεύουν δημόσια swing μέχρι τα old school τατουάζ και την επιστροφή του στιλ των pin up girls, η κουλτούρα που γέννησε το ροκαμπίλι, την surf των Beach Boys και αποτυπώθηκε ανεξίτηλα σε ταινίες όπως το ‘Επαναστάτης Χωρίς Αιτία’ μοιάζει να έχει αναβιώσει με όλη της την αίγλη στις βραδινές μας εξόδους και όχι μόνο. Χαμένος κρίκος αυτής της ρετρό αναφοράς, τα κλασικά αμερικάνικα αμάξια. Τα δυνατά αμάξια με τα ηχηρά ονόματα και τον απολαυστικό θόρυβο στις μηχανές, αν και δεν εμφανίζονται συχνά στην πόλη, αποτελούν μεγάλο πάθος για διάφορους συλλέκτες και αντικείμενο θαυμασμού για περαστικούς. Αυτή την Κυριακή, δύο ομάδες με αγάπη στο κλασικό αμερικάνικο αμάξι διοργανώνουν την πρώτη τους μεγάλη γιορτή, που υπόσχεται πολλή μουσική, ξέφρενη διασκέδαση και πολλά γκάζια. Ο διοργανωτής του event Στέφανος Φουρναράκης μίλησε στο ΓΚΡΕΚΑ για το πολυαναμενόμενο event αλλά και τα δικά του ευφυή κολλήματα.

amaxia-06 amaxia-05 amaxia-01

Γεια σου Στέφανε, μίλησέ μου για τους διοργανωτές του event, την Ο.Ρ.Κ.Α. και το το forum των Detroit Cruisers GR.
Οι Detroit cruisers είναι ένα forum αμερικάνικων αυτοκινήτων που έχει ιδρυθεί εδώ και 10 χρόνια από τον Μάνο Μπαράτση. Σε αυτό το forum μπορούν και συμμετέχουν όλοι οι ιδιοκτήτες αμερικάνικων αυτοκινήτων ανεξάρτητου ηλικίας και μοντέλου  άλλα και λάτρεις των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Έτσι στις συναντήσεις μας θα δείτε αυτοκίνητα από το 1949 μέχρι και το 2015. Η ΟΡ.Κ.Α. (Οργάνωση Κλασικού Αυτοκινήτου) είναι μια λέσχη η οποία ανήκει στην Ε.Ο. Φιλπα  και κινείται στα πλαίσια των κανονισμών της διεθνούς ομοσπονδίας κλασικού αυτοκινήτου η οποία ορίζει ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να θεωρηθεί κλασικό εφόσον συμπληρώσει τα 30 χρόνια κυκλοφορίας του. Παράλληλα αναγνωρίζει και την κατηγορία ‘future classic’, με μοντέλα ηλικίας του τουλάχιστον 20ετίας, που μπορούν να συμμετέχουν σε επιλεγμένες εκδηλώσεις.

amaxia-02 amaxia-03 amaxia-04

Γιατί είναι σημαντικό το κλασικό αμερικάνικο αυτοκίνητο;
Καταρχήν το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, αυτό που έδωσε την δυνατότητα σε εκατομμύρια οικογένειες να κινηθούν ομαδικά στην καθημερινότητά τους ήταν αμερικάνικο. Πρόκειται για το FORD T το οποίο από το 1908 μέχρι το 1929 παράχθηκε σε πολλά εκατομμύρια κομμάτια. Στην έκθεση μας θα δείτε ένα FORD A convertible του 1929 άμεσο αντικαταστάτη του FORD T.
Αυτό που κάνει τα Αμερικάνικα αυτοκίνητα μοναδικά κομμάτια είναι πρωτίστως η σχεδιαστική γραμμή που ακολούθησαν τόσο στις αρχές του ‘40 (Business coupe) όσο και στα μέσα της δεκαετίας του ’50, που ανά χρονιά συναντούσες και διαφορετικό μοντέλο με την ύπαρξη της ‘φτερούγας’ ως κατάληξη στο πίσω μέρος του αμαξώματος. Παράλληλα, περνώντας τα χρόνια οι Αμερικανοί εξέλιξαν και τα σπορ αυτοκίνητα τους μιας και ήταν πολύ εύκολο λόγω των υπερβολικών κυβικών στους κινητήρες τους να έχουν και την μεγάλη απόδοση ίππων ανά βάρος. Χαρακτηριστικό αυτοκίνητο το dodge charger (άλλο ένα έκθεμα της έκθεσής μας) στην έκδοση δρόμου ή στην έκδοση SUPERBEE. Αυτό, όμως, που το κάνει πέρα για πέρα ξεχωριστό το αμερικάνικο αυτοκίνητο είναι ότι έχει άρρηκτα δεθεί στο υποσυνείδητό μας με την δεκαετία του ‘50, του ‘60 , το Rock n’ Roll , την μουσική surf , το blues.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με κλασικά αυτοκίνητα;
Η ενασχόλησή μου με τα κλασικά αυτοκίνητα ξεκινά το 1987 μιας και ο πατέρας μου ήταν ιδιοκτήτης ενός κλασικού αυτοκινήτου ΑUSTIN A 60 του 1965. Mαζί του ασχολήθηκα και εγώ συμμετέχοντας σε κάποια ράλλυ ακριβείας και όχι ταχύτητας. Παράλληλα λόγω της εργασίας του πατέρα μου, ο οποίος ήταν ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων παλαιού τύπου, δημιουργήθηκε μέσα μου η αγάπη για τα κλασικά αμάξια.

amaxia-07 amaxia-08 amaxia-09 amaxia-10

Πόσα αυτοκίνητα διαθέτεις; Μίλησέ μας γι’ αυτά.
Αυτή τη στιγμή έχω πέντε κλασικά αυτοκίνητα. Αυτά είναι ένα DODGE BUSINNESS COUPE 1940-1941 (μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα 750 παγκοσμίως), το οποίο ανήκε στη φρουρά του βασιλιά και μπορεί να πιστοποιηθεί εύκολα από τις πινακίδες που φέρει, άλλα δυστυχώς δεν είναι κινήσιμο μιας και το απέκτησα πρόσφατα και δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ μαζί του. Έχω, επίσης, ένα PLYMOUTH SAVOY του 1956 το οποίο είναι και το καμάρι μου και θα το δείτε στην έκθεση, το αυτοκίνητο που είχε ως καθημερινό μέσο ο πατέρας μου μέχρι το 2000, ένα AUSTIN A60 1965 με το οποίο είχε ταξιδέψει εν έτη 1989 στην Αγγλία για να πάρει ανταλλακτικά και να το επισκευάσει μετέπειτα, ένα VW GOLF MK1 CABRIO 1983 και μια MERCEDES W 124 CONVERTIBLE 1994.
Το αυτοκίνητο που είναι μαζί με την ‘Doll’ στην φωτογράφιση του περιοδικού σας είναι ένα Plymouth Belvedere 2 door hardtop τού 1957 (ακριβώς το επόμενο μοντέλο από το δικό μου), γνωστό στο ευρύ κοινό ως ‘Plymouth Christine’, μιας και ήταν το πρωταγωνιστικό αυτοκίνητο στο βιβλίο του Steven King και αργότερα μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Καρπεντερ. Ο κυβισμός του είναι 5.3 cc και η μηχανή του είναι V8. Η Plymouth χρησιμοποιούσε τότε τις ονομασίες γνωστών ξενοδοχείων για τα μοντέλα της όπως » Plaza», » Savoy», «Belvedere». Για την πιο ‘άγρια’, σπορτίφ έκδοσή της έδινε το όνομα «Fury» και ήταν πάντα σε δίπορτη έκδοση.

amaxia-11 amaxia-12 amaxia-13

Πώς ενσωματώνεις την αμερικάνικη κουλτούρα στην καθημερινότητά σου;
Την κουλτούρα μπορείς να την αντιληφθείς μέσα από την απλότητα -και όχι της τυπικότητα- που διακατέχει έναν μέσο Έλληνα όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ενδυμασία, την διασκέδαση, την μουσική που ακούει ή ακόμη και το αυτοκινήτο που κυκλοφορεί. Το τζιν αποτελεί το αγαπημένο μου ρούχο (όχι απαραίτητα το blue-jean), τον Χειμώνα οι καουμπόικες μπότες μαζί με τα μονόχρωμα κοτλέ μου πουκαμισά και το Buffalo bill jacket μου και το καλοκαίρι με αντιπροσωπεύουν τα έντονα surf  χρώματα. Μου αρέσει να ακούω Surf, blues, rockabilly, western, country, bluegrass, jazz, αλλά δεν σταματώ σε αυτά, ακούω celtic, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά , έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια. SORRY NO PANTELIDIS. Για το αυτοκίνητο ούτε συζήτηση. Ειδικά όταν κυκλοφορώ με το αγαπημένο μου PLYMOUTH ‘Τhe Doll’ νιώθω ότι είμαι αλλού και ταξιδεύω προς κάποια παραλία να βρω τους φίλους μου τους σερφαδες.

Γιατί αξίζει να έρθουμε την Κυριακή στο Old School Meeting στο Χαλάνδρι; Τι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε;
Αξίζει να έρθετε στο ORCA 2015 «Οld School Meeting» για να δείτε μοντέλα αυτοκινήτων που δύσκολα συναντάται στο δρόμο όπως τα Dodge challenger convertible 1972, Buick riviera Gs 1967 , Plymouth concord 1951, Ford Mustang Boss 302 1969, και το Jeep willys viassa 1964 (diesel) που έχει, ίσως, τον μικρότερο diesel κινητήρα που έχει κατασκευαστεί για αμερικανικό αυτοκίνητο. Παράλληλα θα εμφανιστούν καταξιωμένα συγκροτήματα από όλο το φάσμα της blues, rockabilly, και surf μουσικής, ενώ θα γίνουν Dj sets από την Dj-Nua και τους WANDERERS με τις μαγικές μουσικές απο από 50’s μέχρι late 60’s. Τέλος, το πάρτι θα περιλαμβάνει πολλά cheeseburgers, μπίρες  και καλλιστεία  αυτοκινήτων, καθώς και κάποιες άλλες εκπλήξεις.

amaxia-15 amaxia-16 amaxia-17

Το Οld School Meeting θα γίνει στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου την Κυριακή 28 Ιουνίου από τις 18.00 έως τις 00.00, ενώ το πάρτι θα συνεχιστεί στο White Monkey bar.

Facebook: https://www.facebook.com/events/785610891555631/

Τα αμάξια της φωτογράφισης διατίθενται για εκδηλώσεις, 6976518617