surfers-03

Η ώρα άλλαξε, η μέρα μεγάλωσε, η θερμοκρασία σιγά-σιγά ανεβαίνει και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Surf Art Festival καλεί σερφάδες, φίλους του surf και της surf κουλτούρας και όλους τους Αθηναίους να γιορτάσουν το αγαπημένο τους σπορ, τη φύση, τη θάλασσα, τη μουσική και το καλοκαίρι που είναι πια πολύ κοντά. «Το surf δεν είναι απλώς ένα άθλημα, είναι στάση ζωής, είναι μία ιδέα και είναι ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας με τη φύση» λέει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος που τον συναντήσαμε στο σπίτι του στην Πλάκα μαζί με τον φίλο και συνδιοργανωτή του φεστιβάλ Κίμωνα. Οι δύο φίλοι μάς είπαν τα πάντα για το Surf Art Festival και μας κάλεσαν να το παρακολουθήσουμε την Παρασκευή και το Σάββατο 03-04/04, στον πολυχώρο του Βυρσοδεψείου στον Βοτανικό.

«Όπου υπάρχει σκηνή του surf συνήθως συνοδεύεται από την ανάλογη εικαστική σκηνή – εκθέσεις φωτογραφίας, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά – και δημιουργεί μία ανεξάρτητη φιλοσοφία και κουλτούρα. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το surfing στην Ελλάδα λίγο πολύ γνωριζόμαστε και ξέρουμε ότι εκφράζουμε διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση ο καθένας για το surf που τόσο αγαπάμε να κάνουμε. Αυτός είναι ο σκοπός του Surf Art Festival, να φέρουμε όλες αυτές τις καλλιτεχνικές ανησυχίες μαζί, και να κάνουμε μια έκθεση από εμάς για εμάς, και σε δεύτερη φάση για όποιον βρίσκει έστω και λίγο ρομαντική την οπτική μας γωνία», εξηγεί ο Κωνσταντίνος.

surfers-02surfers-01surfers-10

«Προς έκπληξή μας, όλο αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο των ανθρώπων που ασχολούνται αλλά και πολλών άλλων που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και τα σχόλια που πήραμε ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά. Μάλλον στο περσινό φεστιβάλ που έγινε στο Booze Cooperativa μέσα από τα εκθέματα και την ξενάγηση ένιωσαν για λίγο beachbums’. Ένιωσαν το πώς είναι να γίνεσαι ένα με το περιβάλλον, ένα με την παραλία, πώς είναι να σε αγκαλιάζει το νερό σε κάθε δίνη του, να καβαλάς μία μορφή ενέργειας που ταξιδεύει για χιλιόμετρα και να είσαι εκεί τη στιγμή όπου όλη αυτή η ενέργεια εκλείεται. Πώς είναι να βλέπεις μέσα σε μια χρονιά πάνω από σαράντα πεντακάθαρα ουράνια τόξα, χρώματα μαγικά της αυγής και της δύσης, καιρικά φαινόμενα που στην πόλη δεν τα βλέπεις, να συναντήσεις δελφίνια και άλλα μεγάλα ψάρια και να εναρμονιστείς τέλεια με το κύμα με τη φύση και όλα αυτά ενώ βρίσκεσαι ανάμεσα σε παρέες που ταξιδεύουν διάφορες παραλίες σε όλη την Ελλάδα και συγκεντρώνονται όλοι μαζί μετά από μία κουραστική μέρα surfing, κουβεντιάζουν τον απολογισμό της ημέρας και περνάνε όμορφα. Μπορεί να μην έχουμε ωκεανό αλλά με λίγο χιλιομετρικό κυνήγι ο καθένας μπορεί να έχει ως εμπειρία ένα πανέμορφο endless surf trip στην Ελλάδα όλο το χρόνο», λέει ο Κωνσταντίνος και μάλλον το μυαλό του ταξιδεύει σε κάποια παραλία.

«Πώς πιστεύεις ότι τα καταφέρατε;»

«Δεν ξέρουμε πώς τα καταφέραμε, αλλά ό,τι είναι όμορφο και το κάνεις με μεράκι σε κάνει να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες πιο εύκολα, να μαθαίνεις από αυτές και στο τέλος να κερδίζεις και να σου μένουν μόνο τα καλά. Πίσω από την προσπάθεια είναι κατά βάση όλα αυτά τα παιδιά που νιώθουν και ζουν από το surf. Η ελληνική κοινότητα κυματολίσθησης (hellenic surfing community) που είναι όλοι εραστές αυτού του τρόπου ζωής και έβαλαν όλο το λιθαράκι τους για να πραγματοποιηθεί το Surf Art Festival. Η περσινή μας έκθεση κατέληξε σε βόμβα μεγατόνων και τώρα που το σκέφτομαι ήταν πιο μαγικά από ό,τι νόμιζα. Ένα τεράστιο κύμα, μία τεράστια παρέα παραλίας στο κέντρο της Αθήνας που ελπίζουμε να επαναληφθεί και φέτος», λέει ο Κίμωνας.

surfers-11surfers-09surfers-08

«Τι ετοιμάζετε για φέτος;»

«Ένα διήμερο φεστιβάλ, με πάρτι και τις δύο μέρες και με πολλά και διαφορετικά happenings στο χώρο του Βυρσοδεψείου. Στο Surf Art Festival, θα μπορεί κανείς να δει την έκθεση, να ενημερωθεί για τον χώρο μας, να παρακολουθήσει βίντεο ελληνικής και ξένης παραγωγής, να αγοράσει μεταχειρισμένο εξοπλισμό πολύ φθηνά, να παρακολουθήσει μάθημα μίας χαβανέζικης μορφής διαλογισμού, να δει ζωντανά καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν αντί για καμβά σανίδες του surf και να κερδίσει μετά από κλήρωση καινούριες σανίδες surf, τις οποίες μας προσφέρουν οι ελληνικές εταιρίες a-ke και head high. Τέλος θα μπορεί να παρτάρει σαν να ήταν σε παραλία με περίπου δεκαπέντε μπάντες που μας κάνουν την τιμή να είναι μέρος της γιορτής για το surf. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους συνδιοργανωτές μας από το Senza μαζί με τους οποίους θα κάνουμε το Surf Art Festival θεσμό».

«Με το Surf Art Festival θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο όσον αφορά τη σχέση με τη θάλασσα με σκοπό να αποκτήσουμε περισσότερο σεβασμό και εκτίμηση σε ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της χωράς μας, το νερό. Ενημερωτικά banners θα είναι αναρτημένα με πληροφορίες σχετικά με τα νούμερα και τα μεγέθη της μόλυνσης. Αλλά είναι αρκετό να καταλάβει ο καθένας μας πως η φύση μας προμηθεύει με τα πάντα μας προσφέρει εικόνες και στιγμές μαγικές ότι είμαστε προϊόν της και θα ανακυκλωθούμε σε αυτήν. Δεν είναι και δύσκολο να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να κρατήσουμε όλο αυτό το μαγικό κομμάτι που λέγεται φύση καθαρό. Αν την αισθανθούμε σπίτι μας – πράγμα που ισχύει – αν νιώσουμε το μέγεθος αυτών που μας προσφέρει, είμαι σίγουρος πως δε θα μας πάει η καρδιά να τη μολύνουμε ούτε με μια γόπα», λέει ο Κωνσταντίνος λίγο πριν μας αποχαιρετήσει και μας καλέσει στο φεστιβάλ».

Όλοι στο Surf Art Festival!

surfers-07surfers-04surfers-06

To Surf Art Festival vol. 2, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 03/04 και το Σάββατο 04/04 στον πολυχώρο του Βυρσοδεψείου στον Βοτανικό σε συνεργασια με τους Beachbums και το Senza.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

cadb