Ο Γιάννης Στάνκογλου μάς υποδέχτηκε στο σπίτι του για να μας μαγειρέψει μια συνταγή που τον αντιπροσωπεύει, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα παιδικά του χρόνια. Ο τραχανάς με κολοκύθα και κόκκινη πιπεριά είναι ένα φαγητό που ζητούσε ανέκαθεν από τη γιαγιά του, εξακολουθεί να το ΄παραγγέλνει′ μέχρι σήμερα στη μητέρα του και του δίνει δύναμη κάθε φορά που το τρώει.

118 222ee 95 105 119 135

Αυτήν την περίοδο, ο Γιάννης ερμηνεύει έναν μονόλογο εμπνευσμένο από τη ζωή, τη φιλοσοφία και το έργο του Α. Ρεμπό, του ποιητή που άλλαξε όχι μόνο τη γαλλική αλλά και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Το έργο “Είμαι ένας Άλλος”, το οποίο είναι γραμμένο από τον Σουηδό συγγραφέα  Michael Azar, παρουσιάζεται στο θέατρο «Από Μηχανής» σε σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη-Knutsen.

Γνώρισα τον Ρεμπό σαν ποιητή σε ηλικία 22 ετών κι έκτοτε τον διαβάζω πάντα είτε νιώθω καλά είτε άσχημα. Παίρνω πάντα κάτι από αυτόν. Αυτό το κείμενο μού το είχε στείλει μία φίλη που βρισκόταν στη Σουηδία για δουλειά. Το είχα δύο χρόνια στο συρτάρι μου και θεώρησα την εποχή καλή για να ακουστεί ένας τέτοιος λόγος.

Πρόκειται για μία μεγάλη αγάπη και κάτι πολύ προσωπικό. Σκηνοθετεί και η γυναίκα μου. Νιώθω ότι μιλάω εγώ για το τώρα και είναι πολύ ωραίο για έναν καλλιτέχνη να αισθάνεται ότι αυτό που κάνει έχει σχέση με το δικό του ‘τώρα’.

Η σχέση μου με τη μαγειρική είναι πολύ δυνατή. Έμεινα μόνος από πολύ μικρός και πήρα τη ζωή στα χέρια μου. Δεν μου άρεσε να μαγειρεύω αβγά ή να παραγγέλνω απ’ έξω. Δεν είμαι τέτοιος τύπος.

Είμαι τρελαμένος με τα ψάρια, θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα αν έβρισκα φρέσκα. Μου αρέσει η φρέσκη συναγρίδα και όλα τα οστρακοειδή. Η μεγαλύτερη απόλαυση όμως είναι όταν πηγαίνω στο Πήλιο κι εκεί περιμένω κάθε πρωί τον Γιάννη που είναι ψαράς, να μου φέρει φρέσκες καραβίδες. Τις βράζω και τις τρώω χωρίς τίποτα άλλο. Μόνο με πατάτες τηγανιτές και λίγη σαλάτα.

145 155 174 202

Ο maintanos.com κάνει guest editing για ένα Σαββατοκύριακο στο site ΓΚΡΕΚΑ. Η συνταγή του τραχανά με κολοκύθα και περισσότερο υλικό εδώ.