Κατεβαίνοντας την Καλλιδρομίου, στο δεξί σου χέρι και στο νούμερο 36 προσπερνάς ένα μικρό εργαστήριο που δύσκολα προσέχεις. Είναι ένα τσαγκάρικο που για σαράντα χρόνια είχε ο κύριος Παναγιώτης και εδώ και τρία χρόνια δουλεύει ο ανιψιός του, ο Ιώβ. Δεν είναι ένα συνηθισμένο τσαγκάρικο, ο Ιώβ φτιάχνει (και) ορθοπεδικά παπούτσια όπως έφτιαχνε και ο θείος του από το 1956 που άνοιξε το εργαστήριο. Ο θείος κατέβηκε  στην Αθήνα από τη Δράμα δέκα χρονών και έπιασε δουλειά ως τεχνίτης στον Δημητριάδη με τα ορθοπεδικά παπούτσια. Από μικρό παιδάκι ήταν τσαγκάρης, δούλευε και έμενε στο μαγαζί και την τέχνη των ορθοπεδικών την έμαθε από έναν Ελληνογερμανό. Στη συνέχεια άνοιξε το δικό του εργαστήριο και κατασκεύασε αμέτρητα παπούτσια για ανθρώπους που έχουν προβλήματα  με τα πόδια τους. Έχει βοηθήσει ένα σωρό παιδιά να βρουν το βήμα τους και ενήλικες την αυτοπεποίθησή τους. Βαθειά θρησκευόμενος, ο κύριος Παναγιώτης μοίρασε το χρόνο του μετατρέποντας το τσαγκάρικο του σε κατηχητικό, απ’ όπου βγήκαν παπάδες, διάκοι και αρχιμανδρίτες.

tsagaradiko-09 tsagaradiko-08 tsagaradiko-07tsagaradiko-11

Ο Ιώβ έπιασε δουλειά στο τσαγκαράδικο του θείου του το 2000, πριν πάει φαντάρος. «Ο θείος μου συνεργαζόταν με γιατρούς» λέει. «Οπότε, όσοι έρχονταν ήταν συστημένοι. Είχε ένα παταράκι εδώ επάνω και δούλευε εκεί. Κάποια στιγμή μας είπε ότι πρέπει να έρθει κάποιος από την οικογένεια να μάθει την δουλειά. ‘Θα πάρω σύνταξη και θα πάνε χαμένα όλα όσα έκανα’, έλεγε. Του είπα ότι θα το αναλάβω εγώ, οπότε μόλις απολύθηκα, ήρθα. Στην αρχή δεν το είχα πάρει πολύ θερμά. Τώρα, όμως, θέλω να μάθω και άλλα πράγματα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν εδώ σχολές γιατί είναι τέτοια η Ελλάδα που δεν σε αφήνει να εξελίξεις αυτή την δουλειά. Δεν σε αφήνουν, γιατί στηρίζουν τις μεγάλες βιομηχανίες και δεν σε αφήνουν να βγάλεις άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος».

Ο Ιώβ επισκευάζει και φτιάχνει παπούτσια. Δερμάτινα, καστόρινα, και γενικώς, ό,τι του ζητήσεις. «Φτιάχνω κατά παραγγελία ό,τι θες. Ο κόσμος φοράει τα πάντα, απλά προσέχει να είναι καλό το παπούτσι. Φτιάχνουμε παπούτσια και για άτομα με μεγάλα νούμερα και για άτομα με πολύ μικρά. Ο θείος έφτιαχνε ορθοπεδικά υποδήματα κατά παραγγελία. Έφτιαχνε παπούτσια για θεραπεία πλατυποδίας, για ανθρώπους που είχαν διαφορετικό ύψος σε κάθε πόδι. Εγώ έχω μάθει κάποια πράγματα, αλλά θέλει περισσότερη τριβή και γνώση. Ξέρω όμως και φτιάχνω παπούτσια για κάθε πόδι και στα μέτρα του ακριβώς. Κάθε πόδι έχει και την ιδιαιτερότητά του».

Τον ρωτάω αν του άρεσε αυτή η δουλειά από παιδί. «Όχι. Όταν με ρωτούσαν τι θα γίνω όταν μεγαλώσω, έλεγα μηχανικός επειδή έπαιρνα ποδήλατα και τα έφτιαχνα μόνος μου. Γενικά πιάνουν τα χέρια μου. Εδώ και τρία χρόνια το δουλεύω μόνος μου το μαγαζί, χωρίς τον θείο μου. Συνολικά, δουλεύω πάνω από μια δεκαετία εδώ.

tsagaradiko-03 tsagaradiko-04 tsagaradiko-05 tsagaradiko-02 tsagaradiko-01

Μου αρέσει η δουλειά μου γιατί φτιάχνω παπούτσια για τον κόσμο, δημιουργώ πράγματα με τα χέρια μου, δεν έχει κάτι στάνταρντ. Δεν είναι μια ρουτίνα. Κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα».

Ο Ιώβ είναι παντρεμένος με πέντε παιδιά. Κοιτάζει την φωτογραφία από την βάφτιση του μικρού του γιου με πολύ καμάρι και μου λέει για την γυναίκα του, την Σωτηρία. «Η Σωτηρία μαθαίνει σχέδιο τώρα και της αρέσει πολύ. Είμαι τριάντα πέντε χρονών και έχουμε πέντε παιδιά. Την αγαπάω πολύ την οικογένειά μου. Έρχονται εδώ και τα παιδιά, τους αρέσει που με βλέπουν και δουλεύω. Θέλω και τα παιδιά μου να συνεχίσουν αυτή την δουλειά. Αυτή η δουλειά σου επιτρέπει να ζεις μια οικογένεια, βγάζει λεφτά. Προσπαθούμε τώρα να κάνουμε κάτι πιο μεγάλο, σαν οικοτεχνία. Και η γειτονιά μας υποστηρίζει. Επειδή κάνω καλή δουλειά και τους αρέσει, έχουμε σταθερή πελατεία».

Ο Ιώβ μου λέει πως αν έρθει κάποιος και του πει «θέλω αυτό το παπούτσι», θα του το φτιάξει, είτε έχει το σχέδιο είτε όχι. «Αν δεν έχω το σχέδιό του, θα το βρω» μού λέει και γελάει. Τον ρωτάω ποια είναι τα πιο γερά παπούτσια. «Τα δερμάτινα είναι τα πιο γερά παπούτσια, αυτά που έχουν και σόλα δερμάτινη. Είναι μέσα και έξω δέρμα, και μέσα ακόμα έχουν πετσί δερμάτινο. Το σολόπετσο δεν παθαίνει τίποτα ποτέ. Δεν λιώνει και δεν χαλάει ποτέ».

Το τσαγκαράδικο του κυρ Παναγιώτη είναι ανοιχτό Δευτέρα με Σάββατο 9-2.30 και 6-9 εκτός από Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο που είναι κλειστό το απόγευμα.

Οι τιμές παραγγελίας παπουτσιού ξεκινούν από εβδομήντα ευρώ.

Καλλιδρομίου 36, Εξάρχεια.

tsagaradiko-15 tsagaradiko-14 tsagaradiko-13 tsagaradiko-12 tsagaradiko-16 tsagaradiko-18tsagaradiko-06

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit