Ο Dreyk the Pirate, street artist από την Αθήνα και ο Lints από την Κοπεγχάγη ένωσαν τις δυνάμεις τους και τον Αύγουστο άφησαν το στίγμα τους στους δρόμους της Αθήνας. Ζωγράφισαν σε διάφορα σημεία τους αναγνωρίσιμους χαρακτήρες τους και ομόρφυναν με τον τρόπο τους το κέντρο. Όλο αυτό το κατέγραψαν σε video και το μοιράστηκαν με τον κόσμο.

Επικοινωνήσαμε με τον Lints και μας μίλησε για την εμπειρία του στην Αθήνα.

lints 7 lints 6

«Το ονομά μου είναι Lints. Είμαι από τη Δανία. Αυτόν τον καιρό μένω με την γυναίκα μου στην Κοπεγχάγη όπου και κάνω την περισσότερη δουλειά μου. Αυτό που κάνω είναι να ζωγραφίζω διαφόρους χαρακτήρες στο σπίτι μου και έξω στο δρόμο.

Με τον Dreyk the Pirate είχαμε κάποιους κοινούς φίλους, τον Above και τον Ripo. Το 2006 αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και εγώ τους έδωσα ένα σωρό αυτοκόλλητα για να τα μοιράζουν. Πέρασαν και από την Ελλάδα και τα αυτοκόλλητα μου έπεσαν στα χέρια του Dreyk. Μετά από λίγο καιρό πήρα ένα σχόλιο στο Flickr και από τότε αρχίσαμε να μιλάμε. Το 2011 ήρθα επιτέλους στην Αθήνα και γνωριστήκαμε από κοντά.

Το project με τον Dreyk τον Αύγουστο προέκυψε πολύ αυθόρμητα. Θέλαμε με την γυναίκα μου να πάμε κάπου διακοπές το καλοκαίρι και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον Dreyk στην Αθήνα. Είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι όλο και κάτι θα ζωγραφίσουμε παρέα. Αλλά δεν είχαμε αποφασίσει τίποτα από πριν. Κάθε μέρα κάναμε κάτι άλλο. Ο Dreyk κανόνιζε τη μουσική, η γυναίκα μου μας τραβούσε το βίντεο και εγώ έκανα στο τέλος έκανα το editing. Όλη η εμπειρία ήταν πολύ χαλαρή. Σηκωνόμασταν από το κρεβάτι, πίναμε πολύ καφέ και μετά βγαίναμε έξω για να βάψουμε. Τριγυρνάγαμε στην πόλη, αράζαμε, λέγαμε μαλακίες και ακούγαμε μουσική. Μετά αποφασίζαμε σε ποιο σημείο θα βάφαμε και ξεκινούσαμε. Με πολύ ήλιο, ωραίες στάσεις για καλό φαγητό ποτά το βράδυ και την επόμενη μέρα πάλι βάψιμο. Απλά τέλεια!

lints 5lints 4

Μου άρεσε πολύ η Αθήνα. Έχει πολύ καλό φαγητό, φιλικούς ανθρώπους είναι εύκολο να βάψεις και γενικά έχει ένα πολύ ωραίο κλίμα. Σίγουρα θα ξαναπάω!

Στην Αθήνα είναι πολύ πιο εύκολο να βάψεις στους δρόμους από ότι στην Κοπεγχάγη. Οι άνθρωποι είναι ανεκτικοί και εκτιμούν την street art. Στην Αθήνα μπορείς να βάψεις μέρα μεσημέρι να χτυπήσεις τις πόρτες των κατοίκων και να τους ρωτήσεις αν μπορείς να βάψεις τον τοίχο τους. Στην Κοπεγχάγη κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, έχουμε πολύ αυστηρούς νόμους με πολύ υψηλά πρόστιμα ακόμη και φυλάκιση. Μόνο σε εγκαταλελειμμένα μέρη μπορείς να κάνεις πράγματα και πολύ προσεκτικά. Όποτε τα περισσότερα που βλέπεις στους δρόμους στην Κοπεγχάγη είναι tags και throwups. Επίσης στην Κοπεγχάγη η street art βασίζεται πιο πολύ στα γράμματα και όχι στους χαρακτήρες. Αν και στο γκραφίτι έχουμε  έντονη παράδοση η street art σχεδόν δεν υπάρχει, πολύ λίγοι ασχολούνται.

Αυτόν τον καιρό κάνω διάφορα πράγματα. Προετοιμάζομαι για μία ομαδική έκθεση που θα γίνει στο Δουβλίνο μέσα στο χρόνο με τους φίλους και συνεργάτες μου “The Nom Nom Collective” και η έκθεση θα λέγεται “Nomstalgia”. Συζητάω διάφορα πράγματα για το 2015 και ελπίζω ένα από αυτά να με φέρει πάλι στην Αθήνα.

http://www.lintsone.blogspot.gr/

lints 1 lints 2 lints 3

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες:
Dreyk the Pirate και Lints