Ο Βασίλης Μοσχάς ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Κάνει μουσική, διδάσκει μουσική και παράλληλα δουλεύει σε μια από τις πιο όμορφες art gallery του κόσμου.

Μίλησέ μου για την εμπειρία σου με την γκαλερί.
Ξεκίνησα να δουλεύω κατά την διάρκεια των σπουδών μου και λόγω του ευέλικτου ωραρίου συνεχίζω ως τώρα, παράλληλα με άλλα πράγματα που κάνω. Είναι μεγάλο προνόμιο να δουλεύω σε έναν τέτοιο χώρο καθώς το περιβάλλον του είναι μια ανεξάντλητη πηγή επιρροής και γνώσης.

Πώς βλέπεις την τέχνη γενικότερα;
Η τέχνη είναι σημαντική στην ζωή μας για πολλούς λόγους. Καταρχάς, ο άνθρωπος έχει ανάγκη να δημιουργεί,να φτιάχνει πράγματα,είναι κατεξοχήν δημιουργικό ον. Γι’ αυτό και η τέχνη υπάρχει όσο υπάρχει ανθρωπότητα. Επίσης, μέσω της τέχνης μπορείς να πεις πράγματα που δεν μπορείς να πεις με λόγια, μπορείς να φτιάξεις πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα και μπορείς ακόμα, να δείξεις και πράγματα που δεν φαίνονται με μια απλή ματιά.

Πες μου σύγχρονους καλλιτέχνες που ξεχωρίζεις.
Σύγχρονοι καλλιτέχνες που μου αρέσουν είναι οι John Baldessari, Jeremy Deller, Ed Atkins, Luke Fowler, William Kentridge, Elisabeth Price, Otolith Group αλλά και η δουλειά ανθρώπων που είναι φίλοι κι έχω συνεργαστεί όπως η Irene Pérez Hernández, η Μαρία Βαρελά, ο Αντρέας Παπαδόπουλος, ο Κωστής Φωκάς, κ.α.

Οι Άγγλοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την τέχνη συγκριτικά με τους Έλληνες;
Ναι, είναι. Έχουν επενδύσει πολύ σε αυτό και φαίνεται από το βάρος στο οποίο ρίχνουν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης. Τόσο τα μαθήματα τέχνης όσο και μουσικής, κατά την διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Και η διδακτική προσέγγιση όμως είναι πολύ πιο εκσυγχρονισμένη και ενδιαφέρουσα για το παιδί το ίδιο. Επίσης, υπάρχουν πολλές γκαλερί -μεγάλες και μικρές- που είναι δωρεάν, που προσφέρουν δραστηριότητες για παιδιά, πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα συνεχώς σε όλο το Λονδίνο, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο πεδίο καλλιτεχνικής δράσης,δημιουργικότητας και γνώσης. Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι αυτή την στιγμή εξαιτίας της συντηρητικής κυβέρνησης, πολλά προγράμματα έχουν κοπεί και υπάρχει μια σχετική συρρίκνωση.

12m

Κάνεις και μουσική. Γιατί κάνεις μουσική;
Κάνω μουσική γιατί μου αρέσει. Αυτό βέβαια δεν αρκεί από μόνο του, μιας και μου αρέσουν πολλά πράγματα. Απλώς εξαρχής πίστεψα ότι αυτό το κάνω κάπως καλύτερα από κάποια άλλα πράματα . Κι αυτό δίνει ώθηση στο να δουλέψεις και να επενδύσεις πάνω σε αυτό . Από κει και πέρα το κανω επισης γιατί κάτι έχω να πω,να μοιραστώ.

Τι είδος μουσικής κάνεις;
Λέω ότι κάνω ηλεκτρονική μουσική. Ή ηλεκτρονική pop. Μου αρέσει να το αφήνω κάπως ανοιχτό γιατί η μουσική για μένα είναι ένα παιχνίδι χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση ή φόρμα. Πολλά κομμάτια μου διαφέρουν μεταξύ τους. Άλλα είναι λίγο electro, αλλά λίγο hip-hop, disco, techno κλπ.

Πόσο δύσκολο είναι να κυκλοφορήσεις την μουσική σου;
Για μερικούς είναι εύκολο και για άλλους είναι δύσκολο. Είναι θέμα τύχης, γνωριμιών -όχι απαραίτητα με την αρνητική έννοια π.χ. άμα έχεις σπουδαίους φίλους σαν τον Larry Gus και σε βοηθούν-, υπομονής και επιμονής. Από την στιγμή όμως που αποφασίζεις να την κυκλοφορήσεις μόνος σου η δυσκολία έγκειται στο πώς θα την μεταφέρεις στο κοινό, πώς θα ακουστεί έξω. Αλλά ακόμα κι αυτό απαιτεί όλα τα παραπάνω συν κάποια χρήματα. Αν έχεις όλα τα προαναφερθέντα, θα χρειαστείς λίγα, χρήματα, αν όχι θα χρειαστούν κάποια χρήματα παραπάνω.

Έχεις κάνει κάτι καινούργιο μουσικά;
Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησα το άλμπουμ «Split». Επίσης, ένα καινούργιο μου κομμάτι θα κυκλοφορήσει γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου στην «Bad Panda» σε digital μορφή. Πέραν αυτού, δουλεύω διαρκώς και έχω αρκετά κομμάτια. Απλώς μένει να αποφασίσω ποια μου αρέσουν περισσότερο και να μπω στην διαδικασία της ηχογράφησης, μίξης κλπ.

Polygrains Camp gig

Πες μου τα καλύτερα spots στο Λονδίνο.
Έχει πολλά ωραία μέρη αλλά εγώ προτιμώ αυτά που είναι πιο κοντά στο σπίτι μου όπως το Victoria Park, το Colombia Flower Market, το Hackney Farm, το Broadway Market κ.α.

Θες να ζήσεις εκεί για πάντα;
Δεν ξέρω. Υπάρχουν πράγματα που μου αρέσουν και πράγματα που δεν μου αρέσουν στο Λονδίνο. Μέχρι τα δεύτερα να υπερτερήσουν των πρώτων, θα είμαι εδώ. Μάλλον.

Polygrains Catch gig

Την μουσική του Βασίλη μπορείς να την ακούσεις στο

εδώ

στο Spotify και στο Youtube.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Irene Pérez Hernández, Chryse Tsiota