Το “Riza”, το πρώτο άλμπουμ των Villagers of Ioannina City ήταν από τις πιο όμορφες μουσικές εκπλήξεις της φετινής χρονιάς. Εμφανίστηκε απρόσμενα τον Απρίλιο στο bandcamp και απέκτησε αμέσως φανατικούς οπαδούς.

Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι από αυτά τα σπάνια υβριδικά άλμπουμ που ξεπηδούν κάθε λίγο και λιγάκι από το πουθενά ή στην συγκεκριμένη περίπτωση από την βορινή Ήπειρο.

Οι Villagers of Ioannina City ή πιο σύντομα VIC είναι ο Αλέξης [κιθάρα/φωνή], ο Άκης [μπάσο], ο Κωνσταντής [κλαρίνο, φωνητικά] και ο Αχιλλέας [πλήκτρα]. Οι περισσότεροι ζουν στα Γιάννενα εκτός από τον Κωστή που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Κόνιτσας. Παίζουν μουσική μαζί από παιδιά και ως VIC από το 2007.

«Όταν ήμασταν πιο μικροί και παίζαμε μουσική (ήμασταν οι VICROYAL τότε) σκεφτόμασταν πως να πούμε το συγκρότημα. Κάποιος είπε VIC. Το κρατήσαμε, μετά είπε να βάλουμε τελείες ανάμεσα. Τι θα λένε οι τελείες; Villagers of Ioannina City. Είμαστε και από χωριά αλλά μένουμε στα Γιάννενα. Έτσι έγινε. Είναι παιδική σκέψη, δεν κρύβει κάποια μεγάλη ανάλυση και αναζήτηση», λέει ο Αλέξης.

Το “Riza” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ –είχε προηγηθεί ένα πρόμο το 2010- και τους πήρε 4 χρόνια για να τελειώσει.

«Είναι αρκετά προφανές το όνομα πιστεύω. Έχει να κάνει με τις μουσικές μας ρίζες, αλλά είναι και η δική μας ρίζα, μιας και είναι ο πρώτος μας δίσκος».

Μέσα σε αυτό συνδυάζουν το stoner rock με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, συγκεκριμένα τα Ηπειρώτικα. Το πετυχαίνουν με τον πιο απλό τρόπο στον κόσμο. Εισάγουν τον ήχο του κλαρίνου σε αμιγώς ροκ κομμάτια και διασκευάζουν μερικά κλασικά παραδοσιακά τραγούδια με ηλεκτρικές κιθάρες.

VIC 3

http://youtu.be/1ee7b7kHDnE

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι παίζουν ροκ μουσική, «απλά χρησιμοποιούμε στη μουσική μας και παραδοσιακά όργανα. Στο δίσκο, βέβαια, έχουμε πατήσει πάνω σε κάποια παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια, ρυθμούς και μελωδίες, αλλά η μουσική μας είναι ροκ. Ο συγκεκριμένος δίσκος έχει ένα συγκεκριμένο ύφος, μια “θεματική” αν θες, την Ήπειρο σαν ήχο και ατμόσφαιρα. Από τα τραγούδια που παίζαμε βάλαμε μέσα αυτά που ακουμπούσαν αυτή τη “θεματική” περισσότερο. Το ότι πήρε 4 χρόνια να βγει, εξαρτήθηκε από πολλούς παράγοντες. Οικονομικούς, διαθέσιμου χρόνου, τυχαίους λόγους, γενικά βγήκε με τους ρυθμούς μας. Τότε νιώσαμε ότι ο δίσκος είναι ολοκληρωμένος».

Το αποτέλεσμα όμως δεν φαίνεται να θέλει να ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο είδος από τα δύο. Δίνει μια φρέσκια ματιά στο κουρασμένο stoner μουσικό ιδίωμα αλλά ταυτόχρονα το κλαρίνο χρησιμοποιείται με μοναδικό τρόπο χωρίς να χάνει τον εξωτισμό του και χωρίς να εντάσσει το άλμπουμ στην κατηγορία του έντεχνου ή της τζαζ ή ακόμη και του μέταλ.

Σίγουρα, όμως, δεν αποσκοπούν σε κάποιου είδους παρθενογένεση. Πριν από αυτούς υπήρχαν π.χ. οι Mode Plagal, αν πρέπει να αναφερθεί κάποιο όνομα. Αν και οι VIC δεν τζαζίζουν. Αλλά ακόμη κι αν θέλουμε να το πάμε πιο πίσω, υπήρχαν άφθονα παραδείγματα μουσικών και συγκροτημάτων την δεκαετία του ’60 που επιχείρησαν το ίδιο πράγμα, να ενώσουν δηλαδή την δημοτική παράδοση με δυτικούς μοντέρνους ήχους, κυκλοφορώντας μερικούς από τους πιο σημαντικούς δίσκους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Αν κάπου όμως πρέπει να τοποθετηθεί, ίσως είναι καλύτερα δίπλα σε έργα όπως ο Μπάλος του Σαββόπουλου. Κρύβει το ίδιο πνεύμα πειραματισμού σε κομμάτια όπως το “Tabourla” με τον άναρχο χαρακτήρα του. Μια πρωτότυπη σύνθεση τους και όχι διασκευή, που τραγουδάει ο Ηρακλής Κακαβός με το ψευδώνυμο «Ιωαννιτών Κανείς» ή Ioanninas nobody και που το συγκρότημα δεν θέλει να σχολιάσει.

VIC 2

Για να γυρίσουμε στο κλαρίνο, όμως, που είναι ο κύριος πρωταγωνιστής τoυ “Riza”, η ιδέα τους ήρθε ξαφνικά «Πιο πριν που ήμασταν κιθάρα-μπάσο-τύμπανα και τζαμάραμε υπήρχε στη μουσική μας αυτό το ηπειρώτικο στο ρυθμό, στις μελωδίες, στην όλη ατμόσφαιρα γενικά. Μετά από κάποιο καιρό είπαμε “δεν βάζουμε και κλαρίνο;” Πιστεύαμε ότι θα ταιριάξει. Και τελικά βάλαμε. Από την πρώτη κιόλας πρόβα ήταν ωραία. Όσον αφορά τα ηπειρώτικα, ίσως τα διαλέξαμε επειδή είναι πιο μελαγχολικά, πιο βαριά, επειδή είμαστε από την Ήπειρο. Σίγουρα τα ακούγαμε και περισσότερο. Δεν ξέρω, μας βγήκε.Ροκ και μέταλ, είναι η μουσική που μας αρέσει να παίζουμε και να ακούμε από παιδιά που είμαστε μαζί».

Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δεν έχουν επηρεαστεί από τα πανηγύρια της περιοχής τους όπως θα περίμενε κανείς. Ή, μάλλον, έχουν επηρεαστεί με διαφορετικό τρόπο. Όπως αναφέρει ο Αλέξης, «σίγουρα μας επηρέασαν, από την απέναντι. Τα ακούγαμε και λέγαμε τι χάλια ήχος και προσέγγιση είναι αυτή πάνω σε ωραία τραγούδια (γέλια). Αναφέρομαι στο 90% τον πανηγυριών, γιατί από την άλλη, κάποιες άλλες παραδοσιακές κομπανίες μας έχουν διδάξει μουσικά με τον τρόπο που παίζουν αυτή τη μουσική, και θα θέλαμε αυτές να ακούμε στα πανηγύρια που πάμε».

Οι VIC όμως το τελευταίο διάστημα φημολογείται ότι κάνουν και μερικά από τα πιο συναρπαστικά live της εγχώριας σκηνής. Δεν είναι τυχαίο που κάθε φορά που κατεβαίνουν στην Αθήνα παίζουν και μεγαλύτερους χώρους και αποκτούν περισσότερους φίλους.

VIC vic chaniaFest 2014_3387 VIC 4 397825_10150744783603146_1490175293_n

Και όσο για το αν η μουσική τους είναι underground, ο Αλέξης αναφέρει: «Τι να σου πω, πρέπει να ορίσουμε τι εννοείς εσύ underground, τι εννοώ εγώ και τι καταλαβαίνει κάποιος που το διαβάζει. Το σίγουρο είναι ότι πάνω απ’ όλα παίζουμε μουσική που να γεμίζει εμάς, χωρίς να σκεφτόμαστε αν αυτό είναι για λίγους, πολλούς, ή και για όλους. Αρκεί που είναι για εμάς». Και συνεχίζει «Τίποτα δεν είναι απαραίτητο, η μουσική δεν έχει συγκεκριμένους δρόμους που πρέπει να πάρεις. Αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι όσο περισσότεροι μουσικοί και συγκροτήματα παίζουν αυτό που νιώθουν και αυτό που τους βγαίνει χωρίς κόμπλεξ και χωρίς να τους νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι παρά μόνο η δική τους αισθητική, όλο και καλύτερη, πιο ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα μουσική θα έρχεται στα αυτιά όλων μας».

Οι Villagers of Ioannina City θα εμφανιστούν στο Fuzz Live Music Club (Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος) το Σάββατο 15.11 στην Αθήνα και την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στο Fix Factory of Sound (26ης Οκτωβρίου 15) στη Θεσσαλονίκη. Μαζί τους, οι Smallman, ένα group από τη Βουλγαρία.

http://vicband.bandcamp.com/album/riza

http://vicband.bandcamp.com/album/zvara-karakolia-ep

Κείμενο: Μαρία Παππά

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag