Πόσα χρόνια έχεις να κόψεις τα μαλλιά σου;
3,5 χρόνια.

Καθόλου;
Τίποτα, τίποτα.

Θα τα έκοβες; Θα τα κόψεις ποτέ;
Εντάξει, δεν θέλω να φτάσουν και μέχρι την πατούσα αν και δεν νομίζω να μακρύνουν άλλο αλλά ναι, θέλω να τα κόψω λίγο. Όχι το μάκρος, λίγο την ψαλίδα θέλω να πάρω, ξέρεις, λίγο να τα περιποιηθώ.

Από μικρή τα είχες έτσι μακριά;
Ναι, ναι, από μικρή είχα πολύ μακριά μαλλιά. Στην πρώτη δημοτικού έφταναν μέχρι τον ποπό μου. Η μητέρα μου είχε θέμα με το μαλλί, τα είχε και εκείνη πολύ μακριά. Το έθιμο ξεκίνησε από την προγιαγιά μου και από τότε δεν έχει σταματήσει.

Πόσο μήκος έχει το μαλλί;
Δεν το έχω μετρήσει ποτέ, αλλά πρέπει να’ ναι πάνω από ένα μέτρο. Ένα μέτρο σίγουρα.

Vaso Karakonstanti 03 Vaso Karakonstanti 01

Κιλά;
Ούτε κιλά έχω μετρήσει. Γύρω στο ένα κιλό, ενάμισι πρέπει να’ ναι.

Έχεις κολλήσει ποτέ ψείρες;
Ναι, μια φορά όταν ήμουν μικρή.

Και; Δράμα;
Ναι, ναι. Μου είχε πει η μητέρα μου ότι θα πρέπει να τα κόψω αν δεν φύγουνε οι ψείρες. Ήμουνα στο δημοτικό. Οπότε, εντάξει. Είχαμε ένα θέμα ναι, ήμουν χάλια. Μου έριχνε και οινόπνευμα συνέχεια.

Έχεις φοβία με τις ψείρες;
Ναι. Ναι. Ναι. Μέσα στις απόκριες, ήρθε ένα γυφτάκι, με πιάνει και μου λέει: « Ρε, είναι δικό σου είναι το μαλλί; Ψεύτικο είναι; Αληθινό είναι;». Της είπα ότι είναι αληθινό. Και έρχεται, μου πιάνει τα μαλλιά και τα βάζει πάνω στο κεφάλι της. Εντάξει. Έπαθα ένα σοκ εκείνη την ώρα. Και το κορυφαίο είναι ότι μετά, με κοιτάζει και μου λέει: «Δεν είναι δικό σου» και φεύγει!

Φοβήθηκες να μην κολλήσεις;
Ε, ναι ρε συ. Είναι λογικό νομίζω. Εσύ δεν φοβάσαι; Φαντάσου εγώ που έχω και τόσο μαλλί.

Θα τα έδινες δωρεάν αν σου τα ζητούσαν για φιλανθρωπία;
Εννοείται. Θα τα έκοβα και θα τα έδινα.

Πώς τα περιποιείσαι;
Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο. Απλά δεν τα ταλαιπωρώ, δηλαδή δεν κάνω πιστολάκι. Τον χειμώνα μόνο κάνω αναγκαστικά γιατί αργούν πολύ να στεγνώσουν. Το καλοκαίρι όμως, κάνω ίσα να πάρει τα πολλά νερά. Το μυστικό ίσως είναι ότι η μητέρα μου, από όταν ήμουν πολύ μικρή, μου έβαζε ελαιόλαδο. Σε όλο το μαλλί, απ’ την ρίζα μέχρι την άκρη. Το βράδυ κοιμόμουν με αυτό και την επόμενη μέρα λουζόμουν. Και το κάνω ακόμα κάποιες φορές. Μία φορά τον μήνα.

Vaso Karakonstanti 06 Vaso Karakonstanti 05 Vaso Karakonstanti 04

Κάθε πότε λούζεσαι;
Κοίτα, το μαλλί μου δεν λαδώνει. Αν δεν τα λούσω, αν τα αφήσω δηλαδή, αρχίζει να φαίνεται «κάπως» μετά την μια βδομάδα. Δεν είναι λιπαρά τα μαλλιά μου. Αλλά δεν γίνεται να μην τα λούσεις. Βέβαια τον χειμώνα λούζομαι το πολύ δύο φορές την βδομάδα, δεν μπορώ παραπάνω.

Το πολύ μακρύ μαλλί σου κάνει την ζωή πιο εύκολη ή πιο δύσκολη;
(Γελάει). Δεν με δυσκολεύει στην καθημερινότητά μου. Είναι κάτι που συνηθίζεται. Δεν πας ξαφνικά από το κοντό μαλλί στο τόσο μακρύ. Είναι κάτι που γίνεται σταδιακά..

Το καλοκαίρι την παλεύεις;
Το καλοκαίρι τα έχω κότσο, πιασμένα πάνω σχεδόν συνέχεια. Τα αφήνω βέβαια και κάτω. Τα αγαπάω τόσο πολύ που δεν το σκέφτομαι. Δηλαδή δεν το σκέφτομαι καν να τα κόψω λόγω της ζέστης ή κάτι τέτοιο.

Στην χαρακτική, στο ψηφιδωτό δεν σε ενοχλούν;
Πάνω. Κότσο. Δεν γίνεται αλλιώς.

Σε εμπνέουν στην δουλειά σου;
Ναι, το έχω σκεφτεί αυτό. Ακόμα δεν έχει βγει πάνω στο έργο μου αλλά ναι, το έχω σκεφτεί πολλές φορές.

Το λούσιμο και το στέγνωμα πόση ώρα σου παίρνουν;
Το λούσιμο παίρνει 10 λεπτά, ένα τέταρτο. Το στέγνωμα κάνει ένα μισάωρο. Τον χειμώνα ειδικά για να πω ότι θα βγω έξω και δεν θα κρυώσει το κεφάλι μου, χρειάζομαι τουλάχιστον ένα μισάωρο για να τα στεγνώσω.

Πόσο σαμπουάν χαλάς την βδομάδα;
Θέλω ένα μπουκάλι στις δύο βδομάδες σίγουρα. Τώρα που τα λούζω μέρα παρά μέρα δεν έχω κάτσει βέβαια να μετρήσω. Αλλά ίσως στην μια, μιάμιση βδομάδα τελειώνει το μπουκάλι. Τον χειμώνα που δεν τα λούζω πάνω από δύο φορές την βδομάδα, δεν χρειάζομαι τόσο.

Έχεις βρει το μυστικό του ξεμπερδέματος;
Ναι. Το μυστικό είναι να μην τα αφήνεις αχτένιστα. Το βράδυ, όταν γυρνάω σπίτι, που σίγουρα έχουν μπλεχτεί, τα ξεμπλέκω. Δεν είναι τίποτα όμως. Είναι ανεπαίσθητο. Με βούρτσα τα κάνω. Μια φορά την μέρα αναγκαστικά τα ξεμπλέκω γιατί αν τα αφήσω ΔΕΝ.

Vaso Karakonstanti 09 Vaso Karakonstanti 08 Vaso Karakonstanti 07

Το βράδυ τι τα κάνεις για να κοιμηθείς;
Εξαρτάται. Όταν έχει ζέστη, κάποιες φορές, τα κάνω πλεξίδα. Αλλιώς, τα βάζω από πάνω στο μαξιλάρι οπότε δεν πολυμπερδεύονται.

Για πόσα λεφτά θα τα έκοβες;
Δεν ξέρω. Δεν νομίζω πάντως. Για να τα κόψω για λεφτά, θα έπρεπε να είμαι σε πολύ μεγάλη ανάγκη. Πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.

Πέρα από ελαιόλαδο τι άλλο βάζεις;
Μαλακτική κρέμα. Όχι σε όλο το μαλλί όμως. Συνήθως στις άκρες βάζω. Στην ρίζα αποφεύγω να βάζω. Ελαιόλαδο βάζω σε όλο. Από την ρίζα μέχρι την άκρη. Μία φορά τον μήνα πλέον κάνω περίπου. Αλλά εντάξει εξαρτάται. Μπορεί να το’ χει ανάγκη ρε παιδί μου η τρίχα, δηλαδή εγώ δεν τα βάφω κιόλας. Δεν είναι ταλαιπωρημένο το μαλλί μου. Το λάδι τρέφει το μαλλί, την τρίχα, της κάνει πολύ καλό, την δυναμώνει. Εμένα επειδή είναι υγιές το μαλλί δεν χρειάζεται συνέχεια.

Στον δρόμο σε κοιτάνε περίεργα;
Πάντα. Έρχονται και συνήθως μου μιλάνε με ρωτάνε πόσα χρόνια έχω να τα κόψω, τα πιάνουνε, με ρωτάνε αν είναι ψεύτικα. Στους περισσότερους αρέσει. Ακούω θετικά σχόλια. Εντάξει έχει τύχει βέβαια –σπάνια- να γυρίσουν και να πούνε «τι είναι αυτό;». Αλλά γενικά ακούω καλά σχόλια. Όταν τα αφήνω κάτω, πάντα θα κοιτάξουνε σίγουρα και οι περισσότεροι έρχονται και μου μιλάνε κιόλας, με ρωτάνε πώς αντέχω κλπ..

Γκομενάκι έχεις χτυπήσει με το μαλλί;
Ναι με έχουνε πλησιάσει. Είναι βασικά κάτι που κάνει μπαμ.

Άμα κάνεις κόρη θα συνεχίσεις το έθιμο;
Θα ήθελα ναι. Θα μου άρεσε. Άμα το θέλει και εκείνη.

https://www.facebook.com/vaso.karakonstanti?fref=ts

Συνέντευξη: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος
Γλυπτό: Νεφέλη Βουτυρά

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag