Το Wacken Open Air είναι για τους μεταλλάδες το αντίστοιχο της εκκλησίας για τους χριστιανούς, του τζαμιού για τους μουσουλμάνους και του Λας Βέγκας για τους τζογαδόρους. Καθολικός τόπος λατρείας και εξύμνησης  εκκωφαντικών κιθαρών, τυμπάνων και φωνών. Εδώ και 24 χρόνια, ορδές χιλιάδων μαυροντυμένων (φαντάσου στρατιές από τον Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών και θα έχεις πέσει μέσα) φίλων του σκληρού ήχου, μαζεύονται από κάθε γωνιά της Γης σε ένα μικρό χωριό της βόρειας Γερμανίας και ζουν για 3 ημέρες την απόλυτη heavymetal εμπειρία. Πλέον κάθε χρόνο το φεστιβάλ είναι sold out (το οποίο συμβαίνει μέσα σε λίγες ώρες), η ποσότητα της μπύρας που καταναλώνεται είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ και τα συγκροτήματα δίνουν το παρών στη σκηνή (από hardrockingblues μπάντεςμέχρι grindcore κάφρους) από τις πρωινές ώρες μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.

_MG_9652 _MG_8908 _MG_1856

Φαντάζομαι ότι ο κόσμος που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με το metal,δεν μπορεί να διανοηθεί για το μέγεθος του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Όλα μπορούν να λυθούν με μια γρήγορη περιήγηση σε μερικά video(λέγε με YouTube) και τα αμύητα σαγόνια θα φτάσουν με επιτυχία  στο πάτωμα.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Wacken να διαφέρει από τα υπόλοιπα φεστιβάλ μουσικής; Θα μου πείτε, πάνω-κάτω όλα τα μεγάλα και μικρά ονόματα  (από τους IronMaiden μέχρι τους Audrey Horne) θα περιοδεύσουν και στις υπόλοιπες μεγάλες διοργανώσεις ανά την Ευρώπη (όπως το Download, το Hellfest και το Graspop για παράδειγμα). Την ίδια ποιότητα, ποσότητα και οργάνωση θα βρεις σε κάθε πολιτισμένο τόπο όπου διεξάγεται ένα τέτοιο event. So, τι αλλάζει εδώ;

Έχω την εντύπωση πως οι Wacken-ικοί είναι ενός τύπου αίρεση. Η υποστήριξη τους για τον θεσμό αγγίζει τα όρια της (θετικής) παράνοιας. Βάζω στοίχημα την μισή μου δισκοθήκη ότι εάν τους πεις ότι του χρόνου δεν πρόκειται να λάβει μέρος το φεστιβάλ, θα οργανωθούν και θα αυτοπυρποληθούν ακούγοντας Motorhead. Πέρα από το heavy metal, τα riffs και τα τραγούδια, λατρεύουν το ίδιο το Wacken. Ο λόγος; Δεν έχω ιδέα αλλά ειλικρινά θα ήθελα να μάθω. Υποθέτω είναι κάτι που μόνο αν το βιώσεις θα το συνειδητοποιήσεις. Σε αρκετά από τα παραπάνω ερωτήματα απαντά ο Thomas Jensen, ο ένας εκ των ιδρυτών και των κεντρικών φυσιογνωμιών του φεστιβάλ.

Από το 1990 μέχρι σήμερα υποθέτω πως έχετε σχεδόν βιώσει τα πάντα ως διοργανωτής. Υπάρχει κάτι που ενδεχομένως να σας αγχώνει ακόμα ως προς τις ετοιμασίες του Wacken ή κάποια σκέψη για την βελτίωσή του;
Περάσαμε κάθε είδους πρόβλημα τα πρώτα χρόνια αλλά μάθαμε από κάθε αποτυχία πως να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Σε ένα open air festival πάντα υπάρχουν ανασφάλειες για πράγματα που δε μπορείς να ελέγξεις, όπως για παράδειγμα τον καιρό. Μπορεί να είσαι εξπέρ σε ό,τι είναι υπό την δική σου ευθύνη αλλά 75.000 άνθρωποι, 220 εκτάρια γης και ο καιρός του Αυγούστου στη Βόρεια Γερμανία είναι αβέβαιες μεταβλητές.

_MG_1730 _MG_1121 _MG_1121 (1)

Δεν αποτελεί μια τεράστια ευθύνη ο ρόλος του ανθρώπου πίσω από κάτι που πέρα από φεστιβάλ, είναι και ένα από τα μεγαλύτερα meeting points της Ευρώπης; Τουλάχιστον όσον αφορά τη μεγάλη μερίδα του κόσμου που αγαπά τον σκληρό ήχο.
Η ευθύνη είναι τεράστια, ακριβώς. Αλλά είμαστε παραπάνω από ένας πίσω από όλο αυτό. Ευτυχώς υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που με τα χρόνια μεγάλωσε και ωρίμασε και μαζί της και εμείς και το festival. Επίσης η συνεργασία με τις αρχές είναι ιδιαιτέρως σημαντική και ευτυχώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να δουλέψουμε μαζί τους πολύ καλά. Πάντως ναι, και ο Holger, ο συνεργάτης μου και εγώ είμαστε πάντα ιδιαιτέρως χαρούμενοι όταν ξέρουμε πως όλος ο κόσμος επέστρεψε ασφαλής και γεμάτος αναμνήσεις σπίτι του.

Οι περισσότεροί του επισκέπτες επαινούν το Wacken για τις ισορροπίες ανάμεσα στο εορταστικό του κλίμα και την τήρηση της ασφάλειας. Άρα πιστεύετε πως είναι και ένα σημείο-κλειδί;
Ναι, πιστεύω πως είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά. Πάρα την προσέλευση των 75.000 ατόμων, ακόμα διατηρείται η αίσθηση μιας μεγάλης οικογενειακής συγκέντρωσης. Αυτό πιστεύω πως είναι ξεχωριστό. Παρ ‘όλα αυτά, η ασφάλεια είναι η πιο σημαντική πτυχή.  Δε μπορείς να έχεις τέτοιου μια τέτοιου είδους εκδήλωση, χωρίς να υπολογίζεις την ασφάλεια του κοινού. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πράγματα όσο πιο άνετα μπορούμε από τη στιγμή που ο κόσμος είναι εδώ για να γιορτάσει και να απολαύσει τρεις ημέρες heavy metal και ελευθερίας αλλά πρέπει να γνωρίζει πως σε οποιαδήποτε περίπτωση ανάγκης είμαστε προετοιμασμένοι.

Πέρα από την ευθύνες, έχετε πραγματικά συνειδητοποιήσει την σχεδόν μυθική υπόσταση που έχει μετά από τόσα χρόνια το Wacken στα μάτια του κόσμου; Πίσω στο 1990, είχατε ποτέ ονειρευτεί κάτι τέτοιο;
Καταλαβαίνω πως το Wacken είναι κάτι το ιδιαίτερο για τους metalheads αλλά για μας μερικές φορές είναι ακόμα απίστευτο όλο αυτό, το να έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη γιορτή. Ξεκινήσαμε το 1990 απλά γιατί θέλαμε ένα festival αφιερωμένο στο heavy metal. Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο.

Σκεφτήκατε ποτέ να αποσυρθείτε από την όλη βιομηχανία ή παραήταν εύκολο να προσπεράσετε τις όποιες σκέψεις τέτοιου είδους βλέποντας απλά το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας;
Το να βλέπεις 75.000 ανθρώπους να γιορτάζουν για τη μουσική και τις μπάντες τους κάθε χρόνο είναι κάτι απίστευτο. Ο Holger και εγώ είμαστε ακόμα μεγάλοι οπαδοί της μουσικής, απολαμβάνουμε αυτό το διήμερο και όσο οι καρδιές μας ακόμα χτυπούν για τη μουσική μας, θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε το Wacken Open Air.

_MG_1073 _MG_0108 1 (6)

Για εσάς ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Wacken ή αυτό που σας κάνει πιο περήφανο;
Όταν πηγαίνεις στο Wacken, πας  διακοπές. Είναι σαν μια συγκέντρωση μιας πολύ μεγάλης οικογένειας. Το φεστιβάλ μεγάλωσε, όπως ακριβώς και οι οπαδοί του. Υποθέτω ότι αυτό είναι το πνεύμα που φέρνει τους ανθρώπους κοντά χρόνο με το χρόνο. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να βελτιώνουμε το φεστιβάλ κάθε χρόνο και νομίζω ότι ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι ευγνώμων. Είναι ο πιο σημαντικός μας κριτής και θέλουμε να αισθάνεται πραγματικά άνετα εδώ.

Είμαι σίγουρος πως είναι πολλές αλλά υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στιγμή του φεστιβάλ που είναι μέχρι σήμερα η αγαπημένη σας;
Μέσα σε 25 χρόνια υπάρχουν πολλές αναμνήσεις και καταπληκτικές στιγμές. Μια από τις αγαπημένες μου εμφανίσεις ήταν αυτή των Rose Tattoo το 2007, ένα χρόνο μετά τον θάνατο δύο μελών του συγκροτήματος. Τους παρακολουθούσα με δάκρυα στα μάτια την ώρα που βρίσκονταν στη σκηνή.

Πώς βλέπετε την ευρύτερη συναυλιακή δραστηριότητα στην Ευρώπη; Την θεωρείται αναπτυσσόμενη;
Ναι, έτσι πιστεύω. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά φεστιβάλ σε τόσες πολλές χώρες της Ευρώπης που πλέον είναι δύσκολο να διαλέξεις σε ποιο να πας. Επίσης ο διαγωνισμός μας, το W:O:A Metal Battle, έχει διαγωνιζόμενους από ολόκληρη την Ευρώπη.

Ως άνθρωπος για τον οποίο η μουσική έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ενηλικίωσή του, δε μπορώ παρά να σας ευχηθώ τα καλύτερα για το μέλλον του Wacken και να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την στήριξη. Την εκτιμούμε πάρα πολύ και σας περιμένουμε στο Wacken του

 

Κείμενο: Στέλιος Τσουμπανίδης
Συνέντευξη: Βαγγέλης Ανανίδης

To bunt.gr κάνει για ένα σαββατοκύρικο guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag