coolsdfsdfdsfsdfsdf

Ο κόσμος της μοτοσυκλέτας, ένας κόσμος κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενος, είχε ανέκαθεν γυναίκες θιασώτες. Την αρχή έκαναν οι Αμερικανίδες αδελφές Van Buren, για να ακολουθήσουν μερικά χρόνια αργότερα η Βρετανίδα Theresa Wallach και η Αφροαμερικανίδα Bessie Stringfield.

ann-margret-gallerysdfsdfsdf bessie-stringfieldsdfsdfsdf socialbike080812a1

Ήταν 4 Ιουλίου του 1916 όταν η Augusta και η Adeline Van Buren πήραν την απόφαση να ταξιδέψουν από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες με τις πλήρως εξοπλισμένες Indian Power Plus τους και φορώντας ανδρικές στρατιωτικές στολές. Δεν τις πτόησαν ούτε οι δυνατές βροχοπτώσεις που συνάντησαν, ούτε καμία κακουχία -η αποστολή τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία- ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθαν αντιμέτωπες με τις αστυνομικές αρχές, όχι επειδή ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα, ούτε επειδή υπήρξαν απρόσεκτες οδηγοί – αλλά επειδή φορούσαν ανδρικά ρούχα.

vsdfsdfintage-motorcycle-500-tumblr_l4p1yvqjvo1qbd0kbo1_400wtmk cafe-racer-babe-40sdfsdfsdf 1949trailblazers3

Η Βρετανίδα Theresa Wallace κατάφερε όχι μόνο να συμμετάσχει αλλά και να διακριθεί σε δεκάδες αγώνες μοτοσυκλέτας της εποχής. Οι γονείς της Wallach όμως επέμεναν να κρύβουν τα τρόπαιά της, μιας και «δεν ήταν άθλημα για κορίτσια» – μιας και ήταν σχεδόν ντροπή, για εκείνους. Η Wallach, απτόητη κι αυτή, σπουδάζει Μηχανολογία και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γίνεται μοτοσυκλετίστρια-αγγελιαφόρος. Μαζί με την καλή της φίλη Florence Blenkiron διασχίζουν αργότερα -στα μέσα της δεκαετίας του ’30- την Αφρική πάνω σε μια μονοκύλινδρη P & M – θέτοντας τους εαυτούς τους σε άπειρους κινδύνους, που όμως μάλλον τις πείσμωσαν περισσότερο. H περιπέτειά τους αυτή διήρκησε οκτώ ολόκληρους μήνες και αξίζει κανείς να διαβάσει το βιβλίο της Wallach, The Rugged Road, όπου μιλά γι’ αυτούς με κάθε λεπτομέρεια.  Η ίδια σπούδασε Μηχανολογία και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε μοτοσυκλετίστρια-αγγελιαφόρος. Οι εξερευνήσεις της συνεχίζονται στην Αμερική, όπου και τελικώς εγκαθίσταται. Δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τις μηχανές. Έφυγε υπερπλήσρη στην ηλικία των 90 χρόνων.

ladychickslineupsdfsdfsdfsdf san-francisco-womens-motorcycle-unit-1940 dispatch_ridersggggggg

Η Αφροαμερικανίδα Bessie Stringfield ή αλλιώς The Motorcycle Queen of Maiami γεννήθηκε στη Τζαμάικα και βρέθηκε μετανάστρια στη Βοστώνη, όπου στην τρυφερή ηλικία των 16 μαθαίνει -μόνη της- να καβαλάει μηχανές. Ταξίδεψε σε 48 πολιτείες, στη Βραζιλία, στην Αϊτή και αργότερα στην Ευρώπη και υπήρξε επίσης μοτοσυκλετίστρια-αγγελιαφόρος του Β’ Παγκσμίου Πολεμού. Όταν εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι, υπήρξε πολλες φορές στόχος της αστυνομίας, καθώς «οι μαύρες γυναίκες δεν επιτρεπόταν να οδηγούν μηχανές». Εργάστηκε ως νοσοκόμα, δημιούργησε το Iron Horse Motorcycle Club και απέσπασε την προσοχή του εγχώριου τύπου, ο οποίος μετά από λίγο καιρό την ανακήρυξε Βασίλισσα της Μοτοσυκλέτας και δικαίως.

bsdfsdfsdfsdfsdfsdfsd sdfsdfsdVintage_Photographs_of_Women_and_Motorcycles_(2) sdfsdfsdfsdVintage_Photographs_of_Women_and_Motorcycles_(12)

Δεκαετία τη δεκαετία, οι γυναίκες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, όλο και περισσότερο σεβασμό στον χώρο της μοτοσυκλέτας. Η Hazel Kolb, η Sharon Clayton, η Linda Giovannoni και η Debbie Evans, λόγου χάρη, υπήρξαν άξιες συνεχίστριες των προαναφερθεισών. Η Evans, μάλιστα, εργάστηκε και ως κασκαντέρ σε ταινίες δράσης (βλ. The Matrix Reloaded). Πλέον, βέβαια, ο αριθμός των γυναικών-κασκαντέρ, των γυναικών -γενικότερα- που ασχολούνται σοβαρά με το άθλημα συνεχώς μεγαλώνει. Κάθως έχει πάψει πια να είναι το ταμπού που ήταν κάποτε. Οι «αμαζόνες» των ’70s, ωστόσο, μάλλον θα παραμείνουν αξεπέραστες. Και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

repaidfsdfsdfsdfsdf motsdfsdfsdfsdfsdf motorM9sdfsdfsdf dsdfsdfssss9260bd470699ff6f7bab538be35ffd11 motorbike228995_370798779663779_821499904_n

Από εδώ.