Εδώ και κάποια χρόνια ο Ευτύχης Μπλέτσας έχει «εισβάλει» στις κουζίνες και τις τηλεοράσεις μας. Έχει μαγειρέψει με τις μαμάδες μας λέγοντας τα τραγούδια του, ενώ έχει σήμα κατατεθέν την παιδική του υπερκινητικότητα και, φυσικά, τον ευχάριστο χαρακτήρα του. Η αλήθεια είναι πως ο Ευτύχης έχει τον τρόπο του να κινείται και το καλό στην περίπτωση του είναι πως πραγματικά δεν κάθεται σε ησυχία. Ταξιδεύει, μαγειρεύει, τραγουδά, δοκιμάζει κάθε εναλλακτικό και μη format, όμως πάνω απ’ όλα, δεν χάνει ποτέ την θετικότητά του. Στο ΓΚΡΕΚΑ για την pop/punk μουσική που αγαπά, τις εκπομπές του, τα τρολς, το youtube και πολλά ακόμη.

Πώς ξεκίνησες να μαγειρεύεις; Ποια ήταν η πρώτη σου, μη επαγγελματική, επαφή με τα μαγειρικά σκεύη;
Ξεκίνησα να μαγειρεύω στους προσκόπους, κυρίως όταν σαν έφηβος μαγειρεύαμε στις διάφορες εκδρομές. Όμως πιο σοβαρά ασχολήθηκα με τη μαγειρική ως φοιτητής, κυρίως από ανάγκη, αφού ήθελα να κάνω οικονομία και να τρέφομαι όσο πιο σωστά μπορούσα. Έτσι η μαγειρική έγινε καθημερινότητά μου με την βοήθεια των συνταγών της μαμάς μου! Η αγάπη μου αυτή στη συνέχεια εξελίχθηκε περισσότερο και έγινε ένα βιβλίο μαγειρικής (ΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ) το οποίο μετεξελίχθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής μέσα από την οποία με έμαθε ο περισσότερος κόσμος. Φυσικά μιλάω για την «Κουζίνα της Μαμάς» που προβλήθηκε με επιτυχία στην ΕΤ3 και στον Alpha.

eutixis2 eutixis8 eutixis12

Τι κάνεις αυτόν τον καιρό;
Γενικότερα τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι με την παραγωγή της εκπομπής «Ταξίδι στις γεύσεις» που προβάλλεται καθημερινά στο ETV. Επίσης κάνω αρκετά συχνά Μουσικομαγειρέματα, ένα ψυχαγωγικό εργαστήρι μαγειρικής και διατροφής για παιδιά. Επίσης, ασχολούμαι και με την μουσική που ήταν και είναι πάντα μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Γράφω, ηχογραφώ και κυκλοφορώ τραγούδια μέσω διαδικτύου. Το ίδιο περίπου ισχύει και για την συγγραφή που επίσης έχω πάντα σαν παράλληλη ασχολία. Εκτός των άλλων διαχειρίζομαι και δημιουργώ περιεχόμενο για πολλές ιστοσελίδες, καθώς και για καμιά 10αριά κανάλια στο YouTube. Τέλος, βοηθάω και άλλους μέσα από βίντεο και εκπαιδευτικά προγράμματα να πετύχουν τους στόχους τους, είτε στοYouTube/Internet είτε στο θέμα της προσωπικής ενέργειας και διάθεσης.

Θα ήθελες να μοιραστείς μερικά πράγματα από τη παιδική σου ηλικία; Πού μεγάλωσες; Πώς ήταν τα σχολικά σου χρόνια;
Μεγάλωσα στην Αθήνα αλλά η καταγωγή μου είναι από Θεσσαλονίκη. Στο σχολείο ήμουν μέτριος μαθητής. Όταν ήμουν στο δημοτικό ο δάσκαλος μουσικής αναρωτιόταν γιατί δεν αγαπάω τη μουσική και ο δάσκαλός μου της 5ης τάξης μου έλεγε ότι ποτέ δε θα μπορούσα να γίνω παρουσιαστής επειδή ήμουν χάλια στην ανάγνωση και μιλούσα μέσα από τα δόντια μου. Οι σχολικές μου εμπειρίες σε γενικές γραμμές ήταν όμορφες και νορμάλ. Κάτι αξιοσημείωτο είναι ότι κάπου στα 12 είχαμε μια οικογενειακή βιντεοκάμερα που αμέσως έγινε το αγαπημένο μου παιχνίδι. Καθόμουν με τις ώρες και έφτιαχνα βιντεάκια και μικρές ταινίες. Τώρα που τα βλέπω γελάω πολυ και ξέρω ότι τότε μου μπήκε το μικρόβιο της παρουσίασης και της σκηνοθεσίας.

Κάτι που ίσως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι οι σπουδές σου. Έχεις σπουδάσει σε ένα «ζόρικο» αγγλικό πανεπιστήμιο και πέραν αυτού δεν σταμάτησες εκεί.
Σπούδασα Μηχανικός Η/Υ και Δικτύων στο University of Essex και για 3 χρονιές ήμουν πρώτος μαθητής στο τμήμα μου. Από εκεί πήρα υποτροφία για το Imperial College London όπου ολοκλήρωσα με διάκριση μεταπτυχιακό (MSc) σε Advanced Computing. το οποίο είναι ένα αρκετά απαιτητικό πανεπιστήμιο όπως πολύ καλά είπες. Η αλήθεια είναι πως όλα είναι όσο εύκολα ή δύσκολα θέλουμε να τα κάνουμε. Εγώ είχα μέθοδο και διάβαζα χωρίς να αποκόπτομαι από όλες τις υπόλοιπες δράσεις του φοιτητόκοσμου. Μάλιστα, εκεί είχα την ευκαιρία να φτιάξω και το πρώτο μου συγκρότημα τους OVERDRAFT και να κάνουμε μικρές συναυλίες. Κοινώς δεν ήμουν ένας καλός μαθητής που διάβαζε ολημερίς, αλλά ένας μαθητής που ήταν μέσα σε όλα και διάβαζε απλώς μεθοδικά. Eκτός από το πανεπιστήμιο στην Αγγλία έχω αποκτήσει διπλώματα Διατροφολογίας, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών Επιστημών. Συνέχισα με Θέατρο και Μουσική και προχώρησα με εξ αποστάσεως σπουδές Διατροφολογίας στο εξωτερικό και με ένα πτυχίο Psychology Management στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσα με E-Learning προγράμματα σπουδών «Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας», «Χημείας Τροφίμων και Τεχνολογίας Διατροφής» και «Ανάπτυξης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γενικά είμαι εθισμένος στην μάθηση. Μου αρέσει να εξελίσσομαι. Διαβάζω πολύ και δεν χάνω ευκαιρία για να εξασκήσω την έμφυτή μου περιέργεια. Πάνω όμως από όλα μου αρέσει να ταξιδεύω. Θεωρώ τα ταξίδια στον κόσμο το καλύτερο σχολείο!

eutixis5 eutixis4

Όταν ξεκίνησες τις εκπομπές σου χαρακτηρίστηκες ως «ο Έλληνας Jamie Oliver«, είναι ένας δίκαιος χαρακτηρισμός ή απλώς έτυχε λόγω της μικρής σου ηλικίας να σε συνδυάσουν με τον naked chef;
Στην Ελλάδα πάντα έχουν την τάση να βάζουν ταμπέλες σε ό,τι βλέπουν. Ο καθένας είναι ξεχωριστός και διαφορετικός. Σε μερικά πράγματα μπορούν να υπάρχουν ομοιότητες όπως π.χ. η ασχολία με τη μαγειρική ή το νεαρό της ηλικίας, αλλά από εκεί και πέρα πιστεύω ότι το χαρακτηρίζουμε κάποιον με κάποιον άλλο πάντα είναι άστοχο.

Όπως γνωρίζουμε, η τηλεόραση φέρνει και αρκετή αναγνωρισιμότητα, είχες ποτέ κάποιο πρόβλημα λόγω αυτής;
Όχι, γενικά η αναγνωρισιμότητα ήταν σταδιακή και ποτέ απότομη. Μπορούσα να την χειριστώ και επειδή είμαι αρκετά κοινωνικός και απλός σαν άνθρωπος δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το να με αναγνωρίζουν στο δρόμο, να μου μιλάνε και γενικά να μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι φίλος και γνωστός.

Σε επηρεάζουν τα κακεντρεχή σχόλια;
Όχι. Γενικώς είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθώ να κοιτώ την θετική πλευρά της ζωής. Αν δεν βρω κάτι εύστοχο (όχι αγενές) να πω απλώς θα προσπεράσω. Προτιμώ να επενδύσω την ενέργειά μου σε πράγματα που μπορώ να επηρεάσω θετικά. Για παράδειγμα, προτιμώ να αφιερώνω τον περιορισμένο μου χρόνο στο να απαντάω σε κόσμο που έχει κάτι αξιόλογο να ρωτήσει και όχι τα τρολς που απλά νομίζουν ότι είναι κάποιοι με το να προσβάλουν άλλους. Γνωρίζω πως όποιος εκτίθεται θα πρέπει να έχει τη δύναμη να αντέξει τον σχολιασμό και πως πολλές φορές η κριτική είναι σκληρή. Δεν με ενοχλεί σχεδόν ποτέ. Αντιθέτως, με κάνει καλύτερο. Πολλά πράγματα έχω βελτιώσει εξαιτίας αρνητικής κριτικής!

Πλέον, όπως ανέφερες και πριν, είσαι αρκετά δραστήριος ως youtuber ανεβάζοντας συνεχώς βιντεάκια στο κανάλι σου. Λειτουργεί το youtube ως μια εναλλακτική μορφή τηλεόρασης; Πιστεύεις υπάρχει μέλλον σε αυτή τη πλατφόρμα;
Πιστεύω πως υπάρχει πολύ μέλλον στο youtube και γενικότερα στην ανεξάρτητη παραγωγή περιεχομένου από δημιουργικούς ανθρώπους που δε θέλουν να εξαρτώνται από άλλους για να πετύχουν τον στόχο τους. Γενικότερα, αν μπεις στο youtube θα δεις πως πολλά παιδιά δείχνουν τις δυνατότητές τους εκεί και πετυχαίνουν μεγάλα πράγματα, ειδικά στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια όμως και στην Ελλάδα το Youtubing έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση. Σιγά-σιγά θα βλέπουμε πιτσιρικάδες που θα ζουν από αυτό και από δραστηριότητες που προβάλουν και προωθούν μέσα από εκεί. (πχ σκηνοθεσία, standup comedy, μουσική, μαθήματα κλπ). Έχουμε δημιουργήσει μία πολύ ενεργή και δυνατή κοινότητα Ελλήνων youtuber και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους καινούριους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα εκεί.

eutixis11 eutixis10 eutixis1

Ως γνωστόν σου αρέσει πολύ και η μουσική, γνωρίζω πως στο παρελθόν έχεις παίξει σε διάφορες μπάντες ενώ και στις εκπομπές σου στον «νεκρό» χρόνο του ψησίματος πιάνεις την κιθάρα και τραγουδάς (ενώ γράφεις και την μουσική των τίτλων). Τι ακούς αυτόν τον καιρό;
Η μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη. Παίζω, γράφω, τραγουδώ και κάνω παραγωγές μουσικής. Στο κανάλι μου στο YouTube έχω πάνω από 200 τραγούδια, δικά μου και διασκευές. Παλαιότερα άκουγα και έπαιζα αγγλόφωνο punk rock και alternative emo-rock… Σιγά σιγά άνοιξα μουσικά και ασχολήθηκα με περισσότερες μουσικές. Όμως πάντα η αγαπημένη μου μουσική είναι το ξένο pop-punk με αγαπημένα συγκροτήματα No Use For A Name, Blink 182, Ataris, MxPx και Green Day.

Τι ακούς όταν μαγειρεύεις;
Τις γάτες να νιαουρίζουν από το παράθυρο! :)

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που σου έχει τύχει ενώ γυρίζεις εκπομπή;
Να έχει πάει 3 το πρωί λόγω κάποιων τεχνικών και πρακτικών δυσκολιών και να πρέπει να ολοκληρώσουμε το γύρισμα ενώ είμαστε όλοι ξεθεωμένοι.

Έχεις προσποιηθεί ποτέ on camera πως σου αρέσει κάτι που τρως ενώ στην πραγματικότητα ήταν χάλια;
Ναι, αλλά για πρακτικούς λόγους. Πολλές φορές σε ταξίδια θα έπρεπε να σερβίρουμε για δοκιμή κάποιο φαγητό που έχει γίνει από την προηγούμενη μέρα ή κάποιο φαγητό που δυστυχώς δεν πρόλαβε να ψηθεί καλά. Συνεπώς, κάποιες φορές αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το γύρισμα δοκιμάζοντας κάτι που δεν ήταν και τόσο ωραίο. Σε γενικές γραμμές όμως μου αρέσει να δοκιμάζω περίεργες γεύσεις και αν κάτι δε μου αρέσει, δεν με ενοχλεί. Μπορεί να μη μου αρέσει γευστικά, αλλά μου αρέσει το ότι μου ξυπνάει την γαστρονομική μου περιέργεια!

Σε έχουν κοροϊδέψει ποτέ στον δρόμο λόγω της αναγνωρισιμότητάς σου;
Όχι. μπορεί να μου πουν «εσύ δεν είσαι Η κουζίνα της μαμάς;» αλλά αυτό δεν το θεωρώ κορόιδεμα. Πάντως γενικά θεωρώ πως όταν κάποιος κοροϊδεύει, κοροϊδεύει τον εαυτό του. οπότε αν ποτέ σας κοροϊδέψουν μη σκάτε. Δεν κοροϊδεύουν εσάς! :)

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει τύχει ενώ είσαι σε γύρισμα;
Να κάνουμε περίεργα παιχνίδια και αστεία οι γάτες! Να σημειώσω ότι στην καινούρια μας εκπομπή «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ» που παίζει στο ETV καθημερινά, πάντα μαγειρεύω παρέα με τις γατούλες μου που κάθονται στο παράθυρο. Μπορείτε να δείτε επεισόδια και στο YouTube!

Αποχαιρέτισε μας με μία γρήγορη συνταγή!
Κάτι σούπερ απλό και καλοκαιρινό που κάνει ΜΠΑΜ! ο Χυμός ΜΠΑΜ. λέγεται έτσι επειδή έχει μέσα Μπανάνα, Πορτοκάλι, Ανανά και Μάνγκο! :) Μπορείτε να δείτε βίντεο που τον φτιάχνω στο YouTube και στο bletsas.gr

eutixis13

eutixis9

Πού μπορείτε να ακολουθήσετε τον Ευτύχη:
Στο bletsas.gr θα βρείτε πολλές συνταγές.
Στο youtube.com/ftbletsas έχει πολλά μαγειρικά, μουσικά και ταξιδιωτικά βίντεο.
Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία του Swiss Explorer http://bit.ly/vote4ftEvent
αλλά και εδώ που ανεβάζει καθημερινά Vlogs στα Αγγλικά: youtube.com/GreekVlogger
Επίσης ακολουθήστε τον σε twitter twitter.com/ftbletsas facebook facebook.com/bletsasGR
και instagram instagram.com/ftbletsas

Από τον Αντώνη Κωνσταντάρα
Φωτογραφίες: Getrude Gary Milk