Άγιος Βαλεντίνος σήμερα. Αν και εσείς σιχαίνεστε τις αγάπες, τα λούτρινα και τις σοκολατένιες καρδιές, γιατί είναι καρδιές και όχι απλές σοκολάτες, τότε κάντε κάτι εναλλακτικό. Μάλιστα, αντί να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε ή να κλάψετε που είστε μόνοι, τολμήστε να μπείτε σε μια πιο creepy διάθεση. Στο «Half Note» κάθε Παρασκευή τα μεσάνυχτα ο Στέλιος Πελασγός μας μυεί σε έναν κόσμο οπού νεκροί, μάγισσες και ξωτικά είναι οι πρωταγωνιστές. Αν ανήκετε και εσείς στο «fuck valentine day» απλά βγείτε από το σπίτι σας λίγο πριν τα μεσάνυχτα σαν τα φαντάσματα και πηγαίνετε για ένα ποτό. Και που ξέρετε, ίσως γνωρίσετε το άλλο σας μισό ζωντανό ή και όχι….

Δυο λόγια του Στέλιου Πελασγού για το τι θα πρέπει να περιμένετε απόψε…

Stelios Pelasgos 3 Stelios Pelasgos 6 Stelios Pelasgos 5 Stelios Pelasgos 4

Τι είναι αυτό που πρόκειται να δούμε: θεατρική παράσταση, performance, μουσικό live ή κάτι που συνδυάζει όλα αυτά τα στοιχεία;
Είναι ένα νυχτέρι, αν θέλουμε να μιλήσουμε με γλώσσα παλιακή ή μια αφηγηματική και μουσική performance αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πιο γυαλιστερούς όρους.

Στη σκηνή θα περιμένουμε πέρα από τον Στέλιο Πελασγό και άλλα άτομα;
Στην σκηνή σωματικώς θα παρίσταται ο Σπύρος Παπαθεοδώρου με το πιάνο και το ακορντεόν του. Εγώ πάντα μαζί μου κουβαλώ στην σκηνή τους προγόνους και τους δασκάλους μου, αλλά σε αυτές τις παραστάσεις ενδέχεται να θέλουν να ανεβούν στην σκηνή και άλλες ασώματες υπάρξεις (φαντάσματα, γιαλούδες, σμεδράκια κ.λ.π.)

Απ’ ότι διαβάσαμε υπάρχουν 4 ενότητες, αλήθεια με ποιο κριτήριο τις επιλέξατε και τι ιστορίες θα ακούσει το κοινό;
Δεν επέλεξα. Άδειασα τα σακούλια μου και έπεσαν 4 λογιώ τρομακτικές ιστορίες. Οι περισσότερες με συντροφεύουν για πολλά χρόνια αλλά είναι και κάποιες που φυτρώσανε από τα ληγμένα δακρυγόνα που πέφτουν. Το μενού περιλαμβάνει 1. Στοιχειωμένους τόπους 2. Χαρούμενους τάφους 3. Μάγισσες και 4. Λύκους και φίδια

Κάθε πότε θα γίνονται οι παραστάσεις;
Κάθε Παρασκευή από τις 31 Ιανουαρίου ακριβώς τα μεσάνυχτα, μέχρις εξαντλήσεως αποθεμάτων.

Όσοι έρθουν θα τρομάξουν;
Εάν το επιθυμούν και μου το επιτρέψουν. Αν δεν το επιθυμούν δεν πιάνει το ξόρκι.

Πόσοι κάνουν storytelling στην Ελλάδα; Είναι κάτι που δεν το ακούμε πολύ συχνά.
Υπάρχουν 4-5 επαγγελματίες και ένα σωρό άλλοι ερασιτέχνες ή δημοσίως ψυχαναλυόμενοι. Φυτρώνουν και μερικοί άλλοι εάν βρέξει. Εποχικά τοξικά προγράμματα. Εγώ ξεκίνησα πρώτος πριν 23 χρόνια και από τότε είδα καλά δέντρα μόνο εκεί που υπήρξε αφοσίωση και νηφαλιότητα.

Είναι πιο διαδεδομένο στο εξωτερικό το storytelling και πώς συνδέεται με την ραψωδία;
Στην Γαλλία και το γαλλόφωνο κόσμο είναι ο παράδεισος. Μεγάλοι καλλιτέχνες, φεστιβάλ, έντυπα, έρευνα, πειραματισμός, θεσμοί και συνέχεια. Η μια μου ρίζα ποτίζεται από κει (και ενίοτε επιστρέφω για παραστάσεις και ομιλίες) και η άλλη από τα νερά του χωριού που κατοικώ και την πηγούλα τις γιαγιάς μου. Σε Μ. Βρετανία και ΗΠΑ βρίσκουμε κι εκεί σημαντικούς καλλιτέχνες αλλά βέβαια υπάρχει η εγγύς Ανατολή και η Αφρική (ότι ξεφεύγει από την βαριά σκιά του φανατικού Ισλάμ) που μας κάνουν να ζηλεύουμε και να θαυμάζουμε. Πολλούς από τους μεγάλους ιστορητές αυτούς φιλοξενώ κάθε χρόνο στο Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Stelios Pelasgos 1

Ιστορίες τρόμου με τον Στέλιο Πελασγό.
Κάθε Παρασκευή στις 12 τα μεσάνυχτα

Half Note-Τριβωνιανού 17, Μετς
τιμή: 10 ευρώ
τηλέφωνο:
210 9213310

 

Κείμενο: Ιωσήφ Χαλαβαζής
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος