Διακόψαμε μια προπόνηση και ρωτήσαμε ένα μάτσο νεολαίους γιατί διάλεξαν να μάθουν kick boxing, αν παίζουν ξύλο στο δρόμο, αν πέφτουν οι γκόμενες στο άκουσμα του χόμπι τους, κι ένα σωρό άλλα πράγματα. Οι απαντήσεις δεν ήταν αυτές που περιμέναμε.

Ούτε κι εγώ ξέρω τι περίμενα να συναντήσω πηγαίνοντας στο γυμναστήριο του Άρμεν , όπου καμιά δεκαριά αγόρια, από 14 μέχρι 20 περίπου χρονών, είχαν μαζευτεί για την πρώτη τους προπόνηση, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Εφηβική αλαζονεία; Επίδειξη μπράτσων κι εντυπωσιακών λαβών; Τσαμπουκαλεμένα αγοράκια φουλ στην τεστοστερόνη; Μπα, μάλλον βλέπω πολλές ταινίες.

IMG_8131mmm IMG_8144mmmm IMG_8145mmm IMG_8151mmm IMG_8153mmmmm

Γιατί Kick Boxing;
«Τα τελευταία τρία χρόνια άνοιξαν στην Ελλάδα περισσότερες από 300 σχολές Kick Boxing, όταν κάποτε ήμασταν δεν ήμασταν 50 σύλλογοι. Λίγο η μόδα, λίγο ο Ζαμπίδης, το YouTube, ξέρεις, δεν ήθελε και πολύ», μου λέει ο master Άρμεν Γκουλιάν. Μαθαίνω πως το Kick Boxing δεν είναι, στην ουσία, τίποτα περισσότερο από μία πρώτης τάξεως αεροβική γυμναστική. Από τις καλύτερες μάλιστα, μιας που γυμνάζει ισάξια το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος.

«Μ’ αρέσει γιατί μαθαίνω να ελέγχω τον εαυτό μου», «Αποκτώ περισσότερη αντοχή, ενώ ξεδίνω από τις πιέσεις του σχολείου, από τα νεύρα..»

«Ακόμα κι απ’ την στεναχώρια!»

«Εγώ μείωσα και τις καταχρήσεις. Το τσιγάρο, τις μπύρες.. Όχι γιατί μας την λέει ο δάσκαλος, αλλά γιατί μετά από λίγο βλέπεις ότι δεν μπορείς να βγάλεις την προπόνηση, και τότε πεισμώνεις περισσότερο..»

Και η αντρική αυτοπεποίθηση;

« Εννοείται πως νιώθεις πιο.. άντρας, φουσκώνεις από αυτοπεποίθηση. Αλλά σε όλα τα σπορ συμβαίνει αυτό αν βλέπεις ότι τα πας καλά..»

«Έρχονται πιο πολλά αγόρια, ναι, αλλά αυτό έχει να κάνει με την βαρβαρότητα του αθλήματος, με το πόσο επίπονο είναι για τον οργανισμό».

IMG_8158mmm IMG_8160mmm IMG_8165mmm IMG_8169mmm

Fight Club
Όλα σχεδόν τα παιδιά κάνουν Kick Boxing για περίπου ένα χρόνο, ενώ οι περισσότεροι απ’ αυτούς έπαιζαν παλαιότερα μπάλα, ή άλλα πιο ομαδικά αθλήματα.
«Το πιο ομαδικό όμως άθλημα απ’ όλα είναι αυτό. Ο άλλος απ’ έξω δεν το καταλαβαίνει, αλλά είμαστε σαν μια οικογένεια».

«Μαγκιές και τέτοια εδώ δεν έχει. Αν κάποιος κάνει μαλακία, την πληρώνουμε όλοι.»

Φωνάζουν τον γυμναστή τους «Δάσκαλε», παρ’ όλο που είναι μόλις 23 ετών,  και του τρέφουν απεριόριστο σεβασμό. Βασικά, τον λατρεύουν. Γι’ αυτό προσέχουν και την συμπεριφορά τους έξω από το γυμναστήριο: Αν ο δάσκαλος μάθει ότι κάποιος μπλέκει σε φασαρίες, δέρνει κόσμο στο σχολείο, στα γήπεδα ή δεν ξέρω κι εγώ πού αλλού, παίρνει δρόμο. Πράγμα που δεν έχει γίνει και λίγες φορές..

«Για να μπλέξεις σε φασαρίες και τέτοια πρέπει κάπως να το προκαλείς κι εσύ ο ίδιος ρε συ»…

«Και μη νομίζεις ότι εδώ μαθαίνουμε να δέρνουμε, και καλά. Ίσως να μαθαίνουμε άμυνα, σίγουρα όχι όμως να δέρνουμε με τον τρόπο που το έχει ο κόσμος στο μυαλό του».

«Οκ, ναι. Στην αρχή κοιτάς τους άλλους στο δρόμο και σκέφτεσαι ‘ τον έχω αυτόν’, ‘ τον δέρνω εκείνον’, αλλά μετά από λίγο αυτό που μαθαίνεις εδώ είναι, βασικά, να μην σκέφτεσαι έτσι..»

«Και τι σχέση έχει το ότι πάω kick boxing; Έξω είναι αλλιώς: Άμα βρεθείς σε φασαρία είναι τέτοια η αδρεναλίνη που ξεχνάς ό,τι ξέρεις. Τρέμεις. Μπορεί να τις φας κιόλας δηλαδή, πολύ άνετα..»

«Στην προπόνηση παίζουμε με χτυπήματα, sparing δηλαδή, μία φορά την εβδομάδα, και αν! Όλες τις υπόλοιπες μέρες κάνουμε απλή προπόνηση με ασκήσεις, καθίσματα, κάμψεις..»

«Αν πας να παίξεις κατευθείαν με χτυπήματα, το 100% πρόκειται να είναι τραυματισμοί».

IMG_8170mmm IMG_8171mmm IMG_8174mmm IMG_8175mmmm IMG_8177

Sex and Violence

«Σιγά! Δε πα να πηγαίνεις και Kick Boxing, άμα είσαι άσχημος δεν γυρνάει καμία να σε κοιτάξει..»

«Μη νομίζεις, ένα αγόρι θα εντυπωσιαστεί πολύ περισσότερο μόλις ακούσει ότι πας kick boxing, γιατί λειτουργούμε ανταγωνιστικά, κι ο άλλος βάζει με το μυαλό του ότι τώρα μπορείς να κάνεις δεν ξέρω κι εγώ τι!»

«Εντάξει, όλοι ψαρώνουν στην αρχή. Αλλά τα κορίτσια θα ψαρώσουν πιο πολύ αν σε δουν live, σε κάνα αγώνα ας πούμε, ενώ τα αγόρια και μόνο που θα τους το πεις θα εντυπωσιαστούν, ή θα ζηλέψουν.

Η ώρα πέρασε κι η μουσική άρχισε να ξαναπαίζει – AC/DC, DMX, πάντα κάτι με ρυθμό. Ήταν ώρα να φεύγουμε.

*Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Πάμμαχος Αθλητής του Γκουλιάν Άρμεν, που μας άφησε να του κάνουμε την προπόνηση άνω κάτω.

Σκλάβου 3, Θεσσαλονίκη

IMG_8187mmm IMG_8189mmmm IMG_8190mmm IMG_8192mmmm IMG_8193mmmm IMG_8194mmm IMG_8195mmmm IMG_8197mmm IMG_8198mm IMG_8205mmm IMG_8206mmmm IMG_8210mmmm IMG_8211mmm

Κείμενο: Άλκηστη Γεωργίου
Φωτογραφίες: Αλέξης Καρνούτσος