Ο Jeremy ήρθε στο γραφείο με ένα energy drink, χωρίς την κυρία Στέλλα. Τα βιντεάκια του στο ΥouΤube έχουν εκατοντάδες χιλιάδες views και το κοινό του είναι κάθε ηλικίας και ιδιότητας: από τα ξαδέρφια μου που πάνε λύκειο, μέχρι την θεία μου την Ευτέρπη που λιώνει στο tablet ολημερίς και ολονυχτίς. Αφού προσπάθησα να κρατηθώ και να μην γελάω με τις ατάκες του -κάτι που δεν κατάφερα-, καταλήξαμε να γυρνάμε μαζί του όλη την Πλάκα για να βρούμε ήσυχο μέρος να καθίσουμε για να γίνει η συνέντευξη. Καταλήξαμε στην στροφή που περνάνε όλα τα τρενάκια της Αθήνας, Εκεί, ο κατά κόσμον Γιώργος Αργύρης μάς μίλησε για το μπαλέτο, την κλασική μουσική και τον δρόμο που χτίζει αργά αλλά σταθερά προς την κορυφή.

Jeremy-09 Jeremy-10 Jeremy-11

«Γιατί είναι τόσο χοντρές οι γάτες εδώ;» μου λέει και καταλαβαίνω ότι αρχίσαμε καλά.
Δεν σου αρέσουν οι γάτες;
Τις μισώ. Βασικά δεν τις μισώ, απλά δεν μου αρέσουν. Δεν ασχολούμαι μαζί τους.
Σου αρέσουν τα σκυλιά;
Ναι, έχω σκύλο. Τζακ Ράσελ.
Τελικά μιλάς όντως γρήγορα.
Μιλάω αργά; Μιλάω γρήγορα; Μιλάω αναλόγως με το τι έχω να κάνω. Αναλόγως με την διάθεσή μου και τις συνθήκες. Αν το αστείο χρειάζεται να μιλήσω γρήγορα, θα μιλήσω γρήγορα.
Πώς ξεκίνησες να φτιάχνεις βίντεο;
Πρώτα ξεκίνησα να κάνω ένα-δύο βιντεάκια ερασιτεχνικά με έναν φίλο μου. Σε μικρές ηλικίες πειραματιζόμαστε όλοι, κάνουμε μαλακίες και γυρνάμε βιντεάκια. Και εσύ θα έχεις γυρίσει βιντεάκι με τις φίλες σου φαντάζομαι.
Όχι.
Τι, ήμουν ο μόνος; Εμείς τα αγόρια πειραματιζόμαστε με αυτά πάντως.
Εμείς τα κορίτσια κανένα Όσκαρ παίρναμε μπροστά στον καθρέφτη.
Α, όσκαρ σοκολατένιο αυγό και τρώγατε, ε;
Πες μου για την κυρία Στέλλα.
Τι να πω για την κυρία Στέλλα. Σοβαρά τώρα με ρωτάς;
Ναι.
Ωραία, γράψε πως απαντάω «αυτή είναι η ερώτησή σου από το ΓΚΡΕΚΑ»;
Εγώ ό,τι λες γράφω. Συνέχισε να μου λες για τα βίντεο.
Ξεκινήσαμε λοιπόν με ένα-δύο φίλους μου και κάναμε βιντεάκια. Το ένα έφερε το άλλο και είδα στο εξωτερικό concepts που υπήρχαν ήδη. Πήρα ένα concept και το ένταξα σε αυτό που ήθελα να κάνω. Ούτως ή άλλως, για να κάνεις κάτι εμπνέεσαι από κάτι άλλο.

Jeremy-07
Δεν σε ενέπνευσε καθόλου η ελληνική κωμωδία;
Όχι, καθόλου. Εμπνεύστηκα καθαρά από το εξωτερικό. Το 2010-2011 που ξεκίνησα υπήρχε ήδη μια τεράστια κοινότητα και είχες να πάρεις πάρα πολλά από αυτό. Από εκεί και ύστερα, εμπνέομαι από πάρα πολλά πράγματα, από την ζωή μου. Με πολιτικά και επικαιρότητα δεν ασχολούμαι. Είχα κάνει ένα βίντεο που σχολίαζε την καθημερινότητα των ανθρώπων με βάση το μνημόνιο. Απλά αυτό.
Δεν σε ενδιαφέρει η επικαιρότητα δηλαδή;
Δεν είναι κάτι που με αφορά στην παρούσα φάση. Η επικαιρότητα ενέχει πολλά. Μπορεί να είναι πολιτική, gossip, οτιδήποτε. Gossip ας πούμε δεν θα έκανα ποτέ.
Για να κάνεις το επόμενο βίντεο κοιτάς τι πουλάει πιο πολύ ή τι γουστάρεις εσύ να κάνεις εκείνη την ώρα;
Κοιτάω ξεκάθαρα τι διάθεση έχω. Αν δεν έχω διάθεση, δεν βγάζω και καθόλου βίντεο. Νομίζω είναι πασιφανές από το πόσο καιρό έχω να βγάλω βίντεο.
Ζεις από αυτό;
Από αυτό ζω. Αν έκανα πιο πολλά βίντεο, θα με πλήρωνε το YouTube. Αυτή την στιγμή όμως αργώ. Κάνω και άλλα πράγματα. Κάνω και ραδιόφωνο και stand up, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να εστιάσω το δυναμικό μου μόνο στο YouTube. Έχω και την σχολή, έχω πολλά. Κάνω σπουδές κινηματογράφου σε ιδιωτική σχολή. Επίσης, το standup απαιτεί ενέργεια. Δεν ξέρω αν έχεις παρακολουθήσει standup, αλλά επειδή είναι live, ο συντελεστής δυσκολίας είναι πολύ πιο πάνω από ένα απλό βίντεο στο YouTube. Δεν κρύβεσαι πίσω από το μοντάζ όπως στο βίντεο.
Δυστυχώς σε
standup έχω δει μόνο γυναίκα παρά το γεγονός ότι κάνετε τόσοι άντρες.
Αν είναι καλές οι γυναίκες κωμικοί, δεν έχω πρόβλημα.
Βλέπεις βελτίωση στα βίντεο σου με τον καιρό;
Φυσικά και βλέπω, ποιος δεν βλέπει; Εκτός και αν δεν ασχολείσαι.

Jeremy-08

Εσύ μου λες ότι δεν πολυασχολείσαι τελευταία.
Όπως σου είπα, δεν έχω πολύ χρόνο για βίντεο στο YouTube. Εντάξει, είναι και το γεγονός ότι τεμπελιάζω. Δεν έχω κάποιον πάνω από το κεφάλι μου να μου λέει να κάνω βίντεο. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολλή αυτοπειθαρχία. Και η αυτοπειθαρχία χρειάζεται και στο standup και στο YouTube γιατί δεν έχεις άτομα από πάνω σου.
Στην παρέα σου είσαι ο τύπος που λέει όλα τα αστεία;
Αναλόγως την παρέα. Έχω μια παρέα που είμαστε χρόνια φίλοι. Όλοι λέμε αστεία. Εντάξει, όχι όλοι, κυρίως εγώ και άλλο ένα άτομο. Εντάξει, δεν ξέρω αν αποσκοπεί κάπου αυτή η απάντηση μου.
Μην ανησυχείς αποσκοπεί σε αυτό που ρωτάω. Θέλω να δω αν είσαι κωμικός μόνο στην δουλειά σου ή αν είσαι γενικότερα στην ζωή σου έτσι.
Αυτό δεν θα το κρίνω εγώ. Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Εσείς πείτε μου.
Εσύ έχεις έρθει εδώ ως μια συγκεκριμένη περσόνα.
Ε αφού είμαι γαμάτος!
Αν σε γνωρίζαμε στο άκυρο δεν ξέρω αν θα ήσουν όντως έτσι και αν θα μας έκανες να γελάμε.
Όντως, έτσι θα ήμουν. Αναλόγως τι μου βγάζει ο άλλος. Αν δω ότι ο άλλος μου βγάζει να του κάνω χιούμορ ή να πω δυο κουβέντες παραπάνω μαζί του, θα το κάνω, αν όχι, φεύγω. Δεν έχω λόγο να σπαταλάω τον χρόνο μου σε άτομα τα οποία δεν το δέχονται όλο αυτό. Γενικότερα, αποφεύγω να πιάνω μικροσυζητήσεις με άτομα που δεν πολυγνωρίζω γιατί δεν υπάρχει λόγος. Γιατί να σπαταλήσει και ο άλλος και εγώ χρόνο για κάτι που στην ουσία δεν θα βγει; Μου αρέσει να κάνω μια πλακίτσα, λίγο πάρε-δώσε, μου φτιάχνει λίγο και την διάθεση, συνεχίζω την ζωή μου πιο έντονα. Αυτό, μέχρι εκεί.
Όλο αυτό που κάνεις το βλέπεις σαν χόμπι που αποφέρει και λεφτά ή σαν επάγγελμα;
Δεν μπορώ πλέον να μην το θεωρήσω επάγγελμα γιατί ζω από αυτό. Είτε κάνω ραδιόφωνο, είτε κάνω βίντεο, είτε κάνω παραστάσεις, γενικότερα, ασχολούμαι με την κωμωδία. Γιατί αυτό καλώς ή κακώς μου αποφέρει έσοδα. Κάποια στιγμή στην συνέχεια, σίγουρα θα εστιάσω στον κινηματογράφο, στην σκηνοθεσία. Δεν ξέρω πόσο θα παραμείνω στο στάδιο που βρίσκομαι τώρα. Μπορεί σε πέντε χρόνια να βαρεθώ ό,τι κάνω αυτή την στιγμή και να εστιάσω μόνο στον κινηματογράφο ή στην δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού.

Jeremy-03 Jeremy-02 Jeremy-06

Όταν δεν ασχολείσαι με βίντεο, ραδιόφωνο, παραστάσεις, τι κάνεις;
Παίζω τένις, κάνω μπαλέτο, κάνω τζόκινγκ στο δάσος απέναντι από το σπίτι μου.
Πρόσεχε γιατί θα τα γράψω όλα αυτά.
Όλα να τα γράψεις. Λοιπόν, ακούω κλασική μουσική, swing, pop, r’n’b, jazz και λίγο από όλα, ό,τι μου αρέσει. Τένις ξεκίνησα από την αρχή του χρόνου γιατί ήθελα να κάνω κάτι πιο αθλητικό ας το πούμε.
Τι στόχους έχεις την ζωή σου;
Τίποτα. Έχω στόχο να μην βάζω στόχους. Θα σου πω το κλισέ ότι βάζω μικρούς στόχους και προσπαθώ να τους πετυχαίνω. Αργά αλλά σταθερά χτίζω τον δρόμο προς την κορυφή. Αυτό γράψε. Απλά αυτό, τίποτε άλλο. Ο ουσιαστικός μου στόχος είναι να είμαι καλός σε αυτό που κάνω, ό,τι συνεπάγεται αυτό. Να μπορώ να δίνω κάτι στον κόσμο που με παρακολουθεί. Έτσι, αισθάνομαι και εγώ γαλήνη μέσα στην ψυχή μου, στα ενδότερα.
Βγαίνεις στην Αθήνα;
Όχι, είμαι στο σπίτι μου κάθε μέρα και ακούω Mozart. Αλλά θα μπορούσα να βγαίνω. Βγαίνω δεν είναι ότι δεν βγαίνω. Άμα ας πούμε θέλω να αναπτύξω τις διαπροσωπικές μου σχέσεις, θα βγω έξω. Αν δεν θέλω, δεν θα βγω. Υπάρχουν περίοδοι που βγαίνω και υπάρχουν και περίοδοι που δεν βγαίνω. Μπορεί να βρεθώ με δυο άτομα τυχαία κάπου και μετά να βγούμε. Αναλόγως την διάθεση. Δεν το έχω σαν αντίληψη να βγαίνω οπωσδήποτε. Μπορεί μια βδομάδα να βγαίνω κάθε μέρα και τον επόμενο μήνα να μην βγω καθόλου, όπως μου βγει.
Το επόμενό σου βίντεο τι πραγματεύεται;
Επικεντρώνεται στην δηθενιά των ανθρώπων, στα «cool» χαρακτηριστικά. Ο cool στυλάς ποιος είναι; Είναι αυτός που θα σκάσει στο πάρτι προτελευταίος με γουνάκι στην κουκούλα, θα έχει σίγουρα αναμμένο τσιγάρο το οποίο δεν θα έχει μόλις ανάψει αλλά δεν θα βρίσκεται και στην μέση το τσιγάρο. Το ανάβει, περιμένει δυο second και μετά θα μπει μέσα έτσι ώστε όταν κάτσει στην παρέα, να έχει και δύο λεπτά που θα κάνει τις καλές τζούρες. Και θα πει «τι λέει ρε μάγκες όλα καλά;».
Όλα αυτά τα γράφεις μόνος σου και τα μαθαίνεις απ’ έξω;
Τα κείμενα είναι μεγάλα, τώρα δεν το θυμάμαι ολόκληρο να στο πω. Έχω το σενάριο γραμμένο μπροστά μου και το διαβάζω. Είναι ολόδικά μου. Εγώ τα γράφω, εγώ τα σκέφτομαι. Πρώτα τα γράφω και μετά συμπληρώνω ή αφαιρώ αστεία. Τα βίντεο είναι μια αναλυτική παρατήρηση της καθημερινότητας. Κοιτάζω να μην βγάζω το κλισέ, αλλά να βγάζω αυτό που θα πεις «πωπω ναι έχεις δίκιο». Και δεν θέλω να εστιάζω στο πρόσωπο που σχολιάζω αλλά να βλέπεις μέσα από αυτό, τι υπάρχει γενικά στην κοινωνία μας.

Jeremy-01 Jeremy-04

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit