Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε αλκυονίδες αυτό το διάστημα, όμως σε όλο τον κόσμο ο φετινός χειμώνας είναι ιδιαίτερα δριμύς. Κάποιοι δράττουν την ευκαιρία για χουχούλιασμα με βιβλίο και καλή παρέα. Άλλοι νιώθουν τον φωτογράφο να ξυπνάει μέσα τους. Είναι εκείνη η φωνή που τους καλεί να βγουν έξω και να παγώσουν για να τραβήξουν αυτές τις μοναδικές λήψεις που μόνο το κρύο μπορεί να φέρει. Η αλήθεια είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν πρόκληση για τον φωτογράφο, όμως δεν έχει νόημα να βρεθεί εκεί έξω με τρεμάμενα χέρια και πρόσωπο ξυλιασμένο από το αγιάζι.

Ακολουθούν μερικά tips για να τα βγάλεις πέρα.

freeze8m freeze5m

Γιατί να βγεις στο κρύο;
Μα φυσικά, για την περιπέτεια, ακόμα και αν δεν πρόκειται να απομακρυνθείς από την αυλή του σπιτιού σου. Η παγωνιά φτιάχνει μερικά ενδιαφέροντα σενάρια: οι δρόμοι δείχνουν πιο καθαροί και δεν έχουν κίνηση ή περαστικούς. Έτσι, έχεις την ευκαιρία να δεις και να απαθανατίσεις κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Προετοίμασε σωστά τον εξοπλισμό σου.
Δεν μπορείς απλά να πάρεις τη φωτογραφική σου από το ζεστό και άνετο εσωτερικό του σπιτιού σου, έξω στην παγωνιά. Υπάρχει περίπτωση η υγρασία να θολώσει τον φακό ή τον αισθητήρα σου. Οπότε πρέπει να αφήσεις την κάμερα να «πάρει θερμοκρασία» στο κρύο προτού τη χρησιμοποιήσεις. Επιπλέον, οφείλεις να κάνεις σωστή επιλογή εξοπλισμού. Διάλεξε ευέλικτο φακό που θα σου χρησιμεύσει παντού. Το να τους αλλάζεις σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.
Έχε μαζί σου μια μικρή και πρακτική τσάντα, καθότι μπορεί να πρέπει να αποσύρεις την κάμερα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Γενικά να είσαι προετοιμασμένος. Αν δουλεύεις με τρίποδο, μην επιχειρήσεις να το αγγίξεις με γυμνά χέρια αν έχει εκτεθεί στο κρύο για αρκετή ώρα. Θα είναι τόσο παγωμένο που μπορεί να σου δημιουργήσει εξανθήματα στο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστώνται ειδικά προστατευτικά για τα πόδια του τριπόδου.

Οι μπαταρίες αντιδρούν περίεργα στο κρύο.
Η τεχνολογία επηρεάζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι μπαταρίες ως δια μαγείας αποφορτίζονται γρηγορότερα στο κρύο. Στην πραγματικότητα, παγώνουν τόσο πολύ που δεν γίνεται σωστά η ροή της ενέργειας. Μια λύση υπάρχει: η καβάντζα. Έχε μαζί σου έξτρα μπαταρίες, αλλά όχι στην τσάντα σου. Καλύτερα να τις κουβαλάς σε μια τσέπη κοντά στο σώμα σου ώστε να παραμένουν ζεστές. Μόλις η μπαταρία που χρησιμοποιείς δείξει ότι ξέμεινε από ενέργεια, αντικατάστησέ την με μια θερμότερη και βάλε την κρύα στην τσέπη σου για να ζεσταθεί. Έτσι θα κερδίσεις χρόνο.

Ντύσου ζεστά!
Φαίνεται κοινή λογική αλλά πρέπει να επισημανθεί. Όταν κάνεις εξωτερική φωτογράφιση σε τέτοιες συνθήκες, πρέπει οπωσδήποτε να ντυθείς σαν να πρόκειται να βρίσκεσαι στο κρύο για πολλή ώρα. Ντύσου «κρεμμύδι», με πολλαπλές στρώσεις ρούχων, διπλές κάλτσες, ζεστές μπότες, αδιάβροχα γάντια και χειμερινή μάσκα προσώπου. Θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να είσαι ακίνητος για να πετύχεις τη σωστή λήψη και ο παγωμένος αέρας θα σε διαπερνά. Όσο ανθεκτικός ή γεροδεμένος κι αν νομίζεις ότι είσαι, το κρύο μπορεί να σε κάνει πραγματικά να πονέσεις. Υπό συνθήκες, χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να βγάλεις κρυοπαγήματα σε εκτεθειμένα σημεία του σώματος.

freeze7m freezem

Μην ξεχνάς που βρίσκεται η ζεστή σου όαση.
Βάλε pinpoint σε ένα κοντινό μέρος όπου θα καταφύγεις για να ζεσταθείς. Αν είσαι με αυτοκίνητο, μπορεί να είναι αυτό το καταφύγιό σου. Αλλιώς βρες ένα καφέ κοντά στο σημείο της φωτογράφισης, πριν ξεκινήσεις.

Προσπάθησε να μην είσαι μόνος.
Αν γίνεται, πάρε μαζί σου κάποιον φίλο. Το να έχεις μαζί ένα άτομο που είτε φωτογραφίζει κι αυτό είτε απλά σου κρατάει παρέα είναι πιο ασφαλές. Αν τελικά πας μόνος, φρόντισε να έχεις φορτισμένο κινητό και hands free. Δουλεύουν καλύτερα στο κρύο. Η επικοινωνία με φίλους και οικογένεια θα σε βοηθήσει να ξεμπλέξεις αν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Πρώτα γρήγορη σκέψη και έπειτα υλοποίηση.
Φαντάσου και οπτικοποίησε πρώτα τις λήψεις σου, γιατί δεν είναι βολικό να ακουμπάει για πολλή ώρα η παγωμένη μηχανή στο μάτι σου. Επίσης, η παρατεταμένη ακινησία θα σε κάνει να παγώσεις ακόμα περισσότερο, οπότε προσπάθησε να κινείσαι όσο πιο πολύ μπορείς. Προτίμησε απλές και καθαρές λήψεις κι άσε τα περίεργα για άλλες συνθήκες. Αν τύχει η τοποθεσία να είναι στην πόλη, μην μπαίνεις στον διάβα των περαστικών.

freeze3m freeze2m freeze4m

Απόδοση για το ΓΚΡΕΚΑ: Αλέξανδρος Διακοσάββας

[via]