Δεν μπορείς παρά να γουστάρεις άγρια όταν τρεις νέοι άνθρωποι, εκεί που αράζουν, αποφασίζουν μια καλή ιδέα τους να την πάνε μέχρι τέρμα. Ο Άρης, η Ευαγγελία και η Σιμέλα έχουν συχνά καλεσμένους από το εξωτερικό που τους φιλοξενούν στριμωγμένα σπίτι τους, έτσι σκέφτηκαν ότι θα τους άρεσε να είχαν ένα δικό τους hostel που να μπορεί να λειτουργεί σαν ένας φιλόξενος ξενώνας. Ένα hostel με τα δικά τους στάνταρ ποιότητας, με πολύ ικανοποιητικές τιμές και τη λογική ότι ο άλλος να αισθάνεται λες και βρίσκεται στο άνετο σπίτι του.

Από ένα «βρε μπας και το επιχειρήσουμε;» ένωσαν την κοινή αγάπη που έχουν για την ρετρό και vintage αισθητική και βούτηξαν με μπόλικο θάρρος στα βαθιά. Ουδείς δεν είχε μεγάλες οικονομίες ή κομπόδεμα στην άκρη. Άρχισαν να κοιτάνε για νεοκλασικά στα Εξάρχεια. Πρώτη Απριλίου βρίσκουν το ακίνητο που τους αρέσει και το οραματίζονται ακριβώς όπως είναι σήμερα. Μου λένε ότι το παρέλαβαν αρκετά «κουρασμένο», ήταν ένα παλιό άχαρο τυπογραφείο και ήθελε σκληρή δουλειά για να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Μπαίνω μέσα με επιφώνημα.

Athens Quinta 1 Athens Quinta 2 Athens Quinta 3 Athens Quinta 4 Athens Quinta 5 Athens Quinta 6

Η αισθητική απλά δεν υπάρχει. Έμεινα «παγωτό» γιατί είχε τύχει να το δω όπως ήταν παλιά. Νιώθω σαν την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων. Ωραία χρώματα, λατρεμένα αντικείμενα που φέρνουν μνήμες από ένα αθώο χθες. Ένα ταξίδι. Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του στυλ. Όλα είναι ανάλαφρα και παιχνιδιάρικα και καθόλου επιτηδευμένα και δεν τα νιώθεις σαν «παλιά» που σε βαραίνουν, μα το ανάποδο. Κάθομαι στην όμορφη αυλή και βγάζω τα παπούτσια μου και νιώθω ότι είμαι σε φιλικό σπίτι.

Τα τρία παιδιά κατάφεραν το ακατόρθωτο: μέσα σε τρεις μήνες όχι απλά το ανακαίνισαν και επίπλωσαν τον χώρο, αλλά όλα, και η παραμικρή λεπτομέρεια, μοιάζει φροντισμένη.

Τους ρωτάω κυρίως πώς γίνεται αν δεν υπάρχει κεφάλαιο να τρέξεις μια τέτοια ιδέα. Το ρωτάω και περιμένω να ακούσω για πλούσιους συγγενείς ή για χρηματοδότηση από έναν επιχειρηματία.

Ο Άρης λέει ότι κατάφερε και μπήκε σ ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και λογικά θα πάρουν κάποια στιγμή κάποια, λεφτά αλλά προς το παρόν δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ –όμως η ασφάλεια ότι κάτι θα πάρουν τους έβαλε να τρέξουν και να βρουν λύσεις που πιο πριν δεν είχαν σκεφτεί.

Η Σιμέλα κουνάει το κεφάλι με συγκατάβαση. «Η ανάγκη επινοεί τη λύση» μου λέει με έναν φιλοσοφικό προβληματισμό. Όχι, δεν είχαν ιδιαίτερες οικονομίες στην άκρη, αλλά όταν βούτηξαν στα πολύ βαθιά τους βγήκε μεγάλη δύναμη επιβίωσης. Όλοι τους έκαναν παράλληλα τρεις δουλείες για να αντεπεξέλθουν και ήταν στην ανακαίνιση από τις εφτά το πρωί.

Κάθομαι στην όμορφη αστική αυλή με τα ζωγραφιστά πλακάκια σε μια υπέροχη φερ φοζέ κούνια και τους λέω ότι αφού είναι 15 ευρώ η μέρα θα έρχομαι και εγώ να μένω τα Σαββατοκύριακα και να νιώθω ότι έκανα ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Το hostel απευθύνεται σε όλους. Πέρα από τις κουκέτες υπάρχουν και δίκλινα δωμάτια, αλλά η λογική είναι αυτή της παρέας, ότι έρχεσαι, είσαι άνετος να κοιμηθείς στην κουκέτα σου δίπλα ακόμα και σε έναν άγνωστο, να κοινωνικοποιηθείς, να μοιραστείς, να μάθεις.

Από τα ταξίδια που είχε κάνει ο καθένας είχαν κατά καιρούς μείνει σε κάποια hostel και έτσι ήξεραν τη λογική, υιοθέτησαν κάποια πράγματα που τους άρεσαν και κάποια τα έφεραν στα μέτρα τους.

Η μητέρα της Ευαγγελίας κάνει χειροποίητα γλυκά του κουκουλιού και κέικ και έτσι όταν ξυπνάς υπάρχει πάντα κάτι να βάλεις στο στόμα σου. Όλοι ανεξαιρέτως φεύγουν με δώρο ελληνικά σαπούνια, και αυτά φτιαγμένα με πολύ μεράκι. Και οι τρεις τους είναι πρόθυμοι και δίνουν ένα σωρό οδηγίες για την πόλη, για τα πιο ωραία μπαρ και για το φαγητό και πολλές φορές συνοδεύουν τους φιλοξενούμενούς τους το βράδυ για μπίρα ή τους δείχνουν τα αξιοθέατα –όπως θα τα έδειχναν σε ένα φίλο που έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Δηλαδή λειτουργούν και σαν διαδραστικός οδηγός πόλης.

Athens Quinta 19 Athens Quinta 20 Athens Quinta 21 Athens Quinta 23 Athens Quinta 24 Athens Quinta 25 Athens Quinta 26 Athens Quinta 27 Athens Quinta 28

Στην αυλή με τον καιρό θα μπει και ένας προτζέκτορας για προβολές ταινιών και τα παιδιά είναι ανήσυχα και όλο σκέφτονται πώς να βάλουν και άλλες πινελιές και άλλη αγάπη και μεράκι.

Η Ευαγγελία μου λέει ότι είχαν την τύχη με το μέρος τους και ότι όλα έγιναν αβίαστα, είχαν υπέροχα «μαστόρια», καθόλου μουρμούρα και γκρίνια. Τα περισσότερα έπιπλα είναι από τη retto στο Κορωπί που τα χρήματα δίνονται για κοινωφελή σκοπό και τα παιδιά τους βοήθησαν πάρα πολύ στο στήσιμο και στην εύρεση μικρών θησαυρών. Η μόνη τους πληγή η γραφειοκρατία και οι δημόσιες υπηρεσίες. «Όλο αυτό έφερνε απίστευτο εκνευρισμό, να τρως τη ζωή σου μέσα σε μια δημόσια υπηρεσία προσπαθώντας να βγάλεις άκρη αφού δεν υπάρχει ακόμα νομοθεσία για τα hostel και δεν ήταν λίγες οι φορές που χαθήκαμε στην μετάφραση» λέει ο Άρης που δεν έχει σταματήσει να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Όμως τώρα όλα είναι σε καλό δρόμο και αν και εξοντωμένοι από μια δύσκολη προσπάθεια που θυμίζει γέννα, μοιάζουν να απολαμβάνουν πολύ όλο αυτό που κατάφεραν.

«Είναι σαν να έγινε το αδύνατο. Αν δεις πώς το πήραμε και πώς έγινε, είναι και για μας απίστευτο. Και το πιο φοβερό είναι ότι και οι τρεις το είχαμε ονειρευτεί ακριβώς έτσι, ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο, είναι ακριβώς έτσι όπως το είχαμε στο μυαλό μας» λένε με μια φωνή.

Τα πρώτα feedback είναι πολύ καλά και τώρα χρειάζεται και λίγη προώθηση στο εξωτερικό αλλά δεν αγχώνονται. Το δύσκολο κομμάτι έφυγε, ο κόσμος έρχεται, το μαθαίνει και εκείνοι έμαθαν ένα πολύ σημαντικό μάθημα: ότι όταν θέλεις κάτι δεν χρειάζεται παρά να κάνεις ένα πρώτο βήμα. Μάθημα για όλους μας.

Athens Quinta 7 Athens Quinta 8 Athens Quinta 9 Athens Quinta 10 Athens Quinta 11 Athens Quinta 12 Athens Quinta 13 Athens Quinta 14 Athens Quinta 15 Athens Quinta 17

Athens Quinta, Mεθώνης 13, Εξάρχεια. Άρης: 69091156361, Ευαγγελία: 6936513026

www.athenshostel.gr, facebook athensquinta