23

Ο Brigham Young έλεγε πως όταν διδάσκεις σε μια γυναίκα, διδάσκεις σε μια ολόκληρη γενιά. Με αφορμή λοιπόν την ημέρα της γυναίκας, γνωρίσαμε την Αρετή, την Άννα, την Ερμίνα, την Μαρία, την Νανά, την Κατερίνα, την Μαρία και την Σοφία, οχτώ γυναίκες που εδώ και χρόνια ονειρεύονταν έναν χώρο φτιαγμένο από τις ίδιες, για τις ίδιες αλλά και για όσους δυσκολεύονται να «χωρέσουν» αλλού.

Άλλες γνωρίζονταν από το μπάσκετ, άλλες ήταν φίλες από παλιά και –σχεδόν- όλες έχουν παρελθόν με φεμινιστικές δράσεις. Πριν δυο από χρόνια, όλες μαζί, μάζεψαν τα ταλέντα και τη δημιουργικότητά τους, βρήκαν ένα χώρο και εκεί έφτιαξαν έπιπλα, σχέδια, κατασκευές –μέχρι και τα μενού- και ξεκίνησαν να λειτουργούν το «Beaver».

Beaver σημαίνει κάστορας. «Η λέξη beaver είναι εύηχη και χαρούμενη, όπως και εμείς» λέει η Μαρία. «Διαλέξαμε αυτό το όνομα γιατί ο κάστορας είναι αυτός που συλλέγει τα υλικά και χτίζει μόνος του τη φωλιά του, όπως δηλαδή φτιάξαμε και εμείς το «beaver» με πολλή προσωπική δουλειά, συλλέγοντας έπιπλα και αντικείμενα από φίλες και συγγενείς. Beaver όμως σημαίνει και κάτι άλλο. Είναι μια λέξη που την χρησιμοποιούν στην αμερικάνικη αργκό για να περιγράψουν σε ένα φιλμ ή μια φωτογραφία ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος της cis γυναικείας ανατομίας. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή» εξηγεί η Μαρία και γελάει.

32

Οι οχτώ γυναίκες μοιράζονται μια κοινή οπτική για το πώς θέλουν να διαμορφώνονται οι εργασιακές, οι ταξικές και οι έμφυλες σχέσεις. Με άξονα αυτή τη νοοτροπία, έθεσαν ως στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεύρεσης και εργασίας μακριά από καταπιέσεις και ιεραρχίες. «Δώσαμε έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χρόνου εργασίας και στην κοινωνική απόδοση του προϊόντος της εργασίας» λέει. «Όλα αυτά, βέβαια, τα έχουμε προσανατολίσει ειδικότερα στις γυναίκες, που σε περίοδο οικονομικής κρίσης γίνονται ακόμη πιο ευάλωτες στην εργασιακή –και όχι μόνο- εκμετάλλευση. Έτσι, το Beaver φτιάχτηκε αποκλειστικά από γυναίκες και αυτό συντελεί ώστε ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού του να είναι γυναίκες. Απευθυνόμαστε όμως σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Δεν φιλοξενούμε μόνο γυναικείες δημιουργίες και εκφράσεις».

16

«Μιλώντας για γυναικεία δημιουργικότητα, τι εννοείτε; Υπάρχει το στοιχείο του φεμινισμού;». «Μπορεί οι φεμινιστικές επιρροές να είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό και των οχτώ, όμως όταν λέμε φεμινιστικές δεν εννοούμε απαραίτητα θεωρητικές και ακαδημαϊκές γνώσεις ή ακτιβιστικές δράσεις -παρόλο που κάποιες απο εμάς γνωρίστηκαν σε τέτοια πεδία. Ως φεμινιστικές επιρροές εννοούμε τη βασική διαπίστωση ότι εφόσον ζούμε σε πατριαρχική κοινωνία, ως γυναίκες ζούμε με το μη-προνόμιο σε πολλά επίπεδα και ένα από αυτά είναι το εργασιακό. Έτσι, λοιπόν, αφού καταφέραμε να φτιάξουμε αυτό το χώρο μόνες μας, θελήσαμε να δώσουμε και έμφαση στη γυναικεία δημιουργικότητα, να της δώσουμε το βήμα να εκφραστεί σε αυτόν  μέσα απο εκθέσεις, ομιλίες, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικές βραδιές».

Και οι οχτώ ονειρεύονται να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι που είχαν θέσει και που τις ένωσαν όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτή την κολεκτίβα. «Θέλουμε ο κόσμος να αγαπήσει το Beaver και να το κάνει στέκι του»…

http://beavercafe.blogspot.gr/2013/09/2012-2013.html

https://www.facebook.com/collectivabeaver?ref=bookmarks