Δυσκολεύομαι να θυμηθώ ποιο μεσημέρι άκουσα πρώτη φορά για το Caravan project. Θυμάμαι μόνο ενθουσιασμένα μάτια να με ρωτάνε μήπως ξέρω τί είναι. Έμαθα λοιπόν. Εκ των έσω! Δεν θέλω να σας παρουσιάσω την ιδέα και τα αποτελέσματά της. Θα ήθελα να σας δείξω πώς είναι να συνυπάρχεις για ένα μήνα με ανθρώπους που τους αφορά ο άνθρωπος.
Η καταγραφή εμπειριών, εικόνων, προβλημάτων, στάσεων ζωής και πολιτισμού. Η βάση του εγχειρήματος “caravan” είναι οι τρόποι που σου δίνει η τέχνη να κρατήσεις παρακαταθήκη όλα τα παραπάνω. Λόγω ενός ασταμάτητου πάθους για το τί συμβαίνει εκεί έξω, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μια μικρή ομάδα ατόμων ήρθε γεμάτη ενέργεια κα έστησε 2 μογγολικά yurts στην Δημοτική Ακτή Τσαμάκια δίπλα στο λιμάνι. Δύο vans σε μια παραλία με πολλά αδέσποτα και μερικοί ανοιχτοί και δοτικοί άνθρωποι. Ήρθε και έφυγε πολύς κόσμος αυτό τον ένα μήνα. Εθελοντές, συνεργάτες, φίλοι. Όλοι λίγο πολύ το ίδιο παθιασμένοι με το ξεκίνημα της νέας διάστασης του caravan παρουσίασαν την μέχρι τώρα διαδρομή τους στις ιστορίες, μέσω μια πολυμεσικής έκθεσης στο ένα απ’ αυτά τα υπέροχα ασιατικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ενώ πραγματοποίησαν κινηματογραφικές προβολές από το υλικό του αρχείου τους. Kάθε ηλικίας Μυτιληνιοί ήρθαν σε επαφή με εικόνες από τις Σκουριές στην Χαλκιδική, με την ηρεμία του Καστελόριζου, με την αγάπη της Αλεξάνδρας για το αγγελοπουλικό σκηνικό του Κόλπου Γέρας.
Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για πάνω από 700 μαθητές με τον Γιάννη Αδρίμη, με μεγάλη συμμετοχή των σχολείων του νησιού και δημιουργίες των παιδιών που προστέθηκαν στο αρχείο του caravan.

_MG_2469_MG_2431_MG_4205 _MG_4195 _MG_4191 _MG_4208 _MG_4187

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε το “Εργαστήρι Ιστοριών(StoryLab)”.
Τέλη Οκτώβρη, με τον αέρα στα μεγάλα του κέφια μπλέξαμε με τους νομάδες που εμφανίστηκαν για να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια ιστορία που εξελίσσεται δίπλα μας και τις δυναμικές που δημιουργεί. 20 διαφορετικοί άνθρωποι ήπιαν τσάι του βουνού και ανακάλυψαν πώς γίνεσαι ομάδα κρατώντας την μοναδικότητά σου. Πώς γίνεται να νιώθεις το yurt σαν φωλιά και να τραγουδάς συγχρονισμένα Ella Jenkins. Μιλήσαμε για πολλά, ονειρευτήκαμε περισσότερα, διαφωνήσαμε σε αρκετά και ξυπνήσαμε την συντροφικότητα και την δημιουργικότητά μας.

Κατά την διάρκεια αυτής της υπέροχης εβδομάδας το εργαστήρι συμπεριέλαβε δραστηριότητες και συζητήσεις, είδαμε αμέτρητες εικόνες και μοιραστήκαμε την ανάγκη μας για δημιουργία.
Ανοιχτήκαμε, μεθύσαμε, μάθαμε και μιλήσαμε για μέρη, ανθρώπους και στιγμές της καθημερινότητάς μας. Τα αποτελέσματα από το εργαστήρι της Μυτιλήνης σύντομα θα παρουσιαστούν, βάζοντας έτσι το δικό μας κομματάκι στο παζλ του 1ο ζωντανού ψηφιακού αρχείου ιστοριών!

Όσο έμεινε το καραβάνι στην Μυτιλήνη πραγματοποίησε παραπάνω από 10 ανοιχτές προβολές, parties με την live συμμετοχή διαφόρων μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών και μεγάλο αριθμό δράσεων-συναντήσεων.
Σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους όπως η “Στέγη του Θέοφιλου”, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και με την Νομαδική Αρχιτεκτονική έφερε σε επαφή όλες τις κοινωνικές ομάδες του νησιού και κατάφερε να δημιουργήσει ανοιχτές συζητήσεις για την καλλιτεχνική δημιουργία, για τα τοπικά κοινωνικά ζητήματα και την ίδια την ζωή.

Το καραβάνι ήρθε στην Μυτιλήνη αρχές του Οκτώβρη. Η πρώτη στάση ενός οδοιπορικού σε 7 ελληνικές πόλεις. Επόμενος σταθμός η Κρήτη! Προσέξτε όσοι έχετε την τύχη να ρθείτε σε επαφή με όλα τα παραπάνω.
Το caravan project αλλάζει ζωές!

TA9A5852 omada TA9A5979 IMG_4565 IMG_3627IMG_2814 IMG_284511 12 14 13 15_MG_2610 _MG_2579 _MG_2568_MG_3011 _MG_2877 _MG_2833_MG_2476TA9A6104 TA9A6240 TA9A6375 TA9A8197 TA9A8524_MG_4467 1a _MG_4422 _MG_4375 2 5 6

Κείμενο-φωτογραφίες: Όλγα Σαλιαμπούκου & Φωτο: Στρατής Βογιατζής