Σάββατο πρωί στην Ερμού και ανάμεσα στους βιαστικούς περαστικούς που συνωστίζονται προσπερνώντας πλανόδιους μουσικούς και πωλητές ξεχωρίζει μια παρέα παιδιών που χορεύει street dance hip hop, ή αλλιώς χιπ χοπ του δρόμου. Η Στεφανία και ο Ερωτόκριτος ασχολούνται με το χορό επαγγελματικά κι έχουν κερδίσει ένα σωρό διακρίσεις σε διαγωνισμούς που έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Σε ένα διάλειμμα από τις φιγούρες στο δρόμο που κερδίζουν τις εντυπώσεις των περαστικών βρήκαμε την ευκαιρία να τους μιλήσουμε και να τους φωτογραφήσουμε για το grekamag.

Erotokritos & Stefania 03 Erotokritos & Stefania 17 Erotokritos & Stefania 18

Χορεύετε χρόνια; Πώς ανακαλύψατε το χιπ χοπ;
Σ:
Hip hop μουσική άκουγα από 12 χρονών, αλλά ξεκίνησα χορό πριν από 6 χρόνια όταν μια φίλη μου ήθελε να πάμε να μάθουμε breaking. Εκεί γνώρισα τον Μιχάλη Ζεϊτινίδη που σαν δάσκαλος με ενέπνευσε να ασχοληθώ με αυτό συστηματικά.
Ε:
Με τον χορό γενικότερα άρχισα να ασχολούμαι στην ηλικία των 15 (πριν από οχτώ χρόνια). Η τότε κοπέλα μου παρακολουθούσε μαθήματα χορού σε μία σχολή και μία μέρα, καθώς πήγα να την παρακολουθήσω, κατάλαβα πως ήταν κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ! Το hip hop σαν κουλτούρα και έπειτα σαν χορό το ανακάλυψα μέσω της πρώτης χορευτικής μου ομάδας πριν από εφτά χρόνια, ασκώντας ένα από τα τέσσερα στοιχεία του hip hop, το Breakin!
Σ:
Ήταν δύσκολο να επιλέξω μεταξύ breaking, popping, hip hop, house και waacking… Νομίζω αφιερώθηκα σε αυτά που με εκφράζουν περισσότερο και αυτά που ήθελα τη γνώση τους να την μεταδώσω στους επόμενους για να δημιουργήσουμε μια χορευτική σκηνή για κάποια styles. Παρόλα αυτά, ακόμα προπονούμαι, χορεύω και αγαπώ και τα υπόλοιπα styles πέραν του House και Waacking. Ο χορός μου προσφέρει πνευματικη έκφαση,απελευθέρωση, μια ταυτότητα συγκεκριμένη και λύτρωση.
Ε:
Ο χορός, κατά την δική μου φιλοσοφική μεριά, σίγουρα προσφέρει στον ασκούμενο έναν παραπάνω τρόπο έκφρασης της ψυχής ο οποίος είναι άκρως συναρπαστικός και ειδικά όταν τον μοιράζεσαι με τους γύρω σου. Ο χορός σίγουρα είναι υπόθεση του καθενός, αλλά όταν κοινοποιείς τα συναισθήματα αυτά που βγάζεις τότε αρχίζει να δημιουργείται το στοιχείο της ενότητας.
Σ:
Ο Χορός για μένα είναι κομμάτι του εαυτού μου πια… της καθημερινότητας, της νοοτροπίας και της ζωής μου. Είναι ένα δεύτερο «αναπνευστικό σύστημα», που δίνει μια πνευματική ανάσα πολύ διαφορετική από κάθε άλλου είδους έκφραση.
Ε:
Ο χορός για μένα είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό χόμπι ή επάγγελμα. Είναι ένας τρόπος να εκφράσω πολλά συναισθήματα, να «ενωθώ» με άλλους χορευτές, να χτίσω την προσωπικότητα και την μοναδικότητά μου καθώς και τα επίπεδα ευφυΐας μου και στρατηγικής ανάλογα με τα επίπεδα προπόνησης.
Σ:
Στην ελληνική κοινωνία σε ένα διευρυμένο επίπεδο θεωρώ το hiphop παρεξηγημένο, δεν θεωρώ ότι υπάρχει η σωστή ιδέα, το σωστό στερεότυπο για το τι πραγματικά είναι hip hop. Είναι κάτι που ίσως με τον χρόνο διορθωθεί αν προσπαθήσουμε συνειδητά να μοιραστούμε την τέχνη μας με τον κόσμο. Πιστεύω ότι το hip hop μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να χτίσει έναν σωστό χαρακτήρα και επιπλέον με ένα χρήσιμα κριτικό βλέμμα προς τα κοινωνικά δρώμενα.
Ε:
Το χιπ χοπ ως κουλτούρα πάνω απ’ όλα υποστηρίζει κάποιες αρχές όπως ειρήνη, αγάπη, ενότητα και καλοπέραση. Πιστεύω ότι αυτά είναι αρκετά για να διαμορφωθεί ο χαρακτήρας ενός παιδιού.
Σ:
Έχω πάρα πολλά παιδιά μαθητές και σε σχολές χορού και στο σχολείο που εργάζομαι. Τα παιδιά θέλουν τον χρόνο τους και έναν κατανοητό τρόπο προσέγγισης, έξυπνο θα έλεγα για να τα μυήσεις σιγά-σιγά στα μυστικά του χορού. Οι γονείς θεωρώ ότι στην αρχή δεν έχουν καμία ιδέα η σαφή εικόνα για το τι είναι το hip hop αλλά με τον καιρό αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που κάνουμε ως ένα βαθμό και το αποδέχονται. Όμως όχι όλοι οι γονείς γιατί επαναλαμβάνω, η ελληνική κοινωνία δεν παύει να είναι ως ένα βαθμό κλειστόμυαλη και συντηρητική.
Ε:
 Έχω αρκετούς μαθητές και σε ηλικίες από 7 έως και 30. Ειδικά στις ηλικίες 7-15 υπάρχει ένας ιδιαίτερος ενθουσιασμός ως προς τον χορό αυτό λόγω της δυναμικής και της έντασής του, αλλά παράλληλα και της γενικότερης σύνδεσης που υπάρχει με την μουσική χιπ χοπ! Οι γονείς ως πρώτη ιδέα έχουν ότι ο χορός αυτός είναι απλά ένας τρόπος να «ξεδώσεις» ή να ιδρώσεις… Αφού όμως παρακολουθήσουν 2-3 μαθήματα των παιδιών, καταλαβαίνουν την σπουδαιότητά του.
Σ:
Πολλές έντονες στιγμές θυμάμαι… ίσως η πιο έντονη από όλες ήταν η νίκη στο Kill The Beat στην κατηγορίατου ΗipHop πριν από μερικά χρόνια με τον Fuersa (ένα άλλο μέλος από την ομάδα). Περνάγαμε πολύ δύσκολα τότε και θυμάμαι αυτή η εμπειρία μας έδεσε περισσότερο σαν αδέρφια και ήρθε σαν λύτρωση.
Ε: Σαφώς η πιο έντονη στιγμή που θυμάμαι είναι όταν για πρώτη φορά κατακτήσαμε με την ομάδα μου 1η θέση σε Πανελλήνιο διαγωνισμό Hip Hop (ακολούθησαν βέβαια άλλες 2 νίκες τις επόμενες χρονιές).
Σ:
Θα συμβούλευα τα παιδιά να έχουν υπομονή, να βρουν έναν καλό δάσκαλο, να βάλουν στην ζωή τους το hip hop με ένα θετικό τρόπο και, πάνω από όλα, να χορεύουν για να διασκεδάζουν και να μοιράζονται συναισθήματα.
Ε:
Εγώ θα τα συμβούλευα τρία πράγματα. Να μην φοβούνται να εκφράσουν αυτό που νιώθουν στην οποιαδήποτε μουσική ακούνε, να μην τα παρατάνε ποτέ και να είναι όσο το δυνατόν πιο μοναδικοί στο χορό τους!

Erotokritos & Stefania 13 Erotokritos & Stefania 12 Erotokritos & Stefania 11 Erotokritos & Stefania 16 Erotokritos & Stefania 15 Erotokritos & Stefania 14 Erotokritos & Stefania 05 Erotokritos & Stefania 04 Erotokritos & Stefania 02 Erotokritos & Stefania 07 Erotokritos & Stefania 06 Erotokritos & Stefania 01

Στεφανία Καραζόλη aka BDeath Penalty
Ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό, ιδιαίτερα με τα street styles, τα τελευταία 5 χρόνια. Ξεκίνησε με breaking και popping, συνέχισε με hiphop, housedance, waacking και voguing. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλους διαγωνισμούς battles, εγχώριους κ διεθνείς (Γαλλία,Ιταλία) εκπροσωπώντας την Ελλάδα με σημαντικότερες διακρίσεις τη νίκη στο Ηiphop Battle 2vs2 του Kill The Beat vol.2 International και την πρόκριση ως μοναδική Ελληνίδα στους 8 καλύτερους στην κατηγορία HipHop 2vs2 στα προκριματικά Juste Debout Greece 2011 . Aνήκει στην ομάδα Funky Habits Crew η οποία έχει κατακτήσει τους τίτλους Bounce Street Dance Contest 2011 , Streetfighterz-Gr Winners 2011, 2012 και StreetFighters Winners 2013 και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα πανευρωπικά τελικά του StreetFighters στην Ιταλία (2011-2012). Παράλληλα οι Funky Habits έχουν εργαστεί ως επίσημη hip hop ομάδα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ στη σεζόν 2010-2011.

Ερωτόκριτος Πανταζής γνωστός και ως Rekoz
Ασχολείται με τον χορό από το 2005. Στα πρώτα του βήματα ξεκίνησε με Hip Hop (Party Rockin) και στην μετέπειτα πορεία του ασχολήθηκε με διάφορα streetstyles και funkstyles όπως το breaking, το Popping, το Locking. Ανήκει επίσης στη χορευτική ομάδα Funky Habits Crew, η οποία έχει κατακτήσει τους τίτλους Bounce Street Dance Contest 2011, και Streetfighterz-Gr Winners τις χρονιές 2011, 2012 και 2013 και έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα παγκόσμια τελικά του StreetFighters στην Ιταλία τα τρία τελευταία έτη (2011-2012-2013). Επίσης έχει κατακτήσει 1η θέση στους διαγωνισμούς Battle Of The Best 2012 2vs2 Allstyle Battle, Spring Rolls Vol.1 2vs2 Mixstyle Battle και πιο προσφατα στο Blaze Master Jam 2013 2vs2 Mixstyle Battle, 2η θέση στο Who’s The One καθώς και διάκριση στους καλύτερους 8 στα προκριματικά του Juste Debout στην Ελλάδα στα styles Hip Hop & Poppin 2vs2 και στο Experimental.

Κείμενο: Άννα-Μαρία Μοίρα
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος