Το Corallia βοηθά εδώ και εννιά χρόνια νέους ανθρώπους να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Σημαντική πρωτοτυπία του αποτελεί η έμφαση που έχει δώσει στο gaming και στους λάτρεις του είδους. Καθένας με μια φρέσκια ιδέα και μπόλικη φαντασία μπορεί να προσεγγίσει το Corallia και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ο  Αντώνης Γιαννόπουλος και η Τζούλια Φωκά μας μίλησαν για τον οργανισμό, τις δράσεις, τους στόχους και τα επιτεύγματά του.

«Τo Corallia είναι ένας οργανισμός που έχει δημιουργηθεί με στόχο να αναπτύξει και να διαχειριστεί τεχνολογικά clusters καινοτομίας και εξωστρέφειας. Συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής για clusters σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και  υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και ενεργειών για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Αναδεικνύει με τον τρόπο αυτό την ανάγκη στροφής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας σε καινοτόμους τομείς, όπου μπορούν να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Έτσι, συμβάλλει στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

corallia-24 corallia-23 corallia-22 corallia-21 corallia-20

Ξεκινήσαμε με στόχο να αναστρέψουμε την τάση διαρροής ταλέντων στο εξωτερικό και να υποστηρίξουμε τον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών που διαφορετικά θα έβρισκαν τον δρόμο τους για τις διεθνείς αγορές στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας. Από την αρχή μέχρι σήμερα, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με επιστημονική κατάρτιση απασχολείται μέσω του Corallia σε κλάδους έντασης γνώσης που παράγουν πλούτο για τη χώρα, ενισχύοντας την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να υποστηριχθεί γιατί είναι η βασική δεξαμενή που θα τροφοδοτήσει με δημιουργικότητα και ενέργεια τις προσπάθειες στροφής προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Απαντώντας στις προκλήσεις του περιβάλλοντος και αναδεικνύοντας την ανάγκη στροφής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας σε καινοτόμους τομείς, η ομάδα του Corallia έχει ενσωματώσει τις αξίες της συνεργασίας, της οργάνωσης, της προόδου, της εφευρετικότητας, της εμπειρίας και της ενέργειας στο πρόγραμμα επιτάχυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο υλοποιεί με οδηγό τη «χαρά της δημιουργίας». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών κατηγοριών από μαθητές μέχρι φοιτητές και νέους επιχειρηματίες με στοχευμένες δράσεις σε συνεργασία με διακεκριμένους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

corallia-19 corallia-18 corallia-17 corallia-16 corallia-15

Το gaming είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς και μια παρά πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ευρύτερος κλάδος του gaming θα φτάσει τα €250 δισ. ως το 2016 σημειώνοντας ραγδαία ανάπτυξη, ενώ μόνο το 2013, 1,2 δισ. άτομα από τις 110 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου ήταν active gamers. Τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα και αυξάνονται συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς. Συμπληρωματικά, η πληθώρα των καναλιών διανομής περιεχομένου αποτελούν έναν παράγοντα με περιθώρια περαιτέρω αύξησης, καθώς τα μέσα για την προσέγγιση του ενδιαφερόμενου κοινού είναι περισσότερα, πιο προσιτά και εύκολα στη χρήση τους. Σκεφτείτε ότι μόνο για το 2013, το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε smartphone και το 6% tablet και η πρόβλεψη μέχρι το 2016, ειδικά για τον τομέα των παιχνιδιών, είναι ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 18% στη χρήση των smartphones.

 Το πιο σημαντικό όφελος που προσφέρουμε είναι η δικτύωση με ομοειδείς αλλά και με πιο έμπειρους επιχειρηματίες. Παράλληλα, δημιουργούνται πολλές ευκαιρίες συνεργασίας. Επίσης αυτό που τολμούμε να πούμε, γιατί το έχουμε παρατηρήσει να συμβαίνει, είναι η αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των μελών, τόσο σε επίπεδο συνεργασιών όσο και σε επίπεδο mentoring, ανταλλαγής γνώσης και υποστήριξης. Πλέον τα μέλη λειτουργούν ομαδικά – ο ένας ξέρει τι κάνει ο άλλος, συνεργάζονται σε κοινά projects, ανταλλάσσουν ιδέες, τεχνολογίες, γίνεται άτυπο mentoring από τους εμπειρότερους. Χαίρομαι που έχουμε καταφέρει να είναι όλοι για έναν και ένας για όλους. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η εξωστρέφεια για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Θα πρέπει εδώ να πω ότι για το παραπάνω, σημαντικό ρόλο παίζει έχει η κοινή υποδομή που έχουμε αναπτύξει και λειτουργούμε, στην οποία συστεγάζονται μέλη και φιλοξενεί όλες τις δράσεις του cluster, αποτελώντας τελικά ένα σημείο αναφοράς για όλους.

corallia-14 corallia-13 corallia-12 corallia-11 corallia-10 corallia-09 corallia-08

Σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες που παρακολουθούμε στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μας ως συντονιστές του gi-Cluster, διαπιστώνουμε ήδη ότι περίπου 80% του τζίρου των εταιρειών προέρχεται από εξαγωγική δραστηριότητα, προσεγγίζοντας περί τους 630 εκατ. πελάτες σε 190 χώρες στον κόσμο.

Η στρατηγική των επόμενων ετών εστιάζει στη συνένωση εγχώριων δυνάμεων για τη γεφύρωση του ελληνικού πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου με τις νέες τεχνολογίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αποσκοπούμε στην αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει η Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και ανθρώπων, ώστε να χτίσουμε πάνω στα μοναδικά στον κόσμο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τελικά να αναδείξουμε τις νέες τεχνολογίες ως κρίσιμο πολλαπλασιαστικό παράγοντα της πολιτιστικής και τουριστικής υπεραξίας της χώρας».

corallia-07 corallia-06 corallia-05 corallia-04 corallia-03corallia-01

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit