Ο Παναγιώτης Μέλλος ήρθε στην Αθήνα το 2007 από την Αργολίδα σαν «ερωτικός μετανάστης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο βιογραφικό του. Στην Αργολίδα είχε δουλέψει ως κρεοπώλης και πάντα εκτιμούσε το καλό κρέας, έτσι, όταν ήρθε στην Αθήνα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του και άνοιξε ένα κρεοπωλείο στα Εξάρχεια.

Στην οδό Καλλιδρομίου 91, χαμηλά, κοντά στην Σπυρίδωνος Τρικούπη, το κρεοπωλείο του είναι ο παράδεισος του κρεατοφάγου. Κρέατα άριστης ποιότητας, σωστά κομμένα και σιτεμένα όσο πρέπει για να είναι νόστιμα και μαλακά. Γρήγορα έγινε πολύ αγαπητό στους κατοίκους της γειτονιάς, η φήμη του εξαπλώθηκε και απέκτησε πελατεία από κάθε σημείο της Αθήνας. Έρχονται ακόμα και από την Ελευσίνα, τη Γλυφάδα, τη Βάρκιζα, την Κηφισιά, τη Φιλοθέη και τα «ταψάκια» του είναι η χαρά του φοιτητή και του εργένη.

Takis Mellos 26Takis Mellos 27

«Στην αρχή ήταν δύσκολα», λέει. «Το έψαξα πολύ, ήθελα να φέρω νέες ιδέες στο κρεοπωλείο για να εξυπηρετήσω όσο το δυνατόν καλύτερα τους πελάτες μου». Το κρεοπωλείο έγινε πολύ γρήγορα γνωστό στην γειτονιά χάρη σε μία επαναστατική ιδέα που είχε ο Παναγιώτης. Σκέφτηκε να ετοιμάζει σε ταψάκια σχεδόν έτοιμα γεύματα με κρέας που το μόνο που χρειάζεται για να φαγωθούν, είναι να μπουν στον φούρνο και να ψηθούν. «Τα ταψάκια τα ξεκίνησα πριν από πέντε χρόνια. Στην αρχή είχα στο μυαλό μου τη λαδόκολλα. Αλλά θα ήταν περίεργο, γιατί θα παρουσιαζόταν κλειστό στον πελάτη. Θυμάμαι πήγα τότε σε μία έκθεση τροφίμων και ποτών και βρήκα κάτι ταψάκια που τα χρησιμοποιούσαν στην ζαχαροπλαστική και είπα να τα δοκιμάσω. Η ιδέα μου πέτυχε αμέσως! Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Γυναίκες εργαζόμενες, άντρες εργένηδες, φοιτητές. Ξέρει ό άλλος ότι θα έρθει θα πάρει το ταψάκι του και σε λίγη ώρα θα έχει έτοιμο ένα γεύμα. Δεν θα έχει πολύ λάντζα. Στην αρχή είχα 4-5 συνταγές και τις ανανέωνα κάθε εβδομάδα τώρα προσπαθώ συνέχεια να κάνω κάτι καινούριο». Οι συνταγές για τα ταψάκια είναι ως επί το πλείστον σπιτικές, από τη μαμά και τη γιαγιά. «Θέλουμε να κάνουμε παραδοσιακές συνταγές, χωρίς να είναι φορτωμένες. Χρησιμοποιούμε μπαχαρικά από έναν γνωστό μας που τα εισάγει και τα αλέθει ο ίδιος, σπιτικό κρασί, δαφνόφυλλα. Μπορεί να βάλουμε πράσο, πορτοκάλι γενικά φτιάχνουμε συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας», λέει ο Παναγιώτης.

Αφαιρείς την πλαστική μεμβράνη, το βάζεις στο φούρνο στους βαθμούς που σου λένε στο μαγαζί και το ψήνεις για όση ώρα σε συμβουλέψουν. Το κάθε γεύμα είναι δοκιμασμένο και το αποτέλεσμα εγγυημένο. Και γλιτώνεις και το πλύσιμο, μετά το ψήσιμο πετάς το ταψάκι.

Takis Mellos 01 Takis Mellos 02 Takis Mellos 03 Takis Mellos 04 Takis Mellos 09 Takis Mellos 12 Takis Mellos 13 Takis Mellos 14 Takis Mellos 15Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για κρέας γιατί είχα πολλές ερωτήσεις και ο Παναγιώτης μου απάντησε με υπομονή σε όλες. «Εμείς εδώ είμαστε της γαλλικής κοπής που σημαίνει ότι κάθε κομμάτι κρέας είναι για συγκεκριμένο μαγείρεμα. Πρόσφατα έγινε κάτι στην Ολλανδία που θα αλλάξει τελείως την αντίληψη που είχαμε για το κρέας στην Ευρώπη. Μία ολλανδική εταιρεία κατοχύρωσε νέες ονομασίες για το κρέας, οι οποίες δεν θα έχουν σχέση με το μέρος του ζώου αλλά με την τρυφερότητα του κρέατος. Ενώ τώρα ο πελάτης έρχεται και ζητάει σπάλα, με το καινούριο σύστημα θα έρχεται και θα ζητάει ένα κομμάτι κρέας με βαθμό τρυφερότητας 9, για παράδειγμα. Μιλάμε πάντα για το μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο οι Έλληνες άργησαν πολύ να εντάξουν στην διατροφή τους. Το μοσχάρι είναι ένα κρέας που δεν τρώγεται φρέσκο. Πρέπει να είναι σιτεμένο σωστά. Δεν θέλει πολύ ψήσιμο, γιατί μπορεί να το καταστρέψει. Δεν πρέπει να στεγνώνει. Μία εξαιρετική ράτσα μοσχαριού που κυκλοφορεί τελευταία είναι το Black Angus. Πρόκειται για εξαιρετικό κρέας και έρχεται από το Αμερική.

Το χοιρινό είναι κι αυτό πολύ καλό κρέας. Πολύ νόστιμο και θρεπτικό και εξίσου ποιοτικό με το μοσχάρι, είναι ανάλογα τι σου αρέσει. Αν θέλεις αφαιρείς το λίπος, αν θέλεις το κρατάς. Το χοιρινό κρέας πρέπει να είναι πάντα φρέσκο. Το κοτόπουλο έχει γίνει πλέον βιομηχανικό είδος και είναι κρέας που πρέπει να είναι πολύ φρέσκο». Εκτός από τα γνωστά κρέατα στο κρεοπωλείο του Παναγιώτη μπορείς να βρεις και πιο ιδιαίτερα και γκουρμέ και μερακλίδικα. Από τη μία πικάνια, σπαλομπριζόλες, και καρπάτσιο. Και από την άλλη σπλήνες, καρδιές, συκώτια, σχεδόν όλα τα μέρη του ζώου εκτός από κάποια που είναι απαγορευμένα στην Ελλάδα όπως τα νεφρά. Το αγαπημένο κρέας του Παναγιώτη είναι η προβατίνα. «Είναι το καλύτερο κόκκινο κρέας και αν το μαγειρέψεις σωστά δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο», λέει. Επειδή όμως έπεσε πολύ κουβέντα και κρέας δεν είχαμε δει ακόμη ο Παναγιώτης με τους δύο συνεργάτες του αποφάσισαν να μας φτιάξουν δύο συνταγές σε ταψάκι -άλλο πράμα- και να μας δώσουν να τα ψήσουμε στο σπίτι.

Takis Mellos 21 Takis Mellos 22 Takis Mellos 23 Takis Mellos 24 Takis Mellos 20

Στιφάδο με μοσχάρι.
Μοσχάρι από το ποντίκι του ζώου μαζί με το κόκαλο και το μεδούλι του. Μπόλικα κρεμμυδάκια στο πάτο του ταψιού. Ανακάτεψε το κρέας με ελαιόλαδο, ξίδι, κρασί και πελτέ ντομάτας. Πρόσθεσε μαύρο και κόκκινο πιπέρι, αλάτι, κύμινο, μπαχάρι , δαφνόφυλλα και δύο ξυλάκια κανέλας.

Κοντοσούβλι κοτόπουλο.
Το κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μία μυστική δική τους σάλτσα μουστάρδας μαζί με διαφορά μπαχαρικά που δεν μας αποκάλυψαν.

Στο μαγαζί εκτός από τον Παναγιώτη σε εξυπηρετούν ο Δημήτρης και ο Ρενάλντο. Το site τους έχει πολλές συνταγές για κάθε είδους κρέατος και είναι υποδειγματικό για site κρεοπωλείου.

Κρεοπωλείο Τάκης Μέλλος, Καλλιδρομίου 91, Εξάρχεια.

Takis Mellos 29 Takis Mellos 31 Takis Mellos 32 Takis Mellos 33 Takis Mellos 34 Takis Mellos 35

https://www.facebook.com/kreopoleio.takis.mellos

http://www.kreopoleio-mellos.gr/

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag