Ναι, καλά διαβάσατε. Μία ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές ανδροειδή που χορεύουν έρχεται σύντομα να ξεπεράσει όλες τις… υπόλοιπες. Η ταινία «Internally Non Human» θα είναι μία από τις συμμετοχές στο επερχόμενο Athens Video Dance Project, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί και σε άλλα dance video festivals, με τη συνεργασία και τη στήριξη της Δρ. Ναταλίας Κουτσούγερα.

Το στόρι; Ένας αστικός μύθος που αποκαλύπτεται, ένα κρυφό εργαστήριο και τα μυστικά πειράματα ενός επιστήμονα, φέρνουν στην επιφάνεια μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας και χορού. Ο Αλέξανδρος Σούμας, γνωστός και ως Cut-1, ο οποίος επιμελήθηκε το «γύρισμα» και όχι μόνο, μιλάει στο ΓΚΡΕΚΑ για αυτό το εγχείρημα.

IMG_3121014920354

Πώς προέκυψε η ιδέα για την ταινία;
Α: Η ιδέα προέκυψε από τους δύο βασικούς  χορευτές/ηθοποιούς της ταινίας, τον Κώστα Μακρυπίδη και τον Ερωτόκριτο Πανταζή (βλ. άρθρο «Οι χορευτές του δρόμου»).

Πώς και αποφάσισες να συνεργαστείς με τα παιδιά;
Α: Τα παιδιά αποφάσισαν να συνεργαστούν μαζί μου, βασικά. Γνωριζόμαστε χρόνια και εμπιστευόμαστε ο ένας την δουλειά του άλλου.

Γιατί αποφασίσατε να γυρίσετε αυτήν την ταινία;
Α: Αρχικά οι 2 πρωταγωνιστές (Ερωτόκριτος, Κώστας) ήθελαν ένα χορευτικό clip με παραπλήσια σκηνικά με της ταινίας. Τελικά, θεώρησα ότι η ιδέα ήταν πάρα πολύ καλή και ένιωσα πως έπρεπε να δημιουργήσω κάτι πολύ πιο δυνατό, δύσκολο και περίπλοκο ως project, παρά ένα ακόμα μουσικο-χορευτικό clip. Έτσι η ιδέα μεγάλωνε καθημερινά, όπως και οι υποχρεώσεις, όμως.

IMG_3212428765345 IMG_3234805912010 IMG_3222583727011

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την ταινία σας από τις υπόλοιπες ταινίες μικρού μήκους;
Α: Προσπαθούμε μέσα από το story καθώς και το χορευτικό κομμάτι να φτιάξουμε έναν  αστικό μύθο, ένα σύνολο χαρακτήρων και υποθέσεων φαντασίας και αλήθειας που μαζί με το χορευτικό κομμάτι θα συνθέτουν ένα μικρό comic με νέους  ήρωες. Επίσης είναι μια ταινία που διαφοροποιείται δραματικά από οτιδήποτε έχουμε δει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Θα είναι μία ελληνική έκδοση των ξένων ταινιών χορού;
Α: Καθόλου. Ίσως να υπάρξουν κάποιες ομοιότητες με κάποια άλλη ταινία μεγάλου ή  μικρού μήκους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιγραφή κάποιας άλλης ταινίας. Η ιδέα είναι καθαρά σύλληψη των δύο πρωταγωνιστών και η επέκταση της ιδέας, η κατασκευή των χαρακτήρων κ.λ.π . είναι δικά μου. Όλα αυτά, δηλαδή, είναι προϊόντα συζητήσεων και πολύωρων σχεδίων με τους δύο πρωταγωνιστές.

2

Αντιμετωπίσατε κάποια δυσκολία στο όλο στήσιμο της παραγωγής;
Α: Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, οικονομικής και μη φύσεως. Το budget ήταν πάρα πολύ μεγάλο και καταφέραμε να το μειώσουμε με υγιείς τρόπους, χωρίς να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα. Επίσης, η εύρεση χώρων και σκηνικών ήταν δύσκολη, αλλά η όρεξη που είχαμε για τη δημιουργία της ταινίας μας βοηθούσε να ξεπερνάμε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε.

Πιστεύεις ότι θα έχει απήχηση στο κοινό;
Α: Λόγω της συμβολής του κοινού στη δημιουργία της ταινίας (ένα ποσό από το budget μαζεύτηκε μέσω donation), πιστεύουμε ότι στους ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντός μας θα έχει απήχηση, καθώς την περιμένουν με αγωνία. Όσο για τον κόσμο που θα το παρακολουθήσει στο »Athens Video Dance Project», πιστεύω θα είναι κάτι διαφορετικό. Μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία και άλλων ταινιών μικρού μήκους, πάντα με υπόθεση όμως που να »παντρεύει» τον χορό.

Υπάρχουν κάποια μηνύματα που θέλετε να προβάλλετε μέσω  της ταινίας;
Α: Η αλήθεια είναι πως στην πρώτη ταινία δύσκολα θα καταλάβει ο θεατής πιο είναι το μήνυμα. Άλλωστε, θέλουμε -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να έχει συνέχεια και δεν έχουμε σκοπό να προβάλλουμε ακόμα κάποιο μήνυμα. Αυτό που θα παρακολουθήσετε τώρα είναι μια εισαγωγή. Ο απώτερος σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε το story γιατί προσφέρεται για σίκουελ. Ίσως να βγουν συνολικά παραπάνω από 3 επεισόδια με μεγαλύτερη ή μικρότερη παραγωγή.

Ποιος σας βοήθησε στην παραγωγή της ταινίας;
Α: Μεγάλη βοήθεια ήταν ο κόσμος που συνέβαλλε με donation. Επίσης και η σχολή «Angel Dance Sport Academy» η οποία συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή της ταινίας.

Μαρτύρησέ μας κάτι που πρέπει να περιμένουμε στην ταινία.
Α: Δυστυχώς δεν γίνεται γιατί είναι ταινία μικρού μήκους. Ήδη το ότι μιλάμε για έναν αστικό μύθο και για το χορό μπορεί να προδώσει πολλά.

Την παραγωγή συνολικά επιμελείται η CUT1 Productions ενώ οι συντελεστές του short film είναι οι:
Κεντρική ιδέα / Σύλληψη: Ερωτόκριτος Πανταζής, Κωσταντίνος Μακρυπίδης
Σκηνοθεσία / Σενάριο/ Κουστούμια/Editing: Αλέξανδρος Σούμας
Camera Work: Αλέξανδρος Σούμας, Klaus Shehaj
Πρωταγωνιστούν: Ερωτόκριτος Πανταζής, Κωσταντίνος Μακρυπίδης, Γιάννης Πανταζής, Κωσταντίνος Παράσης, Κωσταντίνα Τσιφτσίδου

Συνέντευξη: Άννα-Μαρία Μοίρα