Το Forms of Hands είναι ένα φεστιβάλ που πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα synths και η παραμόρφωση (ούτε κιθάρες έχουμε, ούτε μπάσα….). Πρόκειται για το ετήσιο φεστιβάλ της ιστορικής πλέον ανεξάρτητης εταιρίας HANDS, που κινείται στον μουσικό χώρο του post noise/industrial (ιδρύθηκε το 1990 από τον Udo Wiessmann με έδρα το Dortmund της Γερμανίας και ονόματα στο roster της όπως orphx, ah cama sotz, winterkalte, mono no aware, proyecto mirage, klinik, geistform).

foh_1 foh_2 foh_4 foh_5 foh_6 foh_8 foh_9 foh_10 foh_11 foh_12 foh_13 foh_14 foh_15 foh_16

Φέτος εμφανίστηκαν τα ακόλουθα συγκροτήματα: MONO NO AWARE, PROYECTO MIRAGE, NEEDLE SHARING, MONOLITH, AMBASSADOR21, SYNTECH, GREYHOUND, CERVELLO ELETTRONICO, LAST DAYS OF S.E.X., SATURMZLIDE, LIBIDO FORMANDI, HEZZEL, HYDRONE, TATLUM, CACOPHONEUSES από τα οποία τα 9 είναι από χώρες εκτός Γερμανίας (και οι Έληνες last days of s.e.x., hyDrone, libido formandi).

Το φεστιβάλ έγινε στη Βόννη, πόλη που αποτελούσε το πιο βιομηχανικό σημείο της ανατολικής Γερμανίας, πιο συγκεκριμένα στον Πύργο, ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κτήριο επεξεργασίας λιθάνθρακα, φτιαγμένο από τον Alfred Fischer (αρχιτέκτονα του κινήματος Neue Sachlichkeit που επί ναζισμού είχε αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα), και πλέον ό,τι καλύτερο για να φιλοξενήσει θόρυβο και βιομηχανική μουσική.

Το φεστιβάλ το παρακολούθησαν άτομα κυρίως από Γερμανία, αλλά και Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία και για δύο μέρες είδαν 14 live. Μαζί με το εισιτήριο πήραν για δωράκι και την κλασική ετήσια συλλογή με ένα κομμάτι κάθε συγκροτήματος στην οικολογική θήκη της HANDS (που φτιάχνεται από χαρτί σε εργοστάσιο παραγωγής βιβλίων). Όλα τα live ήταν δυναμικά, από το ρυθμικό noise των mono no aware, το κλειστοφοβικό και υπνωτικό ambient του hydrone, το θορυβώδες electro των Ισπανών proyecto mirage, το ξεσηκωτικό industrial techno του monolith, το σκληρό industrial/dnb του needle sharing, μέχρι το digital hardcore των ambassador21 και τους αρκετά θορυβώδεις greyhound. Το μόνο σίγουρο είναι ότι άξιζε αρκετά και ελπίζουμε να είμαστε εκεί και την επόμενη χρονιά.

foh_42 foh_41 foh_40 foh_39 foh_38 foh_37 foh_36 foh_28 foh_29 foh_30 foh_31 foh_33 foh_34 foh_35 foh_27 foh_26 foh_24 foh_23 foh_22 foh_21 foh_20 foh_17 foh_18 foh_19

Κείμενο-Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης