Το σπίτι της Νεκταρίας Φούντου στη Σαλαμίνα είναι ο παράδεισος των γατιών. Με το που μπαίνεις, καταλαβαίνεις ότι τα πάντα εδώ μέσα είναι προσαρμοσμένα για να τους κάνει τη ζωή πιο εύκολη: υπάρχουν παντού μπολάκια με νερό και τροφή, εναέριες κατασκευές και ανοίγματα σε πόρτες και παράθυρα για να τους επιτρέπουν να μπαινοβγαίνουν στην αυλή με άνεση και ασφάλεια. Η κυρία Νεκταρία είναι πρόεδρος του Ομίλου Γάτας και εκτρέφει Maine Coon, την μεγαλύτερου μεγέθους ράτσα γατιών στον κόσμο. Τα Maine Coon είναι τεράστια, πανέμορφα γατιά με συμπεριφορά σκύλου.

«Προέρχονται από το Maine της Αμερικής και οι θρύλοι λένε ότι η ουρά τους είναι πυκνή και φουντωτή επειδή κάποιες αγριόγατες ζευγάρωσαν με ρακούν», λέει χαϊδεύοντας μια γάτα που μοιάζει με μικρό λιοντάρι. «Η αλήθεια είναι ότι αγριόγατες ζευγάρωσαν με την Τούρκικη Angora. Ο χαρακτήρας τους είναι ήπιος, κοινωνικός, και φιλικός και είναι πάρα πολύ έξυπνα ζώα. Γατόσκυλα. Τους πετάς το μπαλάκι και στο φέρνουν, ανοίγουν συρτάρια, ανοίγουν πόρτες με το ‘χέρι’. Τα αρσενικά είναι 10 κιλά, καμιά φορά γίνονται και 15. Τα θηλυκά γίνονται από 4 έως 8. Έχουν διπλό τρίχωμα, αδιάβροχο, που τις προστατεύει από το κρύο. Έχουν μεγάλα αυτιά με τούφες και ουρά μεγάλη και φουντωτή που, αν την γυρίσεις, είναι ίση με το σώμα τους. Μεγάλα μάτια, πράσινα ή κίτρινα, ελαφρά λοξά. Όλοι οι χρωματισμοί της γούνας τους είναι αποδεκτοί στα Maine Coon, εκτός του λιλά και το σοκολά. Είναι μια ράτσα γάτας που της αρέσει το νερό. Και μπορείς να της μιλήσεις. Επικοινωνείς μαζί της. Αν θέλεις να προσεγγίσεις μια τίγρη ή ένα λιοντάρι, πρέπει να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Main Coon. Και παρά το μέγεθος τους, έχουν την πιο λεπτή φωνούλα που μπορείς να ακούσεις». Από κάθε δωμάτιο του σπιτιού ξεπροβάλλει και κάποια γάτα τεραστίου μεγέθους και διαφορετικού χρώματος. Περισσότερες από 30 συνυπάρχουν αρμονικά με την οικογένειά της (και έξι σκύλους). Για κάθε μία από αυτές η κυρία Νεκταρία έχει και διαφορετικό όνομα, τις φωνάζει και εμφανίζονται. «Υπάρχουν κοινωνίες μικρές ανά δωμάτια. Τα αρσενικά μένουν χωριστά από τα θηλυκά σε ένα εκτροφείο», εξηγεί. Το πρώτο Maine Coon το είδε στην Ιταλία σε γατοκαλλιστεία. «Είχε άπειρες γάτες, αλλά το μάτι μου έπεσε σε έναν τεράστιο γέρο γάτο που ήταν ξαπλωμένος κι έπιανε όλο το κλουβί. Έπαθα σοκ, γιατί ήταν γιγαντιαίος! Ήθελα αμέσως να αποκτήσω ένα τέτοιο γατί. Αργότερα αποφάσισα να κάνω και εκτροφή».

Gatoskila 3Gatoskila 1 Gatoskila 2

Μας δείχνει με περηφάνια τα βραβεία, μετάλλια και κύπελλα που έχουν κερδίσει τα ζώα της σε ένα σωρό εκθέσεις όλα αυτά τα χρόνια και θυμάται τις χαρές και τις συγκινήσεις που της έχουν χαρίσει.

«Πιστεύω πώς όλα τα κατοικίδια είναι φίλοι. Συνάπτεις δεσμούς και τα νιώθεις σαν κάτι δικό σου. Φεύγω για λίγο από το σπίτι και λαχταράω να γυρίσω σπίτι να τα χαϊδέψω. Πηγαίνω στο εξωτερικό για εκθέσεις και διαγωνισμούς και μου λείπουν. Έρχομαι ταλαιπωρημένη από το ταξίδι και η έννοια μου είναι να τα πιάσω, να νιώσω χαρά. Είναι ανιδιοτελής η φιλία των ζώων. Αυτό που λένε γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα είναι αληθινό. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αληθινή φιλία μεταξύ ανθρώπων στις μέρες μας. Μόνο τα ζώα δεν σου ζητάνε αντάλλαγμα. Μπορείς να τα αφήσεις νηστικά και να μην τους νοιάζει, το μόνο που θέλουν είναι το χάδι. Όλα τα γατιά μου τα αγαπάω. Δεν έχω κάποιο αγαπημένο. Τον Καρνέλο ίσως, επειδή μπορείς να τον κάνεις ό,τι θέλεις. Και κλαίω, θρηνώ κάθε φορά που πρέπει να φύγουν τα μικρά από το σπίτι για να δοθούν για υιοθεσία. Κι όταν σκέφτομαι ότι κάποια είναι 15 χρονών και θα πρέπει σύντομα να τα αποχωριστώ, πάλι κλαίω».

Gatoskila 4 Gatoskila 5 Gatoskila 6 Gatoskila 7 Gatoskila 8 Gatoskila 9 Gatoskila 10 Gatoskila 11 Gatoskila 12 Gatoskila 13 Gatoskila 14 Gatoskila 15 Gatoskila 16 Gatoskila 17 Gatoskila 18 Gatoskila 19 Gatoskila 20 Gatoskila 21 Gatoskila 23 Gatoskila 25

Κείμενο: Μαρία Παππά
φωτογραφίες: Freddie F.

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag