Στην Πέτρου Ράλλη 14, στην αρχή, κοντά στην Πειραιώς, βρίσκεται ένα μαγαζί με εποχιακά που από έξω μοιάζει με παράγκα που έχουν χρόνια εγκαταλείψει. Το μόνο που υποδηλώνει ότι κάτι πουλιέται εκεί είναι τα πράγματα που έχει στημένα έξω από το μαγαζί, ανάλογα με την εποχή. Τώρα έχει Άγιους Βασίληδες και πλαστικά χριστουγεννιάτικα έλατα. Αν κάνεις τον κόπο να σταματήσεις και μπεις μέσα σε περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Ένας τεράστιος χώρος απλώνεται στο βάθος και είναι γεμάτος με ό,τι πράγματα μπορείς να φανταστείς. Από χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και διακοσμητικά, είδη σπιτιού, ρούχα, παπούτσια, τσάντες μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, εργαλεία, τα πάντα. Η λίστα δεν τελειώνει, ποτέ. Και όλα αυτά σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Το μαγαζί καταργεί την έννοια του μινιμαλισμού και η θέα που αντικρίζεις μόλις διασχίσεις την είσοδό του θυμίζει σκηνή από το Blade Runner σε έκδοση Αθήνα 2014.

xristougen_30 xristougen_29 xristougen_28 xristougen_27 xristougen_26 xristougen_25photo 1 (3)photo 1

«Εξήντα λεπτά χονδρική και ένα ευρώ λιανική», μας λέει ο κύριος Παύλος, ο ιδιοκτήτης, ενώ μας ξεναγεί στο μαγαζί και μας επιδεικνύει ένα-ένα διάφορα χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια. Επίμονα επαναλαμβάνει την ίδια φράση για το καθένα από αυτά. Έχει μεγάλη εμπειρία στις πωλήσεις, σκέφτομαι. Ο κύριος Παύλος ασχολείται με τα εποχιακά εδώ και εξήντα χρόνια. Τώρα είναι εβδομήντα πέντε χρονών και δεν περνάει ούτε μία μέρα που να μην έρχεται στο μαγαζί του. Η κόρη του η Τάνια τον βοηθάει, αλλά κι αυτή δεν κάνει ούτε μια κίνηση χωρίς να ρωτήσει τον «κύριο Παύλο», έτσι τον λέει.

«Είμαι χρόνια στην αγορά» μας λέει ο κύριος Παύλος. «Έχω κάτι αποθήκες, τριακόσια στρέμματα, αν σε πάω εκεί θα πεθάνεις. Γεμάτες με στοκ είναι όλες. Είμαστε εδώ εξήντα χρόνια, και μάς ξέρουν όλοι. πουλάμε χονδρική, λιανική και υπερχονδρική. Έρχονται και αγοράζουν από εμάς διάφοροι και τα πουλάνε σε δεκαπλάσιες τιμές στο ίντερνετ και στα μαγαζιά τους. Ειδικά τα μαγαζιά που πουλάνε εποχιακά, αυτά της γειτονιάς, δουλεύουν τον κόσμο με τις τιμές που βάζουν», λέει. «Εμείς τα πουλάμε φτηνά. Πάντα αυτό κάναμε. Τι να κάνουμε, δεν έχει όλος ο κόσμος λεφτά. Και ειδικά τώρα. Τζάμπα τα πουλάμε κι εγώ είμαι ο Άγιος Τζάμπας!», λέει και χαμογελάει.

xristougen_24 xristougen_23 xristougen_22 xristougen_21 xristougen_20 xristougen_19photo 3photo 1

«Πώς πάνε οι δουλειές;».
«Χάλια πάνε. Αλλά τι να κάνουμε; Ο κόσμος δεν βγαίνει καν να αγοράσει. Αν δεν έχει να φάει ο άλλος, όσο φτηνά και να τα πουλάς, δεν θα αγοράσει».

Ένας πελάτης τον ρωτάει «Πόσο πάει αυτό;». «Όσο θέλεις», απαντάει κουρασμένα και αμέσως διορθώνει τον εαυτό του και λέει «ένα ευρώ». Πόσες φορές θα έχει ακούσει αυτή την ερώτηση, σκέφτομαι.

«Παλιά είχα ογδόντα άτομα προσωπικό, εδώ και στις αποθήκες μου, και τώρα έχω μόνο τρία. Έρχονταν από όλα τα κανάλια της τηλεόρασης και έπαιρναν πράγματα από μένα. Χριστουγεννιάτικα και διάφορα άλλα. Τώρα δεν τους δίνω. Δεν έχω ανάγκη τη διαφήμιση».

Στο μαγαζί του κυρίου Παύλου δύσκολα θα βρεις κάτι ποιοτικό αλλά είναι τέτοια η ποικιλία και το στοκ που σίγουρα θα βρεις κάτι να σε ενδιαφέρει. Πράγματα από προηγούμενες δεκαετίες, συσκευασίες που δεν έχεις δει πουθενά αλλού –ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που λέγεται «Σήκωσέ το», τους trechtoformers (τους αντι-transformers), στεφάνια πρωτοχρονιάτικα που γράφουν ευτυχισμένο το 2001, μπαούλα και στρώματα θαλάσσης, γιρλάντες με το μέτρο. «Από την Κίνα τα παίρνω, χρόνια τώρα. Με ξέρουν στην αγορά. Από όλον τον κόσμο παίρνω προσφορές και τα φέρνω εδώ. Είμαι δυνατός στο εποχιακό. Δεν θέλω να περιαυτολογώ. Να έρθεις τις απόκριες να δεις στολή με δύο ευρώ από πάνω μέχρι κάτω, να πάθεις πλάκα. Και στο σπίτι μου έχω τέτοια πράγματα, τρελαίνομαι με όλα αυτά», λέει και μας δείχνει ένα σετ με σουπλά. «Βγάλ’ το φωτογραφία αυτό, είναι δυνατό εμπόρευμα, χιλιάδες τέτοια φεύγουν κάθε μέρα», λέει σχεδόν ψιθυριστά. Μάλλον είναι μια ατάκα από παλιές καλές εποχές.

xristougen_18 xristougen_17 xristougen_16 xristougen_15 xristougen_14 xristougen_13 xristougen_12 xristougen_11

Μας δείχνει ένα δερμάτινο μπουφάν [20 ευρώ] και ρούχα «ποιοτικά» με ένα δεκάευρο, μάλλον τα πιο ακριβά πράγματα του μαγαζιού και μας κάνει μια επίδειξη στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. «Βγάλτε και αυτά που κάνουν σαπουνόφουσκες» μας λέει, «έχω και για αγόρια και για κορίτσια».

Φεύγοντας από το μαγαζί, ο κύριος Παύλος μας χάρισε ένα φουσκωτό, γαλάζιο ελάφι για να στολίσουμε το γραφείο μας. Πήραμε και την ωραία διάθεση που σου δημιουργούν άνθρωποι αυθεντικοί με αγάπη και αφοσίωση σε αυτό που έχουν επιλέξει να κάνουν.

Εποχιακά Παύλος-Τάνια, Πέτρου Ράλλη 14, στην αρχή της Πειραιώς.

xristougen_10 xristougen_9 xristougen_8 xristougen_7 xristougen_6 xristougen_5 xristougen_4 xristougen_3 xristougen_2 xristougen_1 xristougen photo 4photo 3