Οι νεράιδες αγωνίζονται στους αγώνες της μεταμόρφωσης κι ενώ οι άλλες νεράιδες μεταμορφώνουν ένα νησί σε λιοντάρι ή σε ένα σύννεφο, η νεράιδα Ελπίδα το μεταμορφώνει σε μία τεράστια πίτσα για να φάει όποιος πεινάει. Οι ιππότες αγωνίζονται στη μονομαχία με δράκους κι ενώ οι άλλοι ιππότες παλεύουν, ο ιππότης Καλόκαρδος δεν παλεύει και βοηθάει όσους πέφτουν κάτω να ξαναανέβουν. Αυτή είναι η υπόθεση του παραμυθιού που έγραψε ο Αντώνης Παπαθεωδούλου για την playmobil Hellas σε συνεργασία με τον Σύλλογο ‘Οραμα Ελπίδας στα πλαίσια της δράσης play and give -κάθε χρόνο βγαίνουν στην αγορά δύο συλλεκτικές φιγούρες playmobil τα έσοδα των οποίων πηγαίνουν στο Όραμα Ελπίδα. Η δράση αυτή πραγματοποιείται αποκλειστικά στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για να ζωντανέψει – οπτικοποιήσει το παραμύθι η playmobil Hellas ζήτησε από τον μεγαλύτερο συλλέκτη playmobil στην Ελλάδα, Ντένη Βαγγόπουλο, να φτιάξει ένα διόραμα. Συναντήσαμε τον Ντένη μαζί με τα παιδιά του Ίωνα και Φιλίππα που είναι και αυτοί fan των playmobil, θυμηθήκαμε τα παιδικά μας χρόνια όσο παίζαμε μαζί και φτιάχναμε χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Ο Ντένης μας είπε τα πάντα για το διόραμα, για τη συνεργασία του με την Playmobil Hellas και εννοείται για τα αγαπημένα του playmobil.

playmobil-07 playmobil-06 playmobil-05

«Το διόραμα είναι ουσιαστικά μία σκηνή που δημιουργείς χρησιμοποιώντας φιγούρες, κτίρια και διάφορα αξεσουάρ playmobil. Η σκηνή αυτή μπορεί να είναι μία μάχη, μία ιστορική περίοδος ή ένα παραμύθι», εξηγεί ο Ντένης. «Με την playmobil Hellas συνεργάζομαι χρόνια γιατί είναι μία εταιρεία που είναι πολύ κοντά στον συλλέκτη. Με τη βοήθειά τους έχω φτιάξει διάφορα διοράματα και μέσα από αυτή τη συνεργασία προέκυψε και το παραμύθι με την νεράιδα Ελπίδα και τον ιππότη Καλόκαρδο», λέει. «Το δούλευα δύο μήνες και νομίζω ότι βγήκε πολύ όμορφο. Όταν το πρωτοείδαν τα παιδιά στο νοσοκομείο παίδων η αντίδρασή τους και η χαρά τους ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή που πήρα όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα playmobil», λέει.

Ο Ντένης έπαιζε με playmobil από μικρός. Στα γενέθλιά του τού έφερναν μόνο playmobil γιατί δεν έπαιζε με τίποτα άλλο. Στην εφηβεία τα ξέχασε και τα ξαναθυμήθηκε στα 25 του. «Το 1996 βρέθηκα σε έναν Κλαουδάτο στο κέντρο, στον όροφο με τα playmobil. Τότε είχαν βγει τα western και έπαθα σοκ όταν τα είδα. Πήγα και πήρα το αυτοκίνητό μου και το γέμισα δυο-τρεις φορές. Αφού νόμιζαν ότι είχα μαγαζί. Τότε δούλευα ως DJ και ξόδευα όλα τα λεφτά μου στα playmobil. Το 2000 εμφανίστηκε και το eBay και εκεί μπορούσα να βρω πολλά συλλεκτικά κομμάτια. Σήμερα έχω δέκα με έντεκα χιλιάδες κωδικούς και μου λείπουν ελάχιστα. Αγοράζω πλέον όλα τα καινούρια που βγαίνουν», λέει. Το 1997 άνοιξε και το fun park στην Κηφισιά. Πήγαινα εκεί για να βρω κομμάτια που μου έλειπαν και γνώρισα τον άνθρωπο που ουσιαστικά μου έδωσε την ώθηση να ασχοληθώ με τα διοράματα. Τον Αντώνη Αλεξίου, που τον φωνάζω τιμητικά θείο και βασικά είναι θείος όλων των συλλεκτών playmobil στην Ελλάδα. Ο θείος δούλευε στο δημιουργικό τμήμα και της Lyra και της playmobil και σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί. Ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το διόραμα, άνοιγε κουτιά και έστηνε τα δικά του, για να διακοσμήσει βιτρίνες. Κάναμε παρέα, μιλάγαμε και γίναμε φίλοι. Έχει μεγάλη αγάπη και γνώσεις για τα playmobil και αν δεν τον γνώριζα δεν ξέρω αν θα ασχολούμουν με το playmobil με τόση αφοσίωση», λέει με θαυμασμό ο Ντένης.

playmobil-15 playmobil-14 playmobil-13 playmobil-11

Όταν ο Ντένης ξεκίνησε να ασχολείται με τα playmobil ήταν από τους λίγους που το έκαναν στην Ελλάδα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το χόμπι έχει αναπτυχθεί πολύ και όλο και περισσότεροι ασχολούνται. «Στις αρχές θυμάμαι ντρεπόμουν να αγοράζω playmobil. Ένας ενήλικας να αγοράζει παιχνίδια, ήταν κάπως παράξενο. Υπάρχουν πολύ αξιόλογες δουλειές με playmobil και άνθρωποι που φτιάχνουν ωραία πράγματα, αλλά στην Ελλάδα είμαστε ακόμη στα σπάργανα δεν συγκρίνεται με αυτό που γίνεται στο εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία. Είχα πάει πριν λίγο καιρό και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Για αυτούς εκεί τα playmobil είναι τρόπος ζωής, είναι η χαρά τους και η διασκέδασή τους. Οι συλλέκτες μαζεύονται σχεδόν κάθε εβδομάδα σε μεγάλους χώρους και ανταλλάσσουν γνώσεις, ιδέες και μοιράζονται την αγάπη τους», λέει.

Ο Ντένης όλα αυτά τα χρόνια έχει φτιάξει πάρα πολλά διοράματα, αλλά τέσσερα είναι τα πιο μεγάλα σε έκταση και αυτά που και ο ίδιος ξεχωρίζει. Ένα western, ένα βικτωριανό, το παραμύθι της Play and Give και το Πάσχα από την επανάσταση του 1821. «Είναι πολύ δημιουργική η διαδικασία. Με μία φιγούρα playmobil μπορώ να φτιάξω ό,τι ήρωες θέλω. Χρησιμοποιώ διάφορά patch -κομμάτια playmobil- και φτιάχνω καινούρια κτίρια, καινούριους χαρακτήρες. Έτσι χτίζω τα διοράματα. Θυμάμαι τα περισσότερα που υπάρχουν και μπορώ να σκεφτώ πολύ γρήγορα πώς θα δημιουργήσω από αυτά κάτι καινούριο. Στο western είχα φτιάξει γέφυρες και κτίρια που δεν υπάρχουν, αυτό είναι το μυστικό με το διόραμα. Στο ελληνικό Πάσχα τα φέσια τα πήρα από κάτι κλόουν, τις φουστανέλες από μάγο με τα δώρα, χριστουγεννιάτικο, το καπελάκια είναι από πειρατές και τα αρνιά που σουβλίζονται είναι γουρουνόπουλα. Μπορείς να βρεις τα πάντα αν έχεις φαντασία. Τα παιδιά μου είναι φοβερή βοήθεια. Είναι οχτώ και δέκα χρονών και με βοηθάνε πολύ. Ειδικά το καλοκαίρι καθόμαστε με τις ώρες, τα αγαπάνε πολύ», λέει ο Ντένης ενώ τα παιδιά του έχουν πέσει πάνω του και τον πειράζουν, δεν τον αφήνουν σε ησυχία.

playmobil-09 playmobil-10 playmobil-08 playmobil-07 playmobil-03 playmobil-02 playmobil-01DSC_0304 DSC_0283 DSC_0692 DSC_0369 DSC_0746 DSC_0757

«Όλα αυτά τα κάνω εθελοντικά, είναι η τρέλα μου και το χόμπι μου. Γενικά είναι μια ωραία ασχολία, ξεφεύγω. Και επειδή δεν είναι και τόσο ωραία η ζωή που ζούμε τελευταία κι όταν σηκώνεσαι το πρωί ξέρεις ότι δεν είναι όλα καταπληκτικά και τέλεια, στις δύσκολες φάσεις με τα playmobil χαλαρώνει το μυαλό μου και πηγαίνω σε έναν άλλο κόσμο. Και η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για μένα είναι όταν βλέπω τα παιδιά που έρχονται σε μία έκθεση να δουν τα διοράματα, το πώς κολλάνε τα μούτρα τους στο τζάμι και μετά το συζητάνε για ώρες μεταξύ τους».

https://www.facebook.com/GReCoBil?ref=br_tf

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit