Γνώρισα τον πνευματικό Ινδό δάσκαλο Swami, δεξί χέρι του Σρι Σρι (Ραβί Σανκάρ). Ίσως για εσάς αυτά τα ονόματα είναι άγνωστα, αλλά για όσους ακολουθούν τα πνευματικά μονοπάτια είναι κάτι σαν να λες γνώρισα τον Σάι Μπαμπά όσο ήταν εν ζωή. Έχω μια φίλη, την Katie, που παρακολούθησε στην Αμερική το σεμινάριο του Art of Living και από εκείνη τη μέρα έχει πέσει μέσα στη μαρμίτα του ζεν.

Πάντα ήταν χαμογελαστό κορίτσι, αλλά τώρα γελάει και έχει λόγο. Άλλαξε επαγγελματική κατεύθυνση, παρέες, προσελκύει ανθρώπους με πιο κοινά ενδιαφέροντα και νιώθει συμφιλιωμένη με  το μέσα της. Μπορεί να το πείτε τυχαίο, όμως επειδή είδα πάνω της κάτι πολύ καλό να συμβαίνει, τής είχα ζητήσει όταν έρθει ο δάσκαλος στην Αθήνα να τον συναντήσω να δω και εγώ από κοντά που μπορεί να βγάλει ένα πνευματικό μονοπάτι.

Swami Jyothirmayah 09

Ποια η διαφορά της θρησκείας με την πνευματικότητα;
Η θρησκεία έχει να κάνει κυρίως με την ιεροτελεστία, το τελετουργικό. Η πνευματικότητα μας βοηθά να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας, γιατί περιλαμβάνει τα πάντα. Οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα της θρησκείας. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή καταπιάνεται με την μικρή εικόνα του εαυτού του. Την επιφάνεια. Υπάρχει μια στιγμή «φώτισης» για κάθε άνθρωπο. Είναι αυτό που λένε όταν ο μαθητής είναι έτοιμος βρίσκει τον δάσκαλό του. Αρκεί να κοιτάξεις μέσα σου αυτή είναι η στιγμή της φώτισης. Να αποφασίσεις να δεις το άπειρο τοπίο που κρύβεις εντός σου. Ο δάσκαλος έρχεται στη συνέχεια και έχει να κάνει με την κρίση του κάθε ανθρώπου.

Υπάρχουν δυο-τρεις συμβουλές να μας δώσετε για να γίνει η ζωή μας πιο ευχάριστη;
Δεν είναι δυο-τρεις, είναι εφτά ουσιαστικά πνευματικά βήματα. Πρώτα η σιωπή. Να κλείσουμε τα μάτια, να αφουγκραστούμε λίγο τον εαυτό μας. Δεύτερον, να θυμόμαστε ότι είμαστε εδώ στη ζωή παροδικά, για πολύ λίγο. Τρίτον, κάνε μια τυχαία καλή πράξη για τους άλλους. Όλοι περιμένουμε συνέχεια από τους άλλους. Κάνε το αντίθετο. Τέταρτον, διαλογίσου ακόμα και για λίγα λεπτά. Πέμπτον, χαμογέλασε στον εαυτό σου. Ξύπνα το πρωί, κοίτα το καθρέφτη, κάνε το χαμόγελό σου πιο απλόχερο, να το δίνεις πιο εύκολα. Έκτον, να είσαι πάντα μαθητής. Μπορείς να μάθεις από όλους και από όλα, η ζωή είναι διαδικασία μάθησης. Και έβδομον, να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όλα. Έχουμε τόσους πολλούς  λόγους να είμαστε ευγνώμονες. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ένα τετράδιο και ένα μολύβι, ένα πιάτο φαγητό. (αυτά που δεν τα έχουν τα θέλουν, αυτά που τα έχουν, δεν τα εκτιμάνε). Να γεμίσουμε την ψυχή μας ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε, να μην κοιτάμε τις ελλείψεις, αλλά την επάρκεια.

Swami Jyothirmayah 11

Και εν μέσω της καταιγίδας; Έχουμε δίπλα μας άρρωστους ανθρώπους, υποχρεώσεις, ευθύνες, πώς να είμαστε καλά;
Ένας λόγος παραπάνω λόγος για να στραφούμε στην εσωτερική, αστείρευτη πηγή φωτός και να αντλήσουμε ηρεμία

Ποιο είναι το πιο σοφό μάθημα πως μας δίνει το σύμπαν;
Η σιωπή. Μερικές ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν μονάχα στη σιωπή. Η ψυχή είναι συμπυκνωμένη σιωπή και αυτή η συμπυκνωμένη σιωπή είναι σοφία και γνώση.

Γιατί συχνά απογοητευόμαστε και τα παρατάμε;
Γιατί το εγώ σκληραίνει και δεν σου επιτρέπει να λάβεις και να ανταποδόσεις. Η ικανότητα να λαμβάνεις ειλικρινή αγάπη έρχεται με την ικανότητα να δίνεις αγάπη. Όσο περισσότερο είσαι στο κέντρο του εαυτού σου και γνωρίζεις από την εμπειρία σου ότι είσαι αγάπη, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, αλλά η ίδια σου ή ύπαρξη.

Και γιατί έχουμε τόσες ερωτικές απογοητεύσεις;
Έχε υπομονή και άλλαξε τον τρόπο που εκφράζεις την αγάπη σου. Να είσαι εστιασμένος στο κέντρο σου, να περιορίσεις την έκφραση της αγάπης -μερικές φορές εκφράζοντας πάρα πολλή αγάπη απομακρύνεις τους ανθρώπους. Γνώριζε ότι και ο πόνος είναι μέρος της αγάπης και πάρε την ευθύνη σου για αυτό. Όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο σου, θα πονάς.

Αυτό με το κέντρο δεν το κατανοώ και πολύ καλά.
Κέντρο είναι ό,τι εκφράζει και τιμά τον εαυτό σου, τίποτα δεν σε πονάει στο σώμα σου και όλα έχουν ροή.

Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα του Art of Living και πόσο συχνά γίνονται;
Η Σανταρσάν Κρίγια είναι μια απλή αλλά συνάμα ισχυρή τεχνική αναπνοής και διδάσκεται στο σεμινάριο Happiness Program με σκοπό την απαλλαγή από το άγχος, την ηρεμία την διαύγεια του νου , την αυτοανάπτυξη του ανθρώπου.

Μα όλοι δεν αναπνέουμε;

Swami Jyothirmayah 03 Swami Jyothirmayah 04 Swami Jyothirmayah 05
Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε μόλις το 30% της χωρητικότητας των πνευμόνων, ενώ το 90% των τοξινών απομακρύνονται από το σώμα μέσω της εκπνοής. Το ξεχνάμε, δεν αναπνέουμε με το σωστό τρόπο, ξεχνάμε το δώρο της αναπνοής, τη σύνδεσή μας. Στα μαθήματα μέσα σε λίγες μέρες με απλές ασκήσεις βάζουμε πάλι σε εφαρμογή την πνοή της χαράς

Εδώ μου δείχνει κάτι τεχνικές και νιώθω πραγματικά να απελευθερώνεται η αναπνοή μου, σαν πριν να ανέπνεα σαν φοβισμένο σπουργίτι.

Είναι μια επιστημονικά μελετημένη τεχνική που μπορείς να τη μάθεις και να τη βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα στο σπίτι. Έχεις ένα πολύτιμο εργαλείο εφ’ όρου ζωής.

Και έπειτα διδάσκεις και διαλογισμό, πόσο κοντά είναι αυτό στον δυτικό τρόπο ζωής μας;
Χρειάζεσαι είκοσι λεπτά τη μέρα και λιγότερο να μείνεις κάπως ήσυχα με τον εαυτό σου, να αναπνεύσεις, να κάνεις τη στροφή προς τα μέσα. Ισοδυναμεί με έξι ώρες ύπνο  και έχεις πνευματική ηρεμία και διαύγεια σαν ασπίδα σε όλες  τις βλαβερές σκέψεις που κατακλύζουν το νου και φέρνουν όλα αυτά τα νοητικά σκουπίδια

Ναι, μα όσες φορές προσπάθησα να διαλογιστώ σκεφτόμουν χίλια άχρηστα πράγματα.
Δεν χρειάζεται να αντιστέκεσαι στις σκέψεις σου, άφησε να περάσουν. Είναι φίλοι σου οι σκέψεις! Απλά να επιμένεις. Η επιμονή είναι πιο δυνατή από αυτές τις σκέψεις Το θέμα είναι να μη καταβάλλεις καμιά προσπάθεια – no effort – οπότε το «επιμένεις μου ακούγεται σκληρό. Άφησε απλά την ηρεμία να έρθει, θα βρει αυτή τον τρόπο.

Swami Jyothirmayah 13 Swami Jyothirmayah 08 Swami Jyothirmayah 07

Και αν οι αναγνώστες δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το art of living, μπορείς να μου πεις κάποιες συμβουλές;
Προείπα αυτά τα εφτά βήματα: Να προσέχουμε πολύ τι τρώμε, να κοιμόμαστε γιατί ένας καλός ύπνος μας κρατάει συγκροτημένους και φυσικά να διαλογιζόμαστε, δηλαδή να είμαστε σε επαφή με τον εσώτερο εαυτό μας.

Η ψυχανάλυση δεν βοηθά να τα βρούμε με τον εσώτερο εαυτό μας;
Η ψυχανάλυση είναι μια επιστήμη που σέβομαι, αλλά άλλο πράγμα να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές μας και άλλο πράγμα να συνδεθούμε με την ανώτερη αλήθεια που δεν κοιτάει τις αιτίες. Μέσα στον καθένα μας υπάρχει πολύ συμπόνια. Καλύτερα να μείνεις σιωπηλός και να ακούσεις τον εαυτό σου αφού φύγουν τα παράσιτα, παρά να ακούς διαρκώς τη φωνή σου να μιλάει σαν φερέφωνο.

Πόσα σεμινάρια υπάρχουν;
Στην Αθήνα γίνεται ένα σεμινάριο κάθε μήνα. Το επόμενο  θα πραγματοποιηθεί στις 16 με 20 Οκτωβρίου. Την Κυριακή πριν την έναρξη του σεμιναρίου κάθε μήνα γίνεται δωρεάν ένα εισαγωγικό εργαστήρι, στις 3-4.30 μ.μ., στο κέντρο του Art of Living.

Ο Σουάμι θα δώσει ένα τελευταίο αυτοτελές workshop Health and Happiness απόψε στις 8.30-10μμ στο κέντρο.
Ερμού 73, Μοναστηράκι, 1ος όροφος 210 7523087
info@theartofliving.gr
www.theartofliving.gr

Κείμενο: Τζούλη Αγοράκη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος