Μεσημέρι στο Six Dogs, στο release party της νέας ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ, «Νορβηγία». Το πάρτι ξεκίνησε γύρω στις δύο και το Six D.o.g.s γέμισε σιγά-σιγά με αγόρια και κορίτσια που έπιναν τσάι και κοκτέιλ που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την περίσταση. Όλοι οι συντελεστές της ταινίας ήταν εκεί χαμογελαστοί, μικρά παιδιά που χόρευαν και έπαιζαν, σκυλιά και ανάμεσά τους οι απαραίτητοι βρικόλακες που έδιναν το στίγμα στο πάρτι. Στα decks ήταν ο ίδιος ο Γιάννης Βεσλεμές που μας «έκαψε» – με ωραίο τρόπο – με τους ηλεκτρονικούς ήχους του.

Λίγο πριν αρχίσει να παίζει μας είπε δυο λόγια για την ταινία του.

27 norvigia 28 norvigia 29 norvigia 30 norvigia 31 norvigia 32 norvigia 33 norvigia 34 norvigia

Πώς είναι να σκηνοθετείς την πρώτη σου μεγάλου μήκους ταινία;
Δεν έχει μεγάλη διαφορά από την μικρού μήκους ταινία. Η πιο σημαντική διαφορά ίσως είναι η μεγαλύτερη έκθεση και η ευθύνη γιατί πάει σε περισσότερα φεστιβάλ διεθνώς.

Γιατί επέλεξες να έχεις βρικόλακες στην ταινία σου;
Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ταινιών που βρίσκονται μεταξύ του συγκεκριμένου είδους -επιστημονικής φαντασίας ή τρόμου – και της καλλιτεχνικής ταινίας, η εμφάνιση τους έγινε την δεκαετία του ’60 και του ’70. Αυτές είναι οι ταινίες που μου αρέσουν και το θεώρησα αυτονόητο να κάνω και εγώ μία τέτοια. Η παρέα των λύκων του Neil Jordan, το Hunger με τον David Bowie είναι κάποιες από τις αγαπημένες μου.

Φέτος βγήκαν άλλες δύο ταινίες με βρικόλακες, «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί», του Τζιμ Τζάρμους και το «A girl walks home alone at night«, η πρώτη ιρανική ταινία τρόμου. Τις έχεις δει;
Το ιρανικό δεν το έχω δει. Η ταινία του Τζάρμους γυρίστηκε την ίδια εποχή με τη δική μου ταινία. Δεν την έχω δει ακόμη, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα. Πάντα υπήρχαν οι «παράξενες» ταινίες με βαμπίρ και σε σύγκριση με τον mainstream τρόπο που αποδίδονται οι συγκεκριμένες ξεχωρίζουν.

19 norvigia 26 norvigia 25 norvigia 24 norvigia 23 norvigia 22 norvigia21 norvigia 20 norvigia

Τι είναι για σένα οι βρικόλακες;
Ξεκίνησα να φτιάχνω την ταινία με αφορμή την διαδρομή μου στη νύχτα και τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει εκεί. Για μένα βρικόλακας είναι αυτός που κάπως καίγεται στη νύχτα χωρίς να υπάρχει αύριο, αλλά με την ρομαντική διάσταση.

Πες μου για τη μουσική της ταινίας.
Εκτός από δύο κομμάτια, όλα τα άλλα τα έχω γράψει εγώ. Τα συνέθεσα σε αναλογικά μηχανήματα της εποχής, προσπαθώντας να ακουμπήσω στους ήχους που μου αρέσουν, όπως τα soundtrack του John Carpenter. Προσπάθησα να συνδυάσω τα αγαπημένα μου από τότε με την μουσική που παίζει τώρα.

Πώς σου φάνηκε η ταινία όταν την είδες τελειωμένη;
Από την πρώτη προβολή που έγινε το καλοκαίρι είμαι κάπως μουδιασμένος και δεν έχω προλάβει να την αξιολογήσω την ταινία. Έχει πάει και σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ και θα συνεχίσει. Μου αρέσει πολύ η ταινία, είμαι περήφανος, αλλά θα περάσει καιρός μέχρι να κάτσω και να την δω και να την κρίνω σωστά.

Φύγαμε από το S.i.x D.o.g.s έχοντας «κάνει κεφάλι», χορέψαμε και μιλήσαμε με πολύ κόσμο που αγαπάει το σινεμά και την καλή μουσική και ήταν μόλις 6 το απόγευμα.

Το release party της ταινίας «Νορβηγία», έγινε με αφορμή την πρώτη μεταμεσονύχτια προβολή της Νορβηγίας στον κινηματογράφο Άστυ το Σάββατο 3 Ιανουαρίου. Μεταμεσονύχτιες προβολές θα επαναληφθούν τα Σάββατα 10, 17 και 24 Ιανουαρίου, όλες στον κινηματογράφο Άστυ.

18 norvigia 17 norvigia 16 norvigia 15 norvigia 14 norvigia 13 norvigia 12 norvigia 11 norvigia 10 norvigia

8 norvigia 7 norvigia 6 norvigia 5 norvigia 4 norvigia 3 norvigia 2 norvigia 1 norvigia

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Πάνος Κέφαλος