Υπάρχει μια χαρά που σε κυριεύει πάνω στην σέλα του ποδηλάτου, μια χαρά που είναι κοινή σε όποια χώρα του κόσμου και αν ποδηλατείς, είτε αυτή έχει τις ποδηλατολωρίδες του Άμστερνταμ και τα φανάρια ποδηλάτων του Βερολίνου, είτε αν είναι μια πόλη σαν την Ελλάδα που δεν έχει ούτε χώρο για να δέσεις το ποδήλατό σου με ασφάλεια. Και η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα έχει, πράγματι, αρκετά προβλήματα στον τομέα των υποδομών για το ποδήλατο. Αντί όμως να ξεκινήσουμε να τα απαριθμούμε με πάθος, ίσως θα ήταν καλύτερο να κάτσουμε σε ένα κοινό τραπέζι και να βρούμε λύση, ποδηλάτες προς ποδηλάτες.

cyclehackathens-2015

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο σκοπός του Cyclehack Athens, της παγκόσμιας διοργάνωσης που συντονίζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού από το Τόκιο έως τη Νέα Υόρκη και από την Ινσταμπούλ μέχρι το Σύδνεϋ, φέρνοντας δραστήρια μυαλά να σκεφτούν καινοτόμες λύσεις για τον χώρο του ποδηλάτου και να τις παρουσιάσουν δημόσια. To Cyclehack απευθύνεται σε δραστήριους μηχανικούς, designers, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές, καλλιτέχνες, ή απλά ποδηλάτες με ανησυχίες και στο πρόγραμμά του έχει ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια και παρουσιάσεις για όλα τα καυτά ζητήματα της ποδηλατικής κουλτούρας. Νέες τεχνολογίες, digital media αλλά και παραδοσιακά μαστορέματα συνοψίζουν τους τρόπους με τους οποίους οι επίδοξοι hackers του event θα επιδιώξουν να δώσουν χειροπιαστές λύσεις και νέες ιδέες για τα θέματα υπό συζήτηση.

Το πρώτο Ελληνικό Cyclehack είναι γεγονός, οι εγγραφές του έχουν αρχίσει και τα πετάλια έχουν ξεκινήσει να ζεσταίνονται για την μεγάλη πρώτη συνάντηση την Παρασκευή στις 19 Ιουνίου. Για να μάθει περισσότερα για το συγκεκριμένο event το ΓΚΡΕΚΑ επικοινώνησε με την ομάδα που κρύβεται πίσω από την διοργάνωση του event και τους ζήτησε να σχολιάσουν την πρωτοβουλία τους.

CyclehackAthens5

Πώς αποφασίσατε να οργανώσετε το Cycle hack Αthens;
Μας αρέσει το ποδήλατο, κάνουμε ποδήλατο στην πόλη, έχουμε εντοπίσει πολλά θέματα και προβλήματα που αφορούν το ποδήλατο, καθώς επίσης και μία δημιουργική κοινότητα που μπορεί να προτείνει λύσεις και ιδέες.

Γιατί είναι σημαντικό οι Αθηναίοι να καβαλήσουν τα ποδήλατά τους και να βγουν στο δρόμο;
Γιατί είναι οικονομικό, βοηθά τη σωματική υγεία, χαρίζει ψυχική ευεξία, είναι γρήγορο μέσο μεταφοράς, κάνει καλό στην πόλη που ζούμε και έχουμε ιδανικό καιρό για βόλτες με το ποδήλατο.

Μπορεί ένα ποδήλατο να σου αλλάξει τη ζωή;
Μπορεί, εφόσον αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι να βάλουμε ένα χεράκι -ή ένα πετάλι- για να αλλάξουμε τη ζωή μας.

CyclehackAthens4

Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία και ποια είναι η σχέση σας με το ποδήλατο;
Η Nasa, η CIA και η KGB αλλά το κίνημα ξεκίνησε από ανθρώπους που αγαπούν το ποδήλατο στη Γλασκώβη. Φέτος μάλιστα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα περισσότερες από 30 πόλεις. Το κίνημα είναι παγκόσμιο και είμαστε χαρούμενοι που είναι και η Αθήνα μέσα σε αυτό.

Είναι φιλική πόλη για τους ποδηλάτες η Αθήνα;
Η Αθήνα δεν είναι φιλική αλλά οι ποδηλάτες είναι φιλικοί απέναντί της. Ένας από τους βασικούς στόχους Cyclehack Athens είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της πόλης και των ποδηλατών και να προσκαλέσουμε περισσότερους πολίτες να καβαλήσουν τα ποδήλατά τους, λύνοντας και παράλληλα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν με τη χρήση τους μέσα στην πόλη.

Για ποια στιγμή του
event ανυπομονείτε;
Ανυπομονούμε για τη στιγμή που θα αρχίσουμε να χακάρουμε (ηλεκτροκόλληση, σωλήνες, υπολογιστές, 3D printer, ραπτομηχανές είναι κάποια από τα εργαλεία μας) και φυσικά τη στιγμή της παρουσίασης των hacks.

cyclehackathens-2015_2

Το Cyclehack Athens θα ξεκινήσει την Παρασκευή 19 Ιουνίου στην Στοά Εμπόρων στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί με τις παρουσιάσεις των hacks την Κυριακή 21 Ιουνίου.
Μπορείς να πάρεις μέρος στην διοργάνωση με δωρεάν εγγραφή σε αυτό το site https://www.eventora.com/el/Events/cyclehack-athens%5C.
Εναλλακτικά, μπορείς να παρακολουθήσεις τις παρουσιάσεις την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 17:00.

Το πρόγραμμα του Cyclehack Athens:http://cyclehackathens.tumblr.com/program
Website: http://cyclehackathens.tumblr.com/
#cyclehack

CycleHack Short Edit from CycleHack on Vimeo.