Τη δεκαετία του ’80, τα ανήσυχα παιδιά της Νέας Υόρκης, έκλεβαν παλιές κάμερες Super 8 και έκαναν ταινίες. Οι φίλοι τους έπαιζαν σε αυτές, άλλοι έγραφαν στα zine τους, και όλοι μαζι έκαναν το Cinema of Transgression. Nick Zedd, Casandra Stark, Richard Kern, Kembra Pfahler και άλλοι σκηνοθετούν φιλμάκια που προκαλούν αντιδράσεις, σοκ και αηδία στο κοινό.

Ξεπεσμένες πορνοστάρ, φίλοι, γνωστοί, χαρακτηριστικές φιγούρες της σκηνής, η Lydia Lunch, Lung Leg, ακόμα και ένας Henry Rollins, πριν αρχίσει τις πολλές γυμναστικές, εμφανίζονται συχνά  σε αυτά τα φιλμάκια, γυρισμένα σε διαμερίσματα φίλων, σε υπόγεια και στους δρόμους μιας διαφορετικής Νέας Υόρκης, πριν αυτή «καθαριστεί» για να μοιάζει με την σημερινή της εικόνα. Μπάτζετ ανύπαρκτο, ποιότητα κακή. Το σοκαριστικό, το βίαιο και το «τραβηγμένο» κυριαρχεί, με τίτλους όπως They Eat Scum, War is Menstrual Envy, Thrust in Me, Fingered, Love Suicides.

1 Screen-Shot-2012-04-13-at-9.53.56-PM

Η σεξουαλική βία, τα φετίχ, ο θάνατος, το κυνικό χιούμορ και το trash διαμορφώνουν μια κριτική στις αξίες και τον τρόπο ζωής της αμερικανικής οικογένειας, στο αμερικάνικο όνειρο, το οποίο οι ίδιοι ζούσαν από την ανάποδη πλευρά του. Στο μανιφέστο του (δημοσιευμένο στο zine The Underground Film Bulletin), ο  Nick Zedd γράφει «το οποιοδήποτε φιλμ που δεν σοκάρει, δεν αξίζει καν να το δεις», προτείνοντας να ανατίναξη όλων των σχολών κινηματογράφου, την παραβίαση όλων των ηθικών κανόνων και την καταστροφή του κάθε παραδοσιακού συστήματος αξιών.

«Ο μόνος παράδεισος, είναι ο παράδεισος της αμαρτίας, της επαναστατικότητας, της πλάκας, του γαμησιού, του να μαθαίνεις νέα πράγματα, και να σπας όσους περισσότερους κανόνες μπορείς».

http://youtu.be/MMX7VSOKeDs

Και αυτό έκαναν.

thrust in me

http://youtu.be/_jHizI9347Y

fingered

they eat scum

https://www.youtube.com/watch?v=2A1-Osf1Gv8

Κείμενο: Janitor Crush
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag