Σκέψου πώς θες να είναι η τούρτα των γενεθλίων σου: Το καινούργιο σου αυτοκίνητο, το εξώφυλλο του αγαπημένου σου δίσκου, το στάδιο της ομάδας σου; Ό,τι και να έχεις στο μυαλό σου, οι 3 broke bakers (η Άννα με την αδερφή της Αιμιλία και την ξαδέρφη της επίσης Αιμιλία) μπορούν να το κάνουν. Τρια κορίτσια με μια κοινή αγάπη για την κουζίνα και μια ιδέα που τις έβγαλε από το τέλμα της ανεργίας. Συνάντησα την Άννα και την (αδερφή) Αιμιλία σε μια κουζίνα γεμάτη γλυκά. Τούρτες κατά παραγγελία, cupcakes, ζαχαρόπαστες, σοκολάτες. Λίγο πριν λιποθυμήσουμε ομαδικά από την υπερκατανάλωση ζάχαρης, μου μίλησαν για τις τούρτες των 3 broke bakers και την αγάπη τους που έγινε απασχόληση.

ƪ¼¿½£¬-2 ƪ¼¿½£¬-1 ƪ¼¿½£¬-3 ƪ¼¿½£¬-10

Άννα: Όλα ξεκίνησαν πέρυσι το Πάσχα. Ήμασταν άνεργοι με τον κολλητό μου τον Γιάννη, δεν είχαμε φράγκο και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε εμείς το πασχαλινό αυγό για τα ανίψια μας. Αρχίσαμε, λοιπόν και το ψάχναμε να βρούμε υλικά, να βρούμε καλούπια, είδαμε και μερικά video στο youtube. Φτιάξαμε αρχικά από ένα αυγό και αυτό άρεσε στους φίλους μας, οι οποίοι μας στήριξαν και ζήτησαν να τους φτιάξουμε και τα δικά τους πασχαλινά αυγά. Έτσι ξεκίνησε και πήγε πολύ πολύ καλά. Δεν το περιμέναμε. Δεν θυμάμαι και εγώ πόσα αυγά φτιάξαμε εν τέλει.

Αιμιλία: Ε μετά η φάση συνεχίστηκε τα Χριστούγεννα. Επειδή ήμασταν ακόμα άνεργοι φυσικά (γέλια). Το είδαμε σαν κάτι εποχιακό. Φτιάξαμε μπισκότα με εορταστικό στολισμό, βασιλόπιτες και τα δίναμε σε γνωστούς και φίλους. Είδαμε ότι πήγε πάρα πολύ καλά όπως ακριβώς και με το Πάσχα που ξεκινήσαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι μπορεί αυτό το concept να είναι και η λύση στην ανεργία μας. Έτσι, προέκυψε και το όνομα και το logo μας. Και τώρα αυτό που κάνουμε είναι τούρτες κατά παραγγελία και εποχιακά γλυκά. Η πρώτη τούρτα που φτιάξαμε ήταν του μπαμπά μας. Ήταν ένα αγρόκτημα με ζωάκια μέσα.

Άννα: Μετά αποχώρησε ο κολλητός μου ο Γιάννης γιατί βρήκε δουλειά και επίσης δεν μας άντεχε, ή μάλλον δεν άντεχε εμένα που είμαι πολύ απαιτητική (γέλια). Τον αντικατέστησε η ξαδέλφη μας η Αιμιλία, η οποία και μας βοηθάει πολύ.  Η αλήθεια είναι ότι εγώ είμαι η πιο αυστηρή με την δουλειά μας, αλλά νομίζω πως κάποιος πρέπει να ‘ναι στην παρέα. Πάντα κοιτάω την λεπτομέρεια και είμαι πάρα πολύ σχολαστική. Νομίζω ότι είναι το όνειρό μου αυτό από μικρό παιδί και τώρα που το ζω θέλω να είναι όλα τέλεια. Ο βασικός μας στόχος είναι να φτιάχνουμε υγιεινά γλυκά που να συνδυάζουν την εμφάνιση με τη γεύση. Όλα μα όλα τα στοιχεία του στολισμού θέλουμε να είναι βρώσιμα. Αυτό για μας κάνει την διαφορά. Ας πούμε, φτιάξαμε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο τούρτα και οι παίκτες φροντίσαμε να είναι μπισκότα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε πλαστικό, ή έστω ένα υλικό που δεν τρώγεται.

ƪ¼¿½£¬-4 ƪ¼¿½£¬-5 ƪ¼¿½£¬-6 ƪ¼¿½£¬-7 ƪ¼¿½£¬-8

Άννα: Με την ζαχαροπλαστική και την κουζίνα ασχολούμαι από πολύ μικρή. Ερασιτεχνικά μεν, αλλά πραγματικά πολλές ώρες και με πολλή αγάπη. Γουστάρω πάρα πολύ και έφτιαχνα από μικρή πολύ συχνά στο σπίτι. Ας πούμε την ζαχαρόπαστα είχα φτιάξει χρόνια πριν, όταν καλά-καλά δεν την ξέραμε στην Ελλάδα. Απλά ήρθε ο καιρός που και λόγω της ανεργίας είπα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί δεν το είχα σκεφτεί τόσα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις αυτό που πραγματικά θες.

Αιμιλία: Εγώ αντίθετα είμαι νομίζω πιο καλή στην κουζίνα. Μ’ αρέσει να αυτοσχεδιάζω όταν μαγειρεύω και να βάζω ότι θέλω εγώ, ενώ στη ζαχαροπλαστική θέλει να έχεις απόλυτο έλεγχο. Η κάθε κίνηση μετράει.

Άννα: Ναι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η ζαχαροπλαστική. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Δεν έχει τόση φαντασία, είναι πιο στάνταρ η διαδικασία, θέλει μέτρημα και θέλει να έχεις και πολύ καλή συνταγή για να πετύχει το γλυκό. Τώρα η δική μας ζαχαροπλαστική σου δίνει και την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου στο κομμάτι του στολίσματος. Θυμάμαι την πρώτη φορά που είχα δουλέψει σε κουζίνα ένας σεφ μου είχε πει η ζαχαροπλαστική θέλει πολύ αγάπη. Είχε πολύ δίκιο.

Άννα: Οι δουλειές μας ως 3 broke bakers μας έρχονται ακόμα από στόμα σε στόμα. Εντάξει δεν λέω βοηθάει πολύ και η σελίδα μας στο Facebook. Είναι ζόρικη δουλειά, θέλει πολλές ώρες, συγκέντρωση και κούραση για να φτιάξεις σωστά και γευστικά αυτό που σου έχει ζητηθεί. Οπότε, ακόμα μας ζητάνε φίλοι και φίλοι φίλων. Μας έχουν ζητήσει πολλά περίεργα. Νομίζω ένα polo αυτοκίνητο, αλλά αυτό εντάξει, δεν ήταν μάλλον το πιο περίεργο αλλά το πιο δύσκολο, γιατί ήταν όλο κέικ από κάτω. Άλλη μια φορά είχα κάνει μια γόβα, όχι κόκκινη αλλά ροζ. Δεν τα θυμάμαι όλα, Αιμιλία πες.

Αιμιλία:  Κάναμε μια τούρτα δώρο σε μια φίλη που ήταν ένα αντρικό εσώρουχο και έχουμε κάνει και ένα γυναικείο εσώρουχο για έναν φίλο. Νομίζω το πιο περίεργο ήταν μια τούρτα που κάναμε για τα γενέθλια ενός σκύλου. Πρόσφατα μας ζήτησαν να φτιάξουμε και μια τούρτα σαν ένα μπουκάλι Haig. Βασικά, όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχει χρόνος.

Άννα: Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον. Ο σκοπός είναι να εξελιχθεί, και να φτιάξουμε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής κατά βάση. Όλα από εκεί ξεκινάνε.

Αιμιλία: Ναι ο χώρος είναι πάρα πολύ σημαντικός. Μέχρι στιγμής έχουμε αρνηθεί ορισμένες δουλειές, συγκεκριμένα βαφτίσια, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε ακόμα έναν δικό μας χώρο παρασκευής και δεν πιστεύουμε ότι θα μας βγει όπως το έχουμε σχεδιάσει.

ƪ¼¿½£¬-9ƪ¼¿½£¬-12 ƪ¼¿½£¬-13 ƪ¼¿½£¬-14

Άννα: Η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονται σε τούρτα. Αρκεί να υπάρχει χρόνος. Αν δηλαδή έχουμε την παραγγελία μας κάποιες μέρες πριν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Το σημαντικό είναι ότι η παρασκευή γίνεται με πολύ αγάπη και προσοχή. Τα υλικά είναι όλα σπιτικά και τα προσέχουμε πολύ. Προσπαθούμε να ισορροπούμε και την ποσότητα της ζάχαρης, δηλαδή επειδή υπάρχει η ζαχαρόπαστα βγάζουμε λίγο πιο άγλυκο το κέικ. Τώρα θέλουμε να βγάλουμε και τούρτα χωρίς γλουτένη.

 3 broke bakers

Κείμενο: Κωστής Πιερίδης
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag