«Ο προφήτης είπε 3 χουρμάδες και ένα ποτήρι γάλα καμήλας, αλλά όχι 2 ή 4, πρέπει να είναι 3», μου εξηγεί ο Άχμεντ, ένας Αιγύπτιος φίλος σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στην Μέση Ανατολή. «Ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει μόνο με αυτά». Βλέποντας από κοντά την ατελείωτη έρημο, αναρωτιέμαι πώς επιβίωσαν για αιώνες αυτοί οι άνθρωποι μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, κάτω από τον καυτό ήλιο, τις ανεμοθύελλες, ταξιδεύοντας με τις καμήλες τους από πηγάδι σε πηγάδι.

Οι νομάδες της ερήμου κατάφεραν να ρίξουν τις ανάγκες τους για φαγητό και νερό στις απολύτως απαραίτητες και σε αυτά που θα μπορούσαν εύκολα να βρουν: χουρμάδες και καμήλες. Έτσι οι χουρμάδες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Αραβικής κουλτούρας, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή στην περιοχή. Η χουρμαδιά είναι είδος φοίνικα, που το ύψος της ξεπερνάει τα 20 μέτρα και ανθίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια στις περιοχές γύρω από τον Τίγρη και τον Ευφράτη.

3 xourmades (1) 3 xourmades (2) 3 xourmades (3) 3 xourmades (4) 3 xourmades (5)

Οι χουρμάδες έχουν υπάρξει μέρος της διατροφής των κατοίκων της Μέσης Ανατολής για περισσότερο από 7.000 χρόνια, ενώ πιθανολογείται ότι η καλλιέργεια τους ξεκίνησε από τους Βαβυλώνιους ακόμα και πριν από 8.000 χρόνια. Για τους Άραβες ήταν το δέντρο της ζωής, αφού μπορούσαν να αξιοποιήσουν κάθε μέρος του. Η χουρμαδιά, που φύτρωνε κυρίως σε οάσεις, αποτελούσε καταφύγιο και σκιά για τους ανθρώπους, τους καρπούς της τους έτρωγαν, τα φύλλα τα χρησιμοποιούσαν για να κατασκευάζουν καλάθια, ψάθες, χαλιά, σπίτια και βάρκες. Τις ίνες του κορμού τις χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν σχοινιά, βούρτσες και σάκους. Το ξύλο για τα έπιπλα και κιβώτια. Ακόμα και τον χυμό του δέντρου, τον έπιναν. Τίποτα δεν πετιόταν.

Οι χουρμάδες έχουν βαθιά τις ρίζες τους μέσα στην Αραβική κουλτούρα. Οι βεδουίνοι, οι οποίοι ταξίδευαν για μέρες μέσα στην έρημο, χρειάζονταν τροφές με υψηλή ενεργειακή αξία, έτσι τρέφονταν σχεδόν αποκλειστικά με χουρμάδες. Αλλά ακόμα και σήμερα, είναι η πρώτη τροφή που καταναλώνουν μετά την δύση του ηλίου στο Ραμαζάνι.

Ο χουρμάς, αποξηραμένος, αποτελεί ένα κατεξοχήν ανατολίτικο γλυκό, με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ ο καρπός φρέσκος περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Οι Άραβες χρησιμοποιούν τους χουρμάδες και σαν φάρμακο εδώ και πολλούς αιώνες, λόγω των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ενώ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ακόμα και κατά του καρκίνου, ενώ το κάλιο που περιέχουν βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Σήμερα καλλιεργούνται σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όμως οι βασικές χώρες παραγωγής τους είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, η Αλγερία, η Λιβύη και τα Εμιράτα και βγαίνουν σε διάφορες ποικιλίες και γεύσεις. Σκληροί, μαλακοί, με περισσότερο ζάχαρη, πιο σκούροι, πιο ανοιχτόχρωμοι, με επικάλυψη σοκολάτας, με γέμιση φιστικιών και αμυγδάλων και άλλα πολλά να σου τρέχουν τα σάλια. Επίσης, όπου και αν βρεθείς στις Αραβικές χώρες θα τους βρεις μπροστά σου, στα παραδοσιακά μαγαζάκια των σουκ, στα σουπερμάρκετ, ακόμα και στα παζάρια του δρόμου όπου θα στους προσφέρουν να τους δοκιμάσεις.

3 xourmades (6) 3 xourmades (7) 3 xourmades (9) 3 xourmades (10) 3 xourmades (11) 3 xourmades (12) 3 xourmades (13) 3 xourmades (17) Loaded_date_palm_tree

Προσωπικά τους αγάπησα. Έφαγα τόνους όσο ήμουν εκεί και δοκίμασα ό,τι ποικιλία ήταν να δοκιμάσω. Για όσους λοιπόν δεν τους έχετε δοκιμάσει, τους συστήνω ανεπιφύλακτα, με ή χωρίς το γάλα καμήλας.

Follow us:

www.facebook.com/grekamag

http://instagram.com/grekamag

https://twitter.com/GREKAMAG_