Τη λένε Amandine, όπως ακριβώς και το μαγαζί της που είναι στην οδό Νίκης, σχεδόν γωνία με την Μητροπόλεως. Είναι όσο νόστιμη όσο και τα bagel της. Μια μικροσκοπική Γαλλίδα κάτι ανάμεσα σε Amy Winehouse και Amélie. Της αρέσει το κέντρο της Αθήνας, οι Έλληνες και το καλό φαγητό.

«Ήρθα στην Ελλάδα πριν από περίπου 5 χρόνια. Ο λόγος ήταν ότι ήθελα να κάνω πρακτική με τις σπουδές μου. Τότε έκανα μεταπτυχιακό στο Διεθνές εμπόριο και έπρεπε να κάνω πρακτική εκτός Γαλλίας. Βασικά δεν διάλεξα την Ελλάδα. Άλλα ήξερα μια ελληνική οικογένεια και απευθύνθηκα σε εκείνους μήπως και είχαν χώρο να με φιλοξενήσουν. Και έτσι ήρθα.

_DSC6480 _DSC6481 _DSC6492 _DSC6468

Μετά ερωτεύτηκα τον μικρό γιο αυτής της οικογένειας και έτσι έμεινα. Φυσικά, λίγο-λίγο ερωτεύτηκα και την Ελλάδα. Και αυτό φάνηκε γιατί ακόμα και όταν αυτή η σχέση τελείωσε, εγώ συνέχισα να μένω εδώ. Μ’ αρέσει πολύ η ζωή εδώ. Γιατί; Γιατί νομίζω ότι εδώ αισθάνομαι πραγματικά ελεύθερη. Είναι ένα ελεύθερο μέρος. Δεν μπορώ να το εξηγήσω πολύ καλά. Αλλά ας πούμε η ζωή εδώ είναι τελείως διαφορετική απ’ τη ζωή στο Παρίσι. Οι άνθρωποι εδώ είναι ζωντανοί. Δεν συμπεριφέρονται σαν ρομπότ. Πίνουν, φωνάζουν, χορεύουν. Είναι ζωντανοί.

Και το μαγαζί σαν ιδέα ήρθε κάπως περίεργα. Δούλευα σε μαγαζί με bagel στο Παρίσι. Ήξερα λοιπόν πώς δουλεύεται ένα τέτοιο μαγαζί. Το εκεί αφεντικό μου ήθελε να ανοίξω ένα δεύτερο μαγαζί της αλυσίδας στο Παρίσι, αλλά εγώ ήρθα με τις σπουδές μου στην Ελλάδα και αποφάσισα να ανοίξω ένα μαγαζί. Δεν ήξερα τι ακριβώς. Αγαπάω όμως το φαγητό και αισθάνθηκα ότι μπορώ να φέρω στην Αθήνα bagels. Ξέρεις, το είδα σαν κάτι νέο, σαν πρόκληση. Νομίζω ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται ανοικτοί στην ξένη κουζίνα. Οπότε είπα γιατί όχι; Λατρεύω να μαγειρεύω.

Με βοήθησε και το γεγονός ότι βαριόμουνα πάρα πολύ στην προηγούμενη δουλειά μου. Δούλευα σαν τεχνική υποστήριξη σε μεγάλη εταιρεία. Δεν άντεχα καθόλου. Εκεί όμως γνώρισα τον συνέταιρό μου τον Μισέλ. Του είπα την ιδέα μου και του άρεσε. Μου είπε ας το κάνουμε. Μα πώς του είπα; Δεν έχουμε λεφτά, δεν μιλάμε καν ελληνικά. Και μου είπε μην φοβάσαι, στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Και το ανοίξαμε. Σχεδόν 2 χρόνια τώρα. Είμαστε σαν οικογένεια.  Ειλικρινά δεν έχω ιδέα πώς τα καταφέραμε.

Μ’ αρέσει το κέντρο της Αθήνας πολύ. Αισθάνομαι τόσο καλά όταν είμαι στο κέντρο. Ίσως επειδή δουλεύω εδώ και είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου. Μ’ αρέσουν και τα Εξάρχεια. Αλλά βασικά μ’ αρέσουν οι Έλληνες. Είναι τρελοί (με την καλή έννοια).

_DSC6547 _DSC6463_01 _DSC6512

Amandine Bagels

Νίκης 13, στο Σύνταγμα.

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag