Στην Απόλλωνος έχει ανοίξει δίπλα στο Furin Κazan ένα κινέζικο πολύ αγαπησιάρικο. Πας, τρως, θες να ξαναπάς.

Σκέφτομαι ότι ο τύπος που το άνοιξε μεσοτοιχία με το γνωστό Γιαπωνέζικο μάλλον δεν είναι τρελός, αλλά πονηρός. Θα σκέφτηκε ουρές περιμένουν απ’ έξω οι πεινασμένοι, θα έρχονται σε μένα. Γνωρίζω τον κουλ ιδιοκτήτη Γιάννη Γιοβανόπουλο που μοιάζει με πρωτοπαλίκαρο της επανάστασης και έχει πάνω του μια λεβεντιά μια χάρη. Ο ίδιος δεν σκέφτεται με τον δικό μου ύπουλο τρόπο, απλά θέλησε να βάλει το λιθαράκι του για να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα μικρό ασιατικό στέκι, και δεν τον νοιάζει να τσιμπήσει πεινασμένους πελάτες. Ξέρει τη δουλειά χρόνια και έχει κόσμο που τον ακολουθεί, και άλλους που τον μαθαίνουν.

kiz kiz_2 kiz_3 kiz_4kiz_1

Λίγα τα τραπέζια, κινέζικη διακόσμηση, αλλά όχι πολύ φορτωμένη, τόσο όσο πρέπει για να νιώθεις ένα ασιατικό μεγαλείο και διηγώντας το να κλαις. Το αιρκοντίσιον δεν κάνει, ευτυχώς, θόρυβο, αλλά βγάζει δροσερό αέρα. Κι όταν έρχονται οι κινέζικες μπύρες, τα πράγματα μπαίνουν σε καλό δρόμο. Ξεχνιέμαι με ένα καλομαγειρεμένο σιτσουάν, και όταν λέω ξεχνιέμαι εννοώ ότι σταματούν οι έννοιες, τα σπρινγκ ρόλς είναι σωστά τηγανισμένα χωρίς πολύ λάδι, τα ντιμ σαμ ολόσωστα. Το στομάχι γουργουρίζει ευτυχισμένο και σκέφτομαι ότι τι θέλει ο άνθρωπος; Μια τραγανιστή πάπια, κάτι να τον δροσίζει και πέντε ωραίες κουβέντες. Εύκολη σήμερα το μεσημέρι η χαρά.

Ο Γιάννης μου λέει ότι δούλευε χρόνια στο εξωτερικό, έχει κάνει και μάγειρας και ξέρει από κινέζικο. «Είναι και η γυναίκα μου Ασιάτισσα, είχα και οκτώ χρόνια ένα κινέζικο στον Πειραιά, που πήγαινε σφαίρα. Ξέρω από την πρώτη μπουκιά να σου πω αν αξίζει το κινέζικο ή αν είναι μούφα, αν είναι καντονέζικη κουζίνα του ή σιτσουάν».

Τον ρωτάω τι φεύγει περισσότερο και αντί να μου πει γλυκόξινο, μου λέει «το σούσι!». «Προκαλώ κάποιον να το δοκιμάσει το δικό μου σούσι και θα πεις τύφλα να ’χει ο Ιάπωνας». Πράγματι, το σούσι του είναι ένα υπερεντυπωσιακό, νοστιμότατο πιάτο. «Το 80 τοις εκατό των ανθρώπων που έρχονται εδώ είναι Ασιάτες» μου λέει, «κι αν ο Ασιάτης είναι ικανοποιημένος, τότε το έχεις περάσει το τεστ».

kiz_5 kiz_6 kiz_7 kiz_8 kiz_9

Ο Γιάννης είναι εξπέρ στην πάπια Πεκίνου. Ολόκληρη ιεροτελεστία και το ψήσιμο αλλά και το σερβίρισμα. «Όταν λέω πάπια Πεκίνου δεν εννοώ αυτή που έχετε συνηθίσει την τηγανητή, η πάπια Πεκίνου θέλει ειδικό ψήσιμο και πολύ μαεστρία».

Τις τιμές τις κρατάει χαμηλά και το σούσι συμφέρει πολύ. Με δεκαπέντε ευρώ τρως δυο τρία πιάτα. Λουκούλιο γεύμα. «Δεν μπορώ να το κάνω και πάμφθηνο γιατί θα πέσει η ποιότητα των υλικών και δεν το θέλω», λέει. «Στους δυο μήνες που έχουμε ανοίξει πάμε καλά γιατί δεν ήμασταν καινούργιοι στη δουλειά. Αν δεν πηγαίνεις στα τυφλά και ξέρεις τι θέλεις, τότε όλα σε βρίσκουν. Είμαι και σαν άνθρωπος αισιόδοξος, δεν θέλουμε πολλά για να ’μαστε καλά. Αν έχουμε υγεία και μυαλό για να σκεφτούμε, τότε θα βρούμε και τις λύσεις».

Με λίγη λαιτ φιλοσοφία, και τρεις μπύρες μετά -όμορφα ζαλισμένη- σκέφτομαι ότι το καλό κινέζικο είναι σταθερή αξία ευδαιμονίας.

kiz_10

East Pearl, Απόλλωνος 2 & Νίκης, Σύνταγμα, 2103211218.

Κείμενο: Τζούλη Αγοράκη
Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag