Αν περνάς από την οδό Μενάνδρου στο κέντρο της Αθήνας κάνε μια στάση στο μικρό μαγαζί που υπάρχει στον αριθμό 14. Μπορεί η εμφάνιση να μην σε καλεί να μπεις, αλλά εκεί μπορείς να αγοράσεις γλυκά που είναι τελείως άγνωστα στον ουρανίσκο σου που ή θα τα λατρέψεις ή θα τα μισήσεις. Πρόκειται για ένα ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια και ειδικεύεται στα πακιστανικά και στα ινδικά γλυκά. Σίγουρα θα σου κάνουν εντύπωση τα εντυπωσιακά χρώματα των γλυκών, -τα φωσφοριζέ κίτρινα, πορτοκαλί και ροζ ξεχωρίζουν. Ρωτάω τον ευδιάθετο ιδιοκτήτη που
μας υποδέχεται με ένα μεγάλο χαμόγελο, γιατί τα γλυκά έχουν αυτό το χρώμα. «Έτσι τα φτιάχνουμε εμείς στο Πακιστάν», απαντάει, χωρίς να αποκαλύψει τα ιδιαίτερα συστατικά που χρησιμοποιεί. Ο Αμίν είναι από το Πακιστάν και ο ίδιος φτιάχνει τα γλυκά που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές από το Πακιστάν και την Ινδία. Ο Αμίν γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη μιας και στο Πακιστάν δούλευε ως ζαχαροπλάστης.

glika_4 glika_5

Του ζητάμε να μας συμβουλέψει ποιο γλυκό να αγοράσουμε.«Όλα ωραία είναι. Πείτε μου ποιο θέλετε να δοκιμάσετε και αν σας αρέσει το αγοράζετε», μας απαντάει ευγενικά. Τα δοκιμάσαμε σχεδόν όλα. Τα γλυκά έχουν βάση τον σιμιγδαλένιο χαλβά, τους ξηρούς καρπούς και τη ζάχαρη. Η πρώτη αίσθηση που σου αφήνουν είναι ιδιαίτερη και ευχάριστη, αλλά δεν μπορείς να φας πολλά. Οι γεύσεις είναι έντονες και τα υλικά πολλά και αν δεν τα έχεις συνηθίσει μπορεί να σου πέσουν λίγο βαριά. Γλυκά από ρεβίθι, με κρέμα από ανθόγαλο, γλυκό ζελέ, χαλβάς από καρότο, γλυκά από καρύδα είναι κάποια από αυτά που μπορείς να βρεις στο ζαχαροπλαστείο.

Εκτός από συμπατριώτες του Αμίν που έρχονται συνέχεια και αγοράζουν γλυκά, το ζαχαροπλαστείο επισκέπτονται και πολλοί τουρίστες και Έλληνες που ή περνάνε τυχαία από έξω ή είναι συχνοί πελάτες. «Εμείς ερχόμαστε κάθε εβδομάδα στο μαγαζί και παίρνουμε γλυκά για εμάς και για τους φίλους μας», λέει μια κυρία που περιμένει τη σειρά της. «Να πάρετε χαλβά από καρότο. Είναι εξαιρετικός από τα πιο ωραία γλυκά που έχω δοκιμάσει».

Τελικά αγοράσαμε ένα κουτί με διάφορα από τα γλυκά που δοκιμάσαμε. Ήταν λίγο παραπάνω από ένα κιλό και μας κόστισε οχτώ ευρώ. Ζητήσαμε από τον Αμίν να τον βγάλουμε μία φωτογραφία, στην αρχή ντράπηκε αλλά τελικά μας χαμογέλασε πλατιά και πόζαρε με τα γλυκά στα χέρια. «Να ξαναπεράσετε να δοκιμάσετε και άλλα γλυκά» μας είπε ώρα που φεύγαμε.

glika_6 glika_13 glika_12 glika_11 glika_10 glika_9 glika_8 glika_7glika_1 glika_2 glika_3