Παρόλη την γκρίνια ότι τίποτα δεν πάει καλά, όλο και περισσότερα μικρά μαγαζιά με φαγητό για το χέρι εμφανίζονται στο κέντρο και όλο και μεγαλώνει η ποικιλία των επιλογών που έχεις για το τι θα φας, με λιχουδιές από ολόκληρο τον κόσμο. Κρίση-κρίση, αλλά ποτέ η Αθήνα δεν είχε πιο πολλές επιλογές στο φαγητό.

Η Πωλίνα άνοιξε το Καλίνκα Μαλίνκα πριν από τρεις μήνες, αλλά η ιδέα περιτριγύριζε αυτή και τον άντρα της εδώ και τρία χρόνια. Ετοιμάζονταν να ανοίξουν το μαγαζί όταν έμαθαν ότι περίμεναν παιδί, έτσι το ανέβαλαν μέχρι να έρθει το μωράκι στη ζωή τους.

_DSC5852 _DSC5805 _DSC5785 _DSC5764

Ο Πωλίνα είναι από την Ρωσία και στην Ελλάδα ήρθε πριν από πέντε χρόνια. Στην πατρίδα της ήταν μεταφράστρια στην Ελλάδα όμως αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα και να κάνει κάτι δικό της, κάτι που να της αρέσει πραγματικά. Έτσι άρχισε να κάνει σχέδια για το μαγαζί με τα πιροσκί. Μάζεψε ό,τι πράγματα είχαν οι γονείς της, παρήγγειλε και διάφορα από τη Ρωσία, κυρίως ξύλινα παραδοσιακά από χωριά, και έστησε το μαγαζί με τα πιροσκί που προκάλεσε το ενδιαφέρον ολόκληρης της γειτονιάς πριν ακόμα ανοίξει. «Ήδη από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τις εργασίες ο κόσμος ερχόταν και ρωτούσε τι θα γίνει εδώ και όταν τους λέγαμε ότι ήταν ρώσικα προϊόντα ανυπομονούσαν να ανοίξει. Και την πρώτη μέρα που ανοίξαμε, τα πιροσκί εξαφανίστηκαν σε δέκα λεπτά! Ούτε κατά διάνοια δεν υπολογίζαμε τέτοια ζήτηση. Ναι, οι Έλληνες αγαπάνε τα πιροσκί και γι’ αυτό ανοίξαμε το μαγαζί, τους αρέσει το διαφορετικό και το καινούριο αλλά πάντα όταν είναι ποιοτικό και νόστιμο».

Όση ώρα μιλάμε κόσμος μπαίνει στο μαγαζί και βγαίνει με πιροσκί στο χέρι, ενώ καινούργια πιροσκί ζυμώνονται και ψήνονται ασταμάτητα.

_DSC5761 _DSC5759 _DSC5751 _DSC5747 _DSC5737_01 _DSC5743 _DSC5737 _DSC5739 _DSC5731

«Το όνομα του μαγαζιού είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι Καλίνκα Μαλίνκα» εξηγεί «και είναι ονόματα φρούτων». Η Πωλίνα επέλεξε αυτό το όνομα για να είναι κάτι γνώριμο και χαρούμενο. Ή κάτι που να ακούγεται ωραία και να το θυμάσαι. Το σίγουρο είναι ότι αν δοκιμάσεις τα πιροσκί της, δύσκολα τα ξεχνάς. «Φτιάχνονται από φρέσκα υλικά άριστης ποιότητας, τα αυγά είναι φρέσκα ημέρας και δεν χρησιμοποιούμε κανένα βελτιωτικό γεύσης ή συντηρητικά», λέει. Υπάρχουν πιροσκί τηγανητά με γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά, πατάτα, μανιτάρια, πράσινο κρεμμυδάκι και αυγό, λουκάνικο, λουκάνικο με τυρί, τυρί, λάχανο με καρότο, λάχανο με μανιτάρια. Επίσης, πιροσκί φούρνου με κοτόπουλο με μανιτάρια, μπέικον με τυρί και γλυκά πιροσκί με μήλο, η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού καλίνκα-μαλίνκα με φρέσκα μούρα, ανθότυρο και σταφίδα, με παπαρουνόσπορο και σοκολάτα. «Πολλά από τα υλικά είναι από τη Ρωσία», μας λέει λίγο πριν φύγουμε, «γενικά όλα όσα φτιάχνουμε είναι ακριβώς όπως τα κάνουμε στο σπίτι, γι’ αυτό και είναι τόσο νόστιμα».

_DSC5848

Καλίνκα-Μαλίνκα, Σόλωνος 81 & Μαυρομιχάλη, τηλ: 2103388358

www.kalinka-malinka.gr